用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 自己教個仔彈琴
樓主: ohmygosh
go

自己教個仔彈琴 [複製鏈接]

最重要是你能明白, 無論如何, 神定必與你同在~

原帖由 ohmygosh 於 10-6-30 12:32 發表
謝謝您的祝福。

我很感謝神﹐我的婚姻失敗了(孩子爸爸很不成熟﹐衝動做錯了事-暴力對待我﹐我不能不報警﹐不能不跟他分開)﹐但這幾年來神都十分看顧我﹐又時時刻刻安慰我﹔每次看見孩子這麼乖巧﹐我的心很甜但又帶點酸。

...

Discuss further with you later this afternoon!

原帖由 wootaitai 於 10-6-30 09:53 發表
that's very good! your son is very smart!
I am trying to teach my younger daughter (2.5 yrs) some violin and piano (just some basic concepts and to build up some routine). But a lot of times she said  ...

原帖由 pamelaywy 於 10-6-23 14:36 發表

其實無話唔得, 你自己本身教琴, 應該最懂得自己個囝而因材施教. 沈神童 (彈琴o個個) 個媽媽都係文憑級鋼琴老師, 自己教個囝彈琴, 五六歲己經有六級. 坦白講, 如果媽媽本身唔係教琴o個, 一般無可能咁早起步學琴, 進 ...

wow原來沈神童個媽媽係文憑級, 唔怪知得佢個仔都咁勁, 話時話, 父母識音樂, 始終係啟發小朋友方面係著數好多

原帖由 ohmygosh 於 10-6-26 01:29 發表
想問問apa學費每月大概多少?

學費分兩個學期交, 兩萬幾到啦, 包跟老師學琴30小時,每星期係學院上musicanship, piano class, or choir or etc

我也希望往後發生任何事件﹐都不會動搖我自己對神的信心﹗

也願主祝福你和你一家﹗

原帖由 ausiu1230 於 10-6-30 12:43 發表
最重要是你能明白, 無論如何, 神定必與你同在~

In the first place, I didn't suppose to let him try violin and piano so early. However, very soon, he asked to start playing these instruments (violin at 2 years, piano at 2.5 years). He made very limited progress in the beginning - perhaps I was too harsh treating him as a primary school student. I was always correcting his posture and bow hold/hand shape, asking him questions and telling him various technical terms. Although he's (as usual) very focused and settled and could play the instruments for a while each day, he got upset easily (sometimes looking sleepy) and felt frustrated about not being able to do very well before me. Both physical and psychological factors inhibited his learning progress - and I was a bit lost, too. Those times were quite hard...

原帖由 wootaitai 於 10-6-30 09:53 發表
that's very good! your son is very smart!
I am trying to teach my younger daughter (2.5 yrs) some violin and piano (just some basic concepts and to build up some routine). But a lot of times she said  ...

我個女都有完成JMC, 我覺得對聽音好有幫助, 呀女鋼琴老師o既仔仔都有上... 因為一直都係我自己帶呀女一齊去上堂, 我覺得我對耳叻o左, 人o地拉/吹少少走音都聽到, 哈哈(以為自己好醒添)...

我女話比我知, 佢記do-re-mi轉CDE o既方法係... 先記F, fa=> F, 跟住就照數FGABC咁... 之後我話埋比佢知FACE, 佢就可以好快轉哂...

原帖由 ohmygosh 於 10-6-30 03:29 發表
SevenMa

From time to time, I receive phone calls/emails/PMs from parents of pre-schoolers making an enquiry about the best age to start playing the piano/violin. I always suggest enrolling their chil ...

其實去 APA 學琴的價錢同找一個好的私人老師冇乜分別, 我就比較喜歡找個好的私人老師了, 因為溝通起來比較容易! 而且學琴不一兩學期的事, 始終有個熟人跟住比較好!

原帖由 fong媽 於 10-6-30 17:45 發表

學費分兩個學期交, 兩萬幾到啦, 包跟老師學琴30小時,每星期係學院上musicanship, piano class, or choir or etc

原帖由 ohmygosh 於 10-6-30 12:05 PM 發表
KnN﹐謝謝分享﹗

你的意思是﹕個仔五歲之後就跟番你學小提琴﹐直到現在(七歲)? 鋼琴就一直跟外面老師學? 兩樣樂器﹐你長遠也打算這樣做嗎?

