用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 自己教個仔彈琴
樓主: ohmygosh
go

自己教個仔彈琴 [複製鏈接]

我同你差唔多,我係你的話,我會搵我欣賞的老師,然後俾佢教,貴學費都冇辦法。

原帖由 ohmygosh 於 10-6-25 13:54 發表
但我怕好難找到令我滿意的老師﹔除非是十分貴學費/APA那種。

謝謝你的分享。

真係好難調節自己的心態。其實我已打算將來只會讓孩子讀津貼學校(當然是口碑好﹐紀律嚴謹﹐校風好﹐教學認真﹐升中派位好那種)﹐高中/大學時再出國讀書﹐所以﹐未來三五七年我都根本不需要孩子去考什麼cert來報學校﹐更不用為什麼面試/porfolio而傷腦筋。我更重視孩子作為學生的責任和態度﹐對老師的尊重﹐和實際學會的東西﹐所以我一直以來對兒子都頗嚴格。

教/陪他彈琴﹐so far都仲未去到傷感情﹐不過我在想﹕小朋友可能去到某個年紀﹐就很難繼續這樣認真的跟媽媽學習? 有時又會很天真的想﹕如果他可以一直跟我這樣學下去﹐我就可以save多些錢讓他參加其他活動。

原帖由 靖嵐 於 10-6-25 02:51 發表
我自己以前都有兼職教過琴, 不過我就冇教我女... 教得佢, 就會有要求, 越有要求就越易傷感情...
我自己教我女游水, 每次去游水只係執十幾廿分鐘, 人o地覺得佢泳式靚, 但佢唔享受, 唔鍾意我叫佢點做... 不過游水係求 ...

miss321

你也是全職教琴?請問你小朋友幾歲?你有試過自己教他嗎?現在跟哪位老師學?

可以分享一下嗎?

原帖由 miss321 於 10-6-26 00:49 發表
我同你差唔多,我係你的話,我會搵我欣賞的老師,然後俾佢教,貴學費都冇辦法。

想問問apa學費每月大概多少?

原帖由 poem4 於 10-6-25 22:40 發表
不如你自己教住先,等到五歲再去報apa

wintermum

for 1/2 year? Do you mean that you would let her learn individually with a private piano teacher when she's 4? Are you a working mom? Even starting at the age of 4 is a bit too early - don't bother teaching her to play the piano in this stage. If possible, put her in some good music group classes and take her to concerts/various cultural activities regularly.

My son's currently attending both Yip's and Tom Lee (Yamaha Music) and singing in the church choir. And we go to 2-4 music concerts / cultural events every month.

P.S. Alfred's Prep Course is designed for very young beginners. Although my son prefers the other publications (Me and My Piano AND Oxford Piano Method) and didn't benefit from Alfred's - please read my other posts earlier in this thread, I have heard good comments about Alfred's from other piano teachers.

原帖由 wintermum 於 10-6-25 23:22 發表
My daughter is 3.5 years old, so which books should she use?

I want to teach her to play the piano (may be just for 1/2 years) because we have already spent a lot of money on other courses like Engl ...

原帖由 ohmygosh 於 10-6-26 01:51 發表
wintermum

for 1/2 year? Do you mean that you would let her learn individually with a private piano teacher when she's 4? Are you a working mom? Even starting at the age of 4 is a bit too early - don' ...

Hi ohmygosh,

What's your comments for Tom Lee's JMC and the Piano Class at Parsons. Which one is better? As my boy is now 3.9 yrs old and I want to enrol some music class for him.  
1)I know that in JMC, the teacher will teach Do, Re, Mi instead of A, B, C therefore it makes the children feeling confuse when they learn piano later.  is it ture?
2) From your professional view, which one is better for the kids
3) When will be the better time for the kids to start learning piano, e.g. Age 5 ?

原帖由 靖嵐 於 10-6-25 02:51 AM 發表
我自己以前都有兼職教過琴, 不過我就冇教我女... 教得佢, 就會有要求, 越有要求就越易傷感情...
我自己教我女游水, 每次去游水只係執十幾廿分鐘, 人o地覺得佢泳式靚, 但佢唔享受, 唔鍾意我叫佢點做... 不過游水係求生本能唔係只為興趣, 所以我話我要教佢...

