用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 有冇家長昨晚去了祟真幼稚園的講座
樓主: swis
go

有冇家長昨晚去了祟真幼稚園的講座 [複製鏈接]

聽左係咪真係有分加o既呢? !

同意呀... 我上年報左9間, 其中4間要交6個信封(收唔收都無退回). 如果家長覺得交太多信封, 事後又來話學校呃錢, 咁真係要諗清楚..  

不如我都想知道, 崇小係咪多數會收返崇幼學生?

原帖由 silvia_ng 於 10-6-28 10:13 發表

咁你見到要5個信箱都要報?

希望今年報名既家長都想清楚, 如果唔想比5個信封, 就真係唔好報!
url=http://www.TickerFactory.com/]

我唔覺得掠水, 只係覺得唔環保。d信封寫過哂點都無可能再用。
希望學校可以諗d環保d既方法。

咁,,其實早走會有咩後果呢? 佢份問卷係咪到最後先比大家?

原帖由 silvia_ng 於 10-6-28 10:13 發表

希望今年報名既家長都想清楚, 如果唔想比5個信封, 就真係唔好報!

認同 ...

原帖由 lovelyaudrey 於 10-6-28 12:36 發表

幼稚園升返祟小會唔會直升或優先?

不會直升, 仍需面試, 但會優先及有額外的機會給予有需要學生。

原帖由 yinghung1234 於 10-6-28 16:34 發表
校長個 presentation 真係好 , 我老公瞓左半場 , 成8:40先完 , 真係幾煎熬下. 其實一個鐘都夠晒 , 但校長樣樣都想講下 , 連必卡都講得好詳細, 好難攪.
講左好多小學既野 , 反而到主任講幼稚園 , 真係快到 ...

哈哈...校長平時唔係咁長氣, 亦都唔太多機會講野既。反而崇拜聽傳道人講野既機會多D。
佢除左講DO卡, 仲有冇講NETMEETING呀?

原帖由 tammyhw 於 10-6-28 21:20 發表
同意呀... 我上年報左9間, 其中4間要交6個信封(收唔收都無退回). 如果家長覺得交太多信封, 事後又來話學校呃錢, 咁真係要諗清楚..  

不如我都想知道, 崇小係咪多數會收返崇幼學生?

...

暫時黎講, 我冇聽過唔收自己幼稚園生。只係自己幼稚園生會唔會繼續讀, 因為始終私校, 學費都幾甘。所以小學果邊都好多公務員子女就讀。

醒目開學勳章

原帖由 silvia_ng 於 10-6-28 23:18 發表

哈哈...校長平時唔係咁長氣, 亦都唔太多機會講野既。反而崇拜聽傳道人講野既機會多D。
佢除左講DO卡, 仲有冇講NETMEETING呀?

有講NET MEETING呀!  一講到依PART, 佢又好似開左AUTO, 講極都唔停~~

係呀, Silvia, 想請教你啲野!  當日我老公問左個好似係負責幼稚園部嗰位Miss, 問佢K2英普全日班係會收K1英普班啲同學先或係無論中英/英普跟成績排隊, 個Miss就話主要會係收番K1英普班啲同學先, 請問你知唔知係唔係?  

另外想請問我知學校係會有安排課餘活動喺下晝, 但我想請問會上到幾多點?  學校係唔係會安排1pm-2pm, 2pm-3pm, 3pm-4pm, 如此類推安排活動俾小朋友可以在整個晏晝都在校內參與活動?  thank you!

ng 通因為要比5個信封就ng? 5 個信封當然ng夠個仔ge 前途緊要la!

而且都ng知點解要5個信封,每間學校ge行政都ng ,報名時邊得閑估佢地點解要5個信封je, 更加ng 會估佢地會reject 自己個仔la!

回覆 20# yinghung1234 的文章

o..really...how long is the whole session?? how helpful is the talk arr???

上年,是簡介會加面試,所以沒有這麼長時間,中途我都離場。我替囡囡選這所幼稚園讀書不是看校長presentation,而是看學校俾唔俾到我所需要嘅嘢,學校資源充足,可以有這麼多net teacher & PTH teacher,而且又有學卷。至於,活動方面又可以自由參加,價錢又唔貴。其實,有很多家長認為簡介會舉行在晚上實在太晚,試問如果在日間舉行,你哋又會怨特登請假一天或半天浪費時間,如果家長們真的投考這所幼稚園或小學的話,你們要有心裏準備,很多家長會都選擇在晚上六時後舉行,以便家長們放工後參與。可能,家長們還未正式開始參戰,記得上年Interview時,每間幼稚園主任或校長開始時先作簡介會然後才開始Interview,往往過程起碼一個小時,再加上我們會比預約時間早半小時,大人不耐煩,小朋友就更加煩燥不安,所以奉勸各位要忍耐!