有時我會想﹐如果有一天﹐我真的需要找外面的老師教個仔﹐我可能仲煩惱過而家﹐因為我怕自己暗地裡對老師的專業及教法﹐進度的控制等等有懷疑﹐但我自己作為老師﹐我總不能影響老師在他心目中的形象﹐我一向教他要專敬老師﹐服從老師(而孩子一直都是各位老師眼中的好學生)。
我仔未開始學小提琴, 只有piano. 我唔敢自己教個仔小提琴至, 驚住有沖突. 同埋呀仔有perfect pitch(piano上所有音都認到), 試過拉琴成日都話自己唔岩音, 佢好困擾時我都幫佢唔到, 慢練佢又悶, 我未諗到點教佢小提琴.  

你對老師既懷疑我都有, 所以唔敢搵d 名師黎教, 而家呢個老師好好, 進度上我地有相量, 大家都開心既, 我只想仔開開心心既彈琴, 而家都okay喇.

btw, 我細囡拉小提琴, 4歲, 佢就無問題.
個仔唔得.

謝謝回應﹗你的小朋友返緊apa嗎? Pre-junior piano?

原帖由 fong媽 於 10-6-30 17:45 發表

而家成日有家長打來問我關於學琴﹐但小朋友都未夠四歲半﹐我會推介Yamaha JMC﹐等個小朋友有較強的音感和節奏感﹐大個d再跟私人學時會好好多。一般而言﹐音感(聽音及唱音)和節奏感都需要在六歲前多接觸並鍛煉好﹐六歲以後會難練好多。

原帖由 靖嵐 於 10-7-1 01:59 發表
我個女都有完成JMC, 我覺得對聽音好有幫助, 呀女鋼琴老師o既仔仔都有上... 因為一直都係我自己帶呀女一齊去上堂, 我覺得我對耳叻o左, 人o地拉/吹少少走音都聽到, 哈哈(以為自己好醒添)...

我女話比我知, 佢記do-re ...

我都係有perfect pitch﹐也明白當中的困擾。不過先讓他專注於鋼琴也無不妥。

原帖由 KnN 於 10-7-1 09:08 發表
我仔未開始學小提琴, 只有piano. 我唔敢自己教個仔小提琴至, 驚住有沖突. 同埋呀仔有perfect pitch(piano上所有音都認到), 試過拉琴成日都話自己唔岩音, 佢好困擾時我都幫佢唔到, 慢練佢又悶, 我未諗到點教佢小提琴. ...

原帖由 ohmygosh 於 10-7-2 12:50 AM 發表
我都係有perfect pitch﹐也明白當中的困擾。不過先讓他專注於鋼琴也無不妥。
我violin 只差fellowship, 亦自知無望, 私心上梗想佢做到喇, 個女音樂天份唔及個仔, 不過佢地開心就算了

原帖由 ohmygosh 於 10-7-2 00:50 發表

我諗我個女應該無 perfect pitch, 但我又覺得佢聽音好好

原帖由 KnN 於 10-7-2 17:58 發表
我violin 只差fellowship, 亦自知無望, 私心上梗想佢做到喇, 個女音樂天份唔及個仔, 不過佢地開心就算了

frsm實在太難考

原帖由 KloB 於 10-7-1 08:51 發表
其實去 APA 學琴的價錢同找一個好的私人老師冇乜分別, 我就比較喜歡找個好的私人老師了, 因為溝通起來比較容易! 而且學琴不一兩學期的事, 始終有個熟人跟住比較好!

...

其實有好多家長都有同你一個想法的, 都係寧願係出面揾d apa老師教

Most of my pupils didn't attend any music courses when they were small. Neither did I (and my siblings). Some were born to be musical... and also happened to get the chance to study JMC because their parents have a very good knowledge of music, too. I think the child's capacity can somehow be enhanced by a good education system (like Yamaha)...but it's not so magical.

原帖由 wootaitai 於 10-7-2 10:34 發表
HI ohmygosh

let me share something with you... I played piano when I was young. Not the most outstanding type (stopped after G6). But compared to many of my friends (some got grade 8), I believe I ha ...

你所講的APA老師﹐是指APA畢業生出來當老師嗎?但應該同在APA裡面教的老師層次上有分別﹔對嗎?

可否交流一下?

原帖由 fong媽 於 10-7-2 22:58 發表

其實有好多家長都有同你一個想法的, 都係寧願係出面揾d apa老師
‹ 上一主題|下一主題