用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網叩門成功的分享區
樓主: 泳媽
go

48網叩門成功的分享區 [複製鏈接]

原帖由 BebeeYY 於 10-7-2 14:56 發表
今朝又去聖若翰拎反張註冊証...真係玩野~ 哈~
星期一會去官秀註冊...應該最後都係官秀~ 始終學校新d, 而且官校資源配套都應該好d, 都想阿女有個好既學習環境, 同埋聽有人讀緊既都話好喜歡呢間學校...讀得好開心...咁 ...

我之前都有諗過, 如果囝囝讀唔到基督教小學, 可能星期日會同佢返教會. (但我們不是教徒, 只是我囝囝對基督教很投入.)
或者小一讀官秀, 星期日有時間可以返教會. (KLLC 有部分老師星期都會返主日學)

我都覺得教會學校既學生係特別乖同純...kllc出來既學生都係~ 哈~  我個女食飯都祈禱..

原帖由 HIN2003 於 10-7-2 15:14 發表

我之前都有諗過, 如果囝囝讀唔到基督教小學, 可能星期日會同佢返教會. (但我們不是教徒, 只是我囝囝對基督教很投入.)
或者小一讀官秀, 星期日有時間可以返教會. (KLLC 有部分老師星期都會返主日學) ...

哇!Congratulations!

你個囡好叻,好彩你行動快.不過佢係waiting list就已經好有希望.無論如何,再次恭喜你.

]原帖由 BebeeYY 於 10-7-2 09:10 發表
wkwok,

我寫多封叩門信, 加埋張獎狀 & 功課COPY...今朝叫老公交左去官秀...不過係校工代收, 轉個頭官秀就CALL我話有個位...叫我地星期一去註冊, 封野應該無咁快傳到校長手掛....真係上天自有安排..

ANYWAY, 真係好 ... [/quote]

我今日去油基攞番註冊証,覺得佢地d小朋友好開心好活潑,我當時有點質疑自己的選擇是否正確.
我相信油基應該係一所開心的學校.

原帖由 泳媽 於 10-7-2 14:16 發表
想問油塘基顯vs聖愛德華,大家會選擇邊一間呢?
thank you!

油塘基顯vs聖愛德華...兩間都係活動教學, 但係口卑就差好遠...一定係油基好d~

原帖由 wkwok01 於 10-7-2 17:18 發表
我今日去油基攞番註冊証,覺得佢地d小朋友好開心好活潑,我當時有點質疑自己的選擇是否正確.

多謝~

呢個遊戲總算告一段落喇~

原帖由 wkwok01 於 10-7-2 17:12 發表
哇!Congratulations!

你個囡好叻,好彩你行動快.不過佢係waiting list就已經好有希望.無論如何,再次恭喜你.

]原帖由 BebeeYY 於 10-7-2 09:10 發表
wkwok,

...

wkwok,

比d信心你個仔, 佢得既, 只要信...就比個機會佢..難得你仔仔又咁叻考到~

原帖由 wkwok01 於 10-7-2 17:18 發表

原帖由 HIN2003 於 10-7-2 14:44 發表

梗係油塘基顯啦!
你出咁多次post我都無見過有人答聖愛德華.

哈, 咁都比你留意到......係啦, 官秀/聖愛德華我都話選官秀, 油基就更唔駛諗, 油基啦.

咦, 油基今日應該有人注册, 幾時收通知架 ?

原帖由 MorriDad 於 10-7-3 02:09 發表

哈, 咁都比你留意到......係啦, 官秀/聖愛德華我都話選官秀, 油基就更唔駛諗, 油基啦.

hi,
咁你依家註冊邊間?
有冇叩門好消息?

我係2/7下午收到電話通知,叫我星期一去註冊.

原帖由 MorriDad 於 10-7-3 02:09 發表

原帖由 泳媽 於 10-7-3 18:30 發表

Me too.....:loveliness: :loveliness:

原帖由 泳媽 於 10-7-3 18:30 發表

個人意見, 你星期一真的要去注册啊. 記得我以前在這答過一位朋友, 他有父母的畢業生分, 這是必選的了. 在這裏, 包括我們, 最少也有三個油基位放了出來, 兩位既然得到了, 希望可好好珍惜呢. 相信她是很不錯的.

原帖由 HIN2003 於 10-7-3 10:40 發表

hi,
咁你依家註冊邊間?
有冇叩門好消息?

經過一個很難的決擇.....聖若翰天主教.

原帖由 MorriDad 於 10-7-4 02:13 發表

點解唔留係柏德呢?

原帖由 MorriDad 於 10-7-4 02:13 發表

油基有offer? 你放棄油基?

原帖由 HIN2003 於 10-7-4 19:17 發表

油基有offer? 你放棄油基?

所以說是很難的決擇嘛. 唔同人有唔同的考慮點, 我都係賭一局, 希望冇揀錯.

原帖由 enson.ma 於 10-7-4 14:42 發表

點解唔留係柏德呢?

其實我們最初對柏德也是一無所知 (因我們屬48區的), 或者說, 只知她是一所不錯的學校. 派到後, 照原定計劃報了數所區內最心儀的學校, 一邊等消息一邊搜集柏德的資料, 最後的結論是:-柏德應是一所好學校. 若論派位成積, 網上看到柏德應是46區首二名的, 唯一可能比她好的是九龍灣聖若翰天主教. 而九龍灣聖若翰天主教的派位成積是可比美李兆強的. 但究竟兩者現時差距多大, 我就不得而知.

我們對是否放棄柏德也考慮了好一段時間, 最後就以下原因, 還是決定放棄了.

一來聖若翰近D, 大人行路都到, 中午送飯都好D. 近D咁校車都應該係區內上落站位多D.

二來對柏德認識太少 (其實聖若翰也少, 不過網上資料多D).

三來好似聖若翰有的課外活動較多, 可以多D選擇.

成積兩間學校無從比較, 我只能估計聖若翰不會差(真的是估, 我找不到資料, 只憑一些蛛絲馬跡去估), 但校舍, 空氣等就柏德優勝.

如果你到現在還是只有柏德, 放心吧, 個人估計她也是很好的學校. 我們都只是上個月尾才有其它的offer, 之前是準備入讀柏德的了, 而且也覺得可很安心的入讀呢.

另有一點我覺得值得一提, 柏德注册時只須交$60元雜費 (做証件和其它), 我們取回注册証時只要把當時她給我們的東西交回, $60也退了給我們. 一間有這樣氣度的學校, 我想一切也是很正面的.

其實真係賭一局, 間間學校都會有人話好有人話吾好...

個日去聖若翰拎反個註冊証, 咁岩係佢地畢業禮, 書記銷左個櫃老師拎吾到個証比我地...老師call左我兩次係咁話吾好意思...驚阻住我地~~ 我覺得呢間學校既老師好有愛心~

原帖由 MorriDad 於 10-7-4 21:13 發表

所以說是很難的決擇嘛. 唔同人有唔同的考慮點, 我都係賭一局, 希望冇揀錯.
‹ 上一主題|下一主題