依家我女跟私人老師學琴, 有時練琴我覺得佢彈得未夠好, 我話點點點, 佢唔開心, 練到冇黎神氣... 開心o既歌都彈到死人咁, d眼淚...... 佢本身又係唔會偷懶o既人, 叫佢練又喊, 唔好練又喊...
不過自己識彈琴有個好處, 真係錯會知, 同佢講可以即時改, 唔駛等老師下一堂執完又執, 所以學o左一年, 老師叫佢考三級... 老師問我, 其實我要求係唔係好高, 都有d嚴...
老師都睇得出, 所以我覺得我當日決定比人教係o岩o架, 你有壓力時我有壓力...
我仔都係比人教, 我既方法係我做醜人, 老師做好人讚佢, 基本上佢會聽我話, 因為佢覺得我教完老師會讚, 佢會覺得自己好勁, 堂堂老師都話佢well done.
咁既情形下其實都係我教多, 老師定個範圍比佢練, 我幫佢執. 今年7歲考4級, 唔算好標青但so far so good咁law, 咁既進度我都收貨了

SevenMa

From time to time, I receive phone calls/emails/PMs from parents of pre-schoolers making an enquiry about the best age to start playing the piano/violin. I always suggest enrolling their children in some good music classes before 5 to nurture their interest in music and develop their sense of rhythm, intonation and listening skills.

I always recommend the Yamaha Music Education System which is so renowned for ear training and acquisition of good musicianship. Piano is best learnt individually with a private teacher. Don't bother putting your child in a piano class - better find a good private tutor to teach her at the suitable age. Even after learning the Yamaha methods, most children would have no problem switching from Do-Re-Mi to C-D-E if the private teacher gives suitable guidance in score reading and learning of music theory.

Best to start private piano lessons around at 4.5-5 years. Apart from appropriate directions given by the teacher, attitude and discipline of the pupil is crucial!

SevenMa 於 10-6-29 12:14 發表

Hi ohmygosh,

What's your comments for Tom Lee's JMC and the Piano Class at Parsons. Which one is better? As my boy is now 3.9 yrs old and I want to enrol some music class for him.  
1)I know that i ... [/quote]

謝謝你的分享。

你是鋼琴老師嗎?你兒子幾歲開始跟外面的老師學琴?在此以前﹐你有教過他嗎? 那麼﹐你請了一個怎麼樣(什麼資歷和收費)的老師去教他?

可否再分享一下嗎?謝謝。

原帖由 KnN 於 10-6-29 18:01 發表
我仔都係比人教, 我既方法係我做醜人, 老師做好人讚佢, 基本上佢會聽我話, 因為佢覺得我教完老師會讚, 佢會覺得自己好勁, 堂堂老師都話佢well done.
咁既情形下其實都係我教多, 老師定個範圍比佢練, 我幫佢執. 今年 ...

一星期前﹐我還因為自己教兒子彈鋼琴的一些懊惱/想不通的事情﹐發了這個post想問問大家意見。但最近連續五天﹐兒子對彈/學/練琴的態度出乎意外地變得越來越理想﹐令我的憂慮暫時消退了好些。

他竟然主動提出要早晚練習兩次﹔

有一日﹐他本來問准了我可以玩LEGO﹐之後我加句口﹕‘玩完就要練琴架喇’﹐他竟然自己將盒LEGO放在鋼琴旁﹐同我講話要練好琴至可以玩﹐但其實最後練完琴他都已經忘記了去玩LEGO﹔

之前他不太願意把彈得不好的地方(幾個音/一兩個bars)反複練習﹐彈彈下有時話tired﹐又話自己眼訓(其實轉頭不知幾精神)﹐我講到口水乾先同我彈多一次半次﹐但最近呢五六日﹐居然完全聽我話﹐不用我tum﹕

由坐在琴前做theory exercise(1-2 pages)﹐到彈2-3本琴書(4-6 pages)﹐(這樣theory 和piano tunes 的數量是他自己定的﹐而他真的一直keeps his promise﹐每次辦妥﹐有多無少) ﹐我教他/陪他彈每首歌都會describe the structure, ask him about all the terms and signs printed on the score, read the time signature, clap the rhythm (sometimes saying the words at the same time), read aloud the letter names, 然後好有心機擺好hand position and curved fingers (甚至會自己用另一隻手去幫自己擺好d手指)﹐又會叫我拿支鉛筆放在他手掌下扮火車going through the tunnel under the bridge,試試手指夠不夠曲﹐彈的時候又會好努力地keep住每隻手指在每個琴鍵上面﹐彈得不好(錯音/手指企不好/不順/不夠連)的地方﹐我叫他彈完又彈三五次﹐甚至複雜些的wrist movement 重複練習﹐他居然全部照做﹐望著我的示範來練習﹐他練習時心境好平和﹐好有耐性﹐成個鐘都無離開過張琴凳(並能清晰地告訴我﹕未練完是決不能離開) 。

