用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

蚊患

醒目開學勳章

唔知你地女女有冇比蚊咬,我個女返學前每日都要噴蚊怕水,有時唔記得噴就一定咬到成腳都係,我個女宜家成腳起碼有10幾20撻印 同佢搭校車D小朋友又係咁,希望轉左新校舍會好D冇咁多蚊.

醒目開學勳章

我囡書包裡面一定會有支細細支蚊怕水, 但琴日隻手都比蚊咬到, 琴晚見佢紅紅腫腫.

醒目開學勳章

我想比佢帶架,不過佢重細,驚佢拎黎玩整到人
如果佢比蚊咬好痕,你可以同佢貼 3M醫生膠布,一定要3M,因為其他牌字質地唔得,你一貼佢就唔會痕,過一兩日就可以"met"係護士教,因為接觸唔到空氣佢地就唔會痕,我個女隻腳貼左6,7塊 好彩有E個方法,米佢成腳都係水泡.
原帖由 zater 於 10-6-24 10:04 發表
我囡書包裡面一定會有支細細支蚊怕水, 但琴日隻手都比蚊咬到, 琴晚見佢紅紅腫腫.

咩原來吾係我個女有, 你地都有.
我個女比蚊咬左兩大達, 仲要係超痕個d, 陰公
我都有比膠布佢貼, 貼左真係吾痕喎

回覆 1# polarbb 的文章

真的,太好了,係咪3M纸質嗰隻

醒目開學勳章

係呀,大約6,7蚊一圈,你買最闊個隻 size,佢得兩隻 size,一圈用好耐架.
原帖由 Hellobaba 於 10-6-24 10:30 發表
真的,太好了,係咪3M纸質嗰隻

醒目開學勳章

膠布有時都唔得,因為都有空氣入到去,我比個女貼醫生膠布就超 work,不過有時D手較或腳較位就會差D,因為要旭動.
原帖由 Little_cy 於 10-6-24 10:29 發表
咩原來吾係我個女有, 你地都有.
我個女比蚊咬左兩大達, 仲要係超痕個d, 陰公
我都有比膠布佢貼, 貼左真係吾痕喎

太好了 , Thank you!
原帖由 polarbb 於 10-6-24 10:41 發表
係呀,大約6,7蚊一圈,你買最闊個隻 size,佢得兩隻 size,一圈用好耐架.

醒目開學勳章

原帖由 polarbb 於 10-6-24 10:41 發表

一陣去買返圈先.  Thx!

醒目開學勳章

萬O同屈臣氏都冇,因為我都去搵過好多次,佢地賣第2隻牌子,去普通藥房問就有,記得要最闊個隻.

醒目開學勳章

原帖由 polarbb 於 10-6-24 11:13 發表
萬O同屈臣氏都冇,因為我都去搵過好多次,佢地賣第2隻牌子,去普通藥房問就有,記得要最闊個隻.

咁又可以慳返 d 腳骨力, 直接去藥房買 (我樓下就有)

即係邊隻呀...
睇到佢比蚊咬到咁, 真陰公呀. 仲係實架

醒目開學勳章

你去藥房話要3M醫生膠布佢就會比你,你同佢講要最闊個隻就OK
原帖由 Little_cy 於 10-6-24 11:32 發表
即係邊隻呀...
睇到佢比蚊咬到咁, 真陰公呀. 仲係實架

醒目開學勳章

個女今日又咬左幾粒返黎 噴左蚊怕水都唔掂

醒目開學勳章

有冇小朋友已經新校舍上堂?個邊多唔多蚊?
如果多真係要同學校傾下.

原帖由 polarbb 於 10-6-24 17:03 發表

就算學校的清潔做到100分都無用.因為學校周圍都是樹木,草叢,應該滅絶唔晒.
最多找食環處滅下蚊蟲啦!
其實啲蚊好叻,對啲蚊怕水會習慣的,所以我會耐不耐就會轉另一隻牌子.
而且轉換天氣的時候,又濕濕的,特別多蚊蟲的.
這樣的環境,我們都習慣了,因為幼稚園時都是在山上,周圍也是很多樹本的.

醒目開學勳章

我都知,係滅唔哂亦滅唔到,不過噴下好過冇,好似 St.Clares都定期要噴野滅蚊,宜家希望新校舍會冇咁多蚊.
但係又唔可以話慣,因為長期隻腳都幾十撻 今日塊面都咬埋
原帖由 vanyau 於 10-6-24 17:50 發表

就算學校的清潔做到100分都無用.因為學校周圍都是樹木,草叢,應該滅絶唔晒.
最多找食環處滅下蚊蟲啦!
其實啲蚊好叻,對啲蚊怕水會習慣的,所以我會耐不耐就會轉另一隻牌子.
而且轉換天氣的時候,又濕濕的,特別多蚊蟲的 ...

原帖由 polarbb 於 10-6-24 17:03 發表

對於蚊患問題,存在已久,家長不時都會提出意見,而過去我並不贊成要求食環署在可能積水的地方噴曬蚊油,因為成效不彰之餘,或會對附近環境可能會構成影響,甚至乎在烈日下蒸發而隨風飄至課室內,對學生健康構成影響。在多年前舊文中,我建議學校可培植更多滅蚊草或豬籠草等植物,又或是購置大型吸入式滅蚊機。

家長提出蚊患問題是一輪輪的,主要是初小同學家長提出後,沉寂了一會,又待新一批初小同學家長再提出,這個現象我笑指是初小同學的「血」是最甜,最美味。如可以的話,找一隻蚊來問一問也好!

一個非科學化的分析,就是學生成長後,蚊叮影響會逐漸下降。就以我兩個囡囡為例,初小時要她們帶備百花油(我不讚成使用蚊怕水,避免小朋友不懂清潔時沾污小食),以減輕蚊叮處的痕癢,當然亦要教她們盡量用拍打方式而不要抓。

當囡囡年紀較長,不知是否體內有抗體,蚊叮後紅腫只得一點兒,而稍忍一會後,痕癢感覺便會逐漸減退。直至現時中學,囡囡會說因有某某在,因此她們都成為最受蚊子歡迎的同學,而她們可能皮粗肉厚,因此與蚊無緣。

看到小朋友手腳紅腫一片,父母確然十分憂心。但她們成長後或會因小時被叮得多,所以身體適應被蚊叮的能力更高,也不失為對身體的鍛練。

醒目開學勳章

宜家唯有係咁諗啦,不過我個女淨係今個星期隻腳已經咬左12粒,手3粒,面一粒,隻手今日返黎腫哂開始有水泡,如果係鍛鍊就真係過份左小小,不過冇辦法啦.最慘係佢會發燒 咁我又要同佢去急症室,因為始終唔知係比咩蚊咬,希望唔好發燒啦.好彩有3M膠布頂下,米佢成晚都唔會瞓.
原帖由 sfcssfcc 於 10-6-24 18:59 發表

看到小朋友手腳紅腫一片,父母確然十分憂心。但她們成長後或會因小時被叮得多,所以身體適應被蚊叮的能力更高,也不失為對身體的鍛練

回覆 1# polarbb 的文章