Silvia_ng,

真係好啦...我正想問下一些有子女就讀的家長的意見,

1) 此校是傳統及活動教學一起進行, 但似乎傳統的比例多很多, 即會否很 "谷" 或好填鴨式教學嗎?  孩子讀得開心嗎?

2) 完成 K3後, 孩子的語言能力又如何 ?

3) 很開心學校提供很多課後活動, 那老師是否很忙很累(要做行政及教學),我也是打工仔, 也不想自己常常很忙, 弄至十分疲勞, 所以也希望老師們也不要太勞累, 她們心境愉快才會教得開心及有精神, 你觀察老師們的表現又是怎樣呢?

4) 之前有topic講校車的問題, 說孩子受傷了學校卻不知道, 其實學校如何監管校車隊呢?

謝謝.....

原帖由 silvia_ng 於 10-6-28 00:59 發表
5年前校長個PRESENT都係咁, 5年後都係咁....又係成日掛住講小學, 反而幼稚園部既野冇咩講。

不過我最後都比小朋友讀呢間, 仲只考一間。大仔而家去左另一間直資讀書, 妹妹9月升K3。我地都係讀主流班, 之前未有學卷,  ...

原帖由 lyhv 於 10-6-29 00:33 發表

有講NET MEETING呀!  一講到依PART, 佢又好似開左AUTO, 講極都唔停~~

係呀, Silvia, 想請教你啲野!  當日我老公問左個好似係負責幼稚園部嗰位Miss, 問佢K2英普全日班係會收K1英普班啲同學先或係無論中英 ...

照計英普就係英普, 佢地叫全日班。而主流果邊係叫全方位(keep), KEEP好似只得15個位。

課外活動 - 上午班的, 就是放學後12:00-1:00, 下午班的, 就是上課前, 也是12:00-1:00。無論校隊或ECA, 都是同一時段。如果小朋友入左校隊, 就冇得上某D既課外活動架啦。

原帖由 yinghung1234 於 10-6-29 12:58 發表

呵呵 , 原來校長是診此機會講多d野 , 最好笑佢連新裝修既厠所都講左一餐 , 重叫家長們一陣試用下.

我都會幫阿女報 , 因為我鐘意個環境 , 個教堂好靚, 最重要係在幼稚園已經會有些宗教原素既活動 , 我好認同校長講 ...

哈哈....校長呢方面真係好有趣...想當年我第一次聽仍講野, 我以為佢係賣開花既添...

至於宗教方面, 真係非常非常咁鼓勵, 就連家長教育都做埋(給家長的- 影子計劃), 家長查經班等等。但如果家長本身唔信教既亦可以放心, 冇人迫你入會架! =P

原帖由 swis 於 10-6-29 14:56 發表
Silvia_ng,

Silvia_ng,

---唔好客氣, 知幾多就盡答啦!

1) 此校是傳統及活動教學一起進行, 但似乎傳統的比例多很多, 即會否很 "谷" 或好填鴨式教學嗎?  孩子讀得開心嗎?
---而家已經冇以前咁谷, 我仔以前K2下學期要做聽寫練習(即默書), 而家已經取消左了。聽聞要K3先再有。我就覺得唔谷, 因為小朋友都係遊戲中學習。功課每日兩樣, 週末會多D。我兩個小朋友都讀得好開心, 大仔畢業後仲成日想返去, 仲會想拉老師飲茶。@.@

2) 完成 K3後, 孩子的語言能力又如何 ?
---小兒托賴, 目前在一所全英文直資讀小一, 英文老師也讚他英文好, 上課及學習毫無問題。而小女目前K2, 自己也可以讀到小學四年級的英文課本, 有賴學校教PHONICS。BTW, 我兩個都係讀主流班。每日都只係得15分鐘NET架咋。不過老師好肯教我地係屋企點配合, 如果做足, 個個小朋友都可以做得到。

3) 很開心學校提供很多課後活動, 那老師是否很忙很累(要做行政及教學),我也是打工仔, 也不想自己常常很忙, 弄至十分疲勞, 所以也希望老師們也不要太勞累, 她們心境愉快才會教得開心及有精神, 你觀察老師們的表現又是怎樣呢?
---做行政既老師好少教書喎, 除左吳老師仲會教聖經外, 其餘仲教書既就係級主任囉。老師個個都OK呀, 無咩特別。

4) 之前有topic講校車的問題, 說孩子受傷了學校卻不知道, 其實學校如何監管校車隊呢?
---係PTA主要監測校車, 校車有成幾十條線, 又有埋小學部, 都幾煩架。但PTA有4個委員每個月開一次例會, 有校方及校車代表一齊檢討, 有COMPLAIN既家長可以去一齊開會, 當面質詢。而校車每3年投標一次。

請問k1各班會收幾多學生呢?

國際部: 4班 @ 28-30 人
‹ 上一主題|下一主題