用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教小一買什麼書包好?
樓主: hoikiuqq
go

請教小一買什麼書包好? [複製鏈接]

My kid uses Zeven.  

I had compared almost all the brands before buying Zeven - SPI, Dr. Kong, LEGO...  Zeven is the lightest and has back support.  The size, even the smaller one, looks big for 6 year old kid but it is ok.

They have shops in Ocean Terminal, Lee Garden II and Elements at Kowloon Station.  The new batches arrived in May and a few popular designs sold out already.  The sales said the best time to buy in May / Jun - if for more choices.  Most of the items are sold out before summer.

Price is around $900 but can use at least 2 years (had used for 2 years but still ok).  We put in the washing machine every 2-3 weeks.

原帖由 pccblack 於 10-6-28 11:10 發表
不好意思, 令你誤會, 我只覺得DR.KONG不是好書包. 只是想給其他家長作參考, 很抱歉, 令你誤會

唔緊要 , 大家交流吓, 有好野大家一齊分享, 因我個女10 yrs 大, 所以dr.kong 對我個女ok, 而且價錢我都接受

原帖由 妹頭媽咪 於 10-6-28 10:50 發表
前兩天買了個SPI SMART-LITE (S碼),攞上手都算輕身,回家磅過有890克。

ME 2 ,我都買左AR...都係SMART-LITE (S碼),OK 唔重wor...

我女小一都仲未夠6歲呀, 又瘦又細粒又無力, 幼稚園的書包都話重呀, 都唔知點好。DR KONG睇過覺得價錢係OK, 不過小小重, 想問SANIOR護脊個款都係$2XX, 好似輕小小, 但呀女揹上后真係好大個。LEGO係邊有得買?

原帖由 2隻臭豬 於 10-6-28 12:39 發表

唔緊要 , 大家交流吓, 有好野大家一齊分享, 因我個女10 yrs 大, 所以dr.kong 對我個女ok, 而且價錢我都接受

請問如果唔想書包太重,為何不選用可以拖拉的書包呢?是否拖的書包有什麽缺點 或 有些學校不可以用呢? Please share your comment!

Thanks!

I saw LEGO in Sogo months ago.

原帖由 hoikiuqq 於 10-6-28 15:43 發表
我女小一都仲未夠6歲呀, 又瘦又細粒又無力, 幼稚園的書包都話重呀, 都唔知點好。DR KONG睇過覺得價錢係OK, 不過小小重, 想問SANIOR護脊個款都係$2XX, 好似輕小小, 但呀女揹上后真係好大個。LEGO係邊有得買?

...

Both LEGO and SE7EN are the lightest. LEGO is cheaper but SE7EN is more reliable. My daughter's one will work in the 3rd year.

原帖由 spiderlily 於 10-6-28 16:49 發表
I saw LEGO in Sogo months ago.

尋日去Harbour City買左zeven, 好輕,不過真係幾大個,其實佢唔係濶,係稍長。勉強接受到,不過細路好快高,遲D會好D。

Some years ago, SE7EN had both big and small size. But now, almost one size only.  

原帖由 childrenfirst 於 10-6-28 19:23 發表
尋日去Harbour City買左zeven, 好輕,不過真係幾大個,其實佢唔係濶,係稍長。勉強接受到,不過細路好快高,遲D會好D。

請問TLC書包又如何?聽人講呢個牌子輕d喎...有冇人用緊, ok嗎?邊度有得賣?想去look look....

原帖由 yingyingma1 於 10-6-28 16:25 發表
請問如果唔想書包太重,為何不選用可以拖拉的書包呢?是否拖的書包有什麽缺點 或 有些學校不可以用呢? Please share your comment!

Thanks!

我地學校就唔可以用拖拉式書包

2隻臭豬,

好多謝你的回覆:D ,我哋重未有入學簡介會,所以唔知D小學規則,我想我明天都要打電話去間小學問一問先。

原帖由  於 10-6-28 22:39 發表

我地學校就唔可以用拖拉式書包

原帖由 hoikiuqq 於 10-6-28 15:43 發表

...

上個月在tst海運剛買了seven, 入反x城,見有lego書包,可作比較.
我囡囡小一時用SANIOR和SPI, 公仔的不太貼背, spi 膠面款, 好重, 買了seven大碼, 新學期用, 雖然背上都幾大,但希望好用.

醒目開學勳章

原帖由 yingyingma1 於 10-6-28 16:25 發表

Thanks!

我仔學校講左唔好用拖拉式書包,因為佢地時時要上落樓梯,有得拖拉既係會仲重d,變左仲辛苦。

多謝提供資料,咁就去尖沙咀睇睇,對比吓.

原帖由 Bowl 於 10-6-29 09:23 發表

上個月在tst海運剛買了seven, 入反x城,見有lego書包,可作比較.
我囡囡小一時用SANIOR和SPI, 公仔的不太貼背, spi 膠面款, 好重, 買了seven大碼, 新學期用, 雖然背上都幾大,但希望好用. ...

醒目開學勳章

想問下係咪一定要護脊既呢? 因為係護脊果塊野好鬼重wor,我尋日見 lesportsac 個背囊超輕,放左幾本書既重量可能先同個護脊書包既重量一樣

醒目開學勳章

http://forum.baby-kingdom.com/thread-658243-1-1.html###

係小一雜談也有有關topic,家長們也可參考

For Zeven, I think the loading spread out and hence my boy told me the bag was not as heavy as holding by hand.  

As a user, I think this is a good one. Though it is not cheap, it is durable.  My friend's boy has used for 4 years.

請問小一的書是否很多? 書包是否要貼背才不會令背脊受傷害? 我現在找緊LEGO的資料, ZEVEN太貴了, 如SIZE細點會考慮, 就是想找個唔好太大和重。
原帖由 Bowl 於 10-6-29 09:23 發表

我囡囡小一時用SANIOR和SPI, 公仔的不太貼背, spi 膠面款, 好重, 買了seven大碼, 新學期用, 雖然背上都幾大,但希望好用. ...

醒目開學勳章

...

I will buy "lXfuma", it's good!
‹ 上一主題|下一主題