連我初時都覺得自己好似好多要求﹐好harsh (其實我一向對自己的學生也是這樣)﹐怕個仔會不耐煩﹐有反效果﹐還想著可能要就住他﹐但連續這麼多天﹐他都居然受教到我都難以置信。

有幾次﹐我問他‘媽o米教你彈琴會有好多要求﹐你仲喜歡彈琴嗎?’他肯定地點頭﹐我問他‘你想媽咪繼續教你定係找其他老師教你’﹐他說‘媽咪﹗’﹐小提琴也同樣說要我教。

我真的很感動﹐雖然孩子缺少了爸爸的愛(我和他爸爸已正式離婚了)﹐但他真的很懂事﹐很疼錫我﹐不但是彈琴這事情﹐還有很多生活的點滴(久不久會自發的夾送比我﹐餵我飲湯同食水果﹐我比蚊咬/撞親﹐會馬上找藥膏比我搽)﹐想起來我真的感到很欣慰。感謝神﹔在教他彈琴這事情上﹐我覺得實在太奇妙了﹗有很多的想不到。

原帖由 ohmygosh 於 10-6-30 03:39 AM 發表
謝謝你的分享。

你是鋼琴老師嗎?你兒子幾歲開始跟外面的老師學琴?在此以前﹐你有教過他嗎? 那麼﹐你請了一個怎麼樣(什麼資歷和收費)的老師去教他?

可否再分享一下嗎?謝謝。
...
我教小提琴, 我仔4歲開始學, 一開始就比人教, 玩左一年, 跟住我開始教, (太細的小朋友我唔識教的), 我只係係普通琴行搵個同小朋友相處得好既老師比佢, 我覺得係琴行佢見到唔同既小朋友彈, 同埋老師同佢關係好, 佢鍾意個老師. 2級後再換一個老師, 而家佢鋼琴老師係中大音樂系畢業既, major piano.

原帖由 ohmygosh 於 10-6-30 04:17 發表
一星期前﹐我還因為自己教兒子彈鋼琴的一些懊惱/想不通的事情﹐發了這個post想問問大家意見。但最近連續五天﹐兒子對彈/學/練琴的態度出乎意外地變得越來越理想﹐令我的憂慮暫時消退了好些。

...

Hi ohmygosh

Thank you so much for your comments and pls check PM.  

你個仔好乖呀~

原帖由 ohmygosh 於 10-6-30 04:17 發表

...

你仔仔真係冇得頂!!!

KnN﹐謝謝分享﹗

你的意思是﹕個仔五歲之後就跟番你學小提琴﹐直到現在(七歲)? 鋼琴就一直跟外面老師學? 兩樣樂器﹐你長遠也打算這樣做嗎?

有時我會想﹐如果有一天﹐我真的需要找外面的老師教個仔﹐我可能仲煩惱過而家﹐因為我怕自己暗地裡對老師的專業及教法﹐進度的控制等等有懷疑﹐但我自己作為老師﹐我總不能影響老師在他心目中的形象﹐我一向教他要專敬老師﹐服從老師(而孩子一直都是各位老師眼中的好學生)。

原帖由 KnN 於 10-6-30 09:46 發表
我教小提琴, 我仔4歲開始學, 一開始就比人教, 玩左一年, 跟住我開始教, (太細的小朋友我唔識教的), 我只係係普通琴行搵個同小朋友相處得好既老師比佢, 我覺得係琴行佢見到唔同既小朋友彈, 同埋老師同佢關係好, 佢鍾 ...

ohmygosh,很多謝你的分享, 感謝天父賜你一個咁懂事嘅仔.

謝謝您的祝福。

我很感謝神﹐我的婚姻失敗了(孩子爸爸很不成熟﹐衝動做錯了事-暴力對待我﹐我不能不報警﹐不能不跟他分開)﹐但這幾年來神都十分看顧我﹐又時時刻刻安慰我﹔每次看見孩子這麼乖巧﹐我的心很甜但又帶點酸。

原帖由 ausiu1230 於 10-6-30 11:54 發表
你個仔好乖呀~

謝謝您的祝福。

我不自誇。真的﹐沒有了神﹐我什麼都不是。記得當初孩子的爸爸和祖父母都不想我把孩子生下來﹐叫我落左個BB。但靠著神﹐我什麼都不怕﹗

孩子懂性﹐我更感恩﹔願神保守他﹐讓孩子走在基督的道路裡﹐並大大使用他﹗

原帖由 阿飛太太 於 10-6-30 12:01 發表
你仔仔真係冇得頂!!!

也願主賜福您和您一家﹗

原帖由 charlottechan 於 10-6-30 12:27 發表
ohmygosh,很多謝你的分享, 感謝天父賜你一個咁懂事嘅仔.
‹ 上一主題|下一主題