用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 自己教個仔彈琴
樓主: ohmygosh
go

自己教個仔彈琴 [複製鏈接]

我的兒子快三歲半了﹗這幾個月來﹐他都能保持每日練習約一個小時﹐正在學習的items有﹕

Me and My Piano - Superscales: 已學會了C major scale (1 octave) with hands separately and together (both similar motion and contrary motion) 以及當中的所有scaley pieces﹐每日練習﹐近日開始加練G major﹐由於C major 學得十分充份﹐G major scale (1 octave) 分手和合手(similar motion)也很快學會和彈熟了﹐只剩餘幾首scaley pieces有待學習。

A Dozen A Day (Mini Book)﹕每日彈大約三四首(新/舊/新+舊)﹐近日學到Group 3 的中間部份。

Sight-reading For Young Pianists (Grade 1)﹕每日至隔日練習﹐近日學到課本接近中間部份﹐Playing Intervals: 5ths

Music Theory For Young Children (Grade 1- Book 2): 學到一半﹐繼續每日至隔日做﹐每次做約半頁。

Me and My Piano - Lessons - Part One: 只剩餘一首﹐快將開始Part Two﹐ Repertoire﹐和 Duets 1 (這套書的曲目的難度的推進比較快﹐彈奏技巧和演奏能力的鍛煉較多﹐是我給小兒的core learning materials﹐須要十分認真和嚴謹的學習﹐他也很喜歡當中的挑戰)

Oxford Piano Method - Tunes For Ten Little Fingers: 剩餘幾首﹐快將開始More Tunes For Ten Little Fingers (這套書相對輕鬆﹐我個人用作Me and My Piano的補充)

另外定期使用Bastien和Alfred 的Ear Training books﹔由於我孩子有很多接觸/聆聽音樂的機會(每星期返Yip's Music Class, YAMAHA Music Wonderland, church choir, 現就讀的幼稚園的core curriculum有Orff music, 我也隔個星期帶他去聽音樂會或看舞蹈/文化表演)﹐歌唱和聽力的訓練相信已頗充足。

有同道中人一起分享教自己小朋友的經驗嗎?

Hi ohmygosh
請問妳的教材在那裏買的,因為我正準備自己教小朋友..
thanks

原帖由 ohmygosh 於 10-9-14 15:39 發表
我的兒子快三歲半了﹗這幾個月來﹐他都能保持每日練習約一個小時﹐正在學習的items有﹕

Me and My Piano - Superscales: 已學會了C major scale (1 octave) with hands separately and together (both similar motion and c ...

Parsons / Tom Lee

原帖由 aria 於 10-9-16 05:35 發表
Hi ohmygosh
請問妳的教材在那裏買的,因為我正準備自己教小朋友..
thanks

有同道中人一起分享教自己小朋友的經驗嗎?

http://hk.parenting.yahoo.com/de ... A_12849494472056454

我都考慮自己教個仔, 但佢之前係跟老師學, 但老師唔教, 我想自己教番, 請問彈SONATINA之前,應該要完成那些曲目? 小朋友現9years

wksin

歡迎加入討論﹗其實﹐您兒子都九歲了﹐他對於‘媽媽教他彈琴﹐不另請老師’﹐有什麼意見嗎? 您是全職照顧孩子嗎? 能穩定地給他上課嗎? 孩子學琴學了多久? 一直都請私人老師教他嗎? 老師資歷和經驗如何? 之前您又為何不自己教他呢? 您本身也是音樂老師/有相關的資歷和經驗嗎? 小朋友彈過什麼書? 學過哪些教材? 現在大約什麼程度? 有考過琴試 / 參加過比賽嗎?

另外﹐其實Sonatina只是一個曲種﹐不同的作曲家﹐不同的曲目也有淺有深﹐您可以選一兩首你覺得程度合適的教他﹐我並沒有‘彈SONATINA之前,應該要完成那些曲目’的想法﹔由於我已多年教學﹐我會憑著專業判斷和經驗等等﹐彈性處理。

原帖由 wksin 於 10-9-27 08:15 發表
我都考慮自己教個仔, 但佢之前係跟老師學, 但老師唔教, 我想自己教番, 請問彈SONATINA之前,應該要完成那些曲目? 小朋友現9years

其實我只會教他幾個月, 因他出年二月會跟教開佢既MISS, 只不過這幾個月有段真空期, 我又不想小朋友STOP左。

小朋友已學左3年, 明年會考4級, 佢之前都彈左FIRST LESSON IN BACH (2/3本), CHILDREN PIECES (10首), CZNERY 599等, 仲有其他ROYAL SCHOOL MUSIC 既書, 因我本身有8級, 不過唔係教開琴既, 只係想呢段時間教住先。

我教亞仔都ok, 因平時都係我培佢練既, 長期教就唔好啦。

原來如此﹗我很享受教自己個仔彈琴﹐希望您也一樣﹗

原帖由 wksin 於 10-9-27 19:52 發表
其實我只會教他幾個月, 因他出年二月會跟教開佢既MISS, 只不過這幾個月有段真空期, 我又不想小朋友STOP左。

小朋友已學左3年, 明年會考4級, 佢之前都彈左FIRST LESSON IN BACH (2/3本), CHILDREN PIECES (10首), CZ ...

