用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聽聞某校校長已經知道全校小六統一派位結果 ...
go

聽聞某校校長已經知道全校小六統一派位結果 [複製鏈接]

以下只是聽聞,未經證實
話教育局已經出左全校统一派位結果比該校校長,校長有密碼上去check就知,任何老師同主任都不會知,校長也不能提早公報結果。
我自己半信半疑?大家有冇聽過?
其實校長早d知都好,起碼準備定派位唔好學生的叩門信。
大家會唔會早一日問班主任仔女派位派得好唔好呢?
我就影印定成績表同證書架喇~~
仲有十日就知結果,祝各位一切順利
   0    0    0    0

吓!校長禁早知????
未聽過!

有咁既可能嗎?

不過我間學校d校長早早知都無用, 佢地吾會幫你任何事, 我一早已警告我個仔一切都要靠自己, 吾好以為衰左學校會幫你:;pppp:

Hard to believe.  If the result could be released now, EB could simply allow more time for parents to search for ideal schools.

原帖由 師奶 於 10-6-27 11:03 發表
以下只是聽聞,未經證實
話教育局已經出左全校统一派位結果比該校校長,校長有密碼上去check就知,任何老師同主任都不會知,校長也不能提早公報結果。
其實校長早d知都好,起碼準備定派位唔好 ...

從未聽聞.....

no idea but think too earlier....
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

Education Bureau will not allow the Principals to access the said information so early without solid reason.

以下只是聽聞,未經證實

我覺得學校一定不是7月6日才知道,因為學校需要時間去點算學生的派位證,最遲應該是7月5日派人去教育局取,說不定更早,但按電腦就知應該在這個升中派位階段用不着。

可能PRE-S1或TSA這類型公開試會採用這種方法通知校長。

學校應該早一日先收到result (7月5日), 如果派得唔好的學生, 老師會預備一封校長信比他們在6號一早去吓門. 上年我班有同學派到第八志願,老師便為他安排好信去吓門(因我校8成是派到三志願內).

thanks.
kan

我想知學校點決定學生派得理唔理想. 可能, 我當初想保守d, 所以第三間已降band, 但其實派到個間都唔係理想, 都會試吓叩門. 如果咁情況, 學校咪唔會幫我準備定信? 個朝先請校長寫, 會唔會遲?

要睇你學校幫唔幫寫信, 每間學校都唔同, 如果個個都寫信,校長會好唔得閒. 所以其它人只可自己拿profile去叩門.校長只幫派得較差的寫. 我有位派第二志願的家長, 都去求校長寫呢,那就要在當天早上等吓先!

thanks.
kan

原帖由 share.gain 於 10-6-28 17:39 發表
我想知學校點決定學生派得理唔理想. 可能, 我當初想保守d, 所以第三間已降band, 但其實派到個間都唔係理想, 都會試吓叩門. 如果咁情況, 學校咪唔會幫我準備定信? 個朝先請校長寫, 會唔會遲? ...

邊有咁早知,早一日就會

咁又係邊會咁早知,早1-2日就有可能呢~~
越近7月6日就越多野諗...

係啦! 都知道所有嘢都定晒, 驚都無用, 只有做好準備功夫, 努力過結果係點都只有接受. 但係, 講係咁講, 一日未到7月6日, 都係多嘢諗. Anyway, 希望皆大歡喜!

我已在上星期, 出了E-MAIL 比校長, 叫他幫我仔寫3封 叩門信, 便是項3志願

以下只是聽聞,未經證實

無錯教育局係已經完成晒程序架......即已經派晒位,去到校長度未呢,就唔知囉

其實叩門,是否一定要校長信? 要叩幾間係唔係自己copy就得呢?

I think the recommendation letters should be tailor-made i.e. addressed to the principal of the targeted school rather than just "to whom it may concern".  

原帖由 sisima 於 10-7-1 10:36 發表
其實叩門,是否一定要校長信? 要叩幾間係唔係自己copy就得呢?
‹ 上一主題|下一主題