原帖由 ohmygosh 於 10-6-23 13:53 發表
長遠可行嗎? 有無成功例子?

個仔現時三歲三個月﹐三四個月前開始好有興趣日日走埋個鋼琴度彈。我自己全職教琴﹐手頭好多初級琴書﹔本來都無想過要0甘早教個仔彈(我自己收生都最少四歲半先會教)﹐但最後都開左本琴書比他試試 ...

總覺得有d野錢要給人賺

謝謝您的意見。不過近幾個月﹐兒子已適應了並達到了我的要求。進度﹐技巧﹐音樂表達力﹐理論﹐節奏等各方面我都很滿意﹐我也看得出他對音樂有很濃的興趣﹐也十分喜歡跟我學﹐保持穩定地進步。我也有心裡準備以後都是自己教他便可以了﹔小提琴也同樣。

這一切實在出乎我意料之外﹗感謝主﹐憐憫我和我的孩子。

原帖由 chocolate01 於 10-9-29 11:03 發表

總覺得有d野錢要給人賺

原帖由 ohmygosh 於 10-9-29 14:21 發表
謝謝您的意見。不過近幾個月﹐兒子已適應了並達到了我的要求。進度﹐技巧﹐音樂表達力﹐理論﹐節奏等各方面我都很滿意﹐我也看得出他對音樂有很濃的興趣﹐也十分喜歡跟我學﹐保持穩定地進步。我也有心裡準備以後都是自己教他便可以了 ...

我個仔第一位老師亦係自己教一對仔女拉小提琴. 個仔現在向專業發展, 個女亦已考完8級. 老師係一位好有耐性的老師, 佢話佢對仔女成日話佢對學生好過佢地, 對佢地惡D囉!

仔女肯跟父/母這樣認真地學習﹐很難得﹐也是十分幸福﹗

原帖由 lillymarie 於 10-9-29 14:55 發表

我個仔第一位老師亦係自己教一對仔女拉小提琴. 個仔現在向專業發展, 個女亦已考完8級. 老師係一位好有耐性的老師, 佢話佢對仔女成日話佢對學生好過佢地, 對佢地惡D囉! ...

我以前在香港讀書時的鋼琴老師﹐她的兒子就直情討厭彈琴﹐我老師後來沒再教他了﹐也沒讓他跟其他老師學。

不過﹐我覺得那是因為他們的親子關係不好﹐孩子完全不受教。

原帖由 grandpiano 於 10-10-7 13:44 發表
相信有利有弊啦,
事開有d家長都係自己識教而唔教,
搵人教,
點解就要問佢地本身啦

我想請教...我自己其實唔識彈琴...所以都唔知點教個仔...我3歲時比個佢跟人學琴...之後佢就怕咗...因為成日都要認CDE...同拍子...佢依家繼續學緊通利的JMC...仲好鍾意...成日返屋企都要練通利的歌仔
但叫佢去學琴...佢又唔肯...我又擔心通利教個D係有教手勢...會學壞手勢... 不知有經驗的媽咪...我應該點做好呢

那麼﹐就讓他學畢JMC後再作打算吧﹗六歲才開始也不遲。還有﹐其實有很多其他樂器可以選擇﹐不一定要學鋼琴。

原帖由 愛靚媽媽 於 10-10-7 18:12 發表
我想請教...我自己其實唔識彈琴...所以都唔知點教個仔...我3歲時比個佢跟人學琴...之後佢就怕咗...因為成日都要認CDE...同拍子...佢依家繼續學緊通利的JMC...仲好鍾意...成日返屋企都要練通利的歌仔
但叫佢去學琴... ...

其實係因為我自己都想學琴...所以買咗個琴返屋企...如果可以同個仔一齊學...梗係更好啦...

我都有些成人學生﹐孩子出世便早早買了鋼琴放在家裡﹐然後自己先跟老師學學﹐到孩子四五歲正式學琴時﹐自己都有二三級甚至以上的程度了﹐一來自己自娛﹐二來對於跟進孩子將來的音樂學習/練習也有好處。

原帖由 愛靚媽媽 於 10-10-8 15:26 發表
其實係因為我自己都想學琴...所以買咗個琴返屋企...如果可以同個仔一齊學...梗係更好啦...
‹ 上一主題|下一主題