用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 頭痛中...唔知揀邊間好?
樓主: viva4ever
go

頭痛中...唔知揀邊間好? [複製鏈接]

註冊証規定7月2日後先可以交去新校,

佢最多都只係浪費左一些薄費/有關學校登記費, 所以可以hold咁多位!

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-23 11:05 發表
通常d津校都一兩天就要交註冊証, 點解你可以hold噤多間嘅?

我都可以出個post講現在很煩因為有St. Paul co-edu, DGJS, MCS, St. Mary,........etc 收了我女兒, 又有DBS, LS, St. Paul co-edu, YW, St. Paul boy收了我兒子。真係唔知點算好。

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-23 11:05 發表
通常d津校都一兩天就要交註冊証, 點解你可以hold噤多間嘅?

原帖由 k.kung 於 10-6-23 11:35 發表
我都可以出個post講現在很煩因為有St. Paul co-edu, DGJS, MCS, St. Mary,........etc 收了我女兒, 又有DBS, LS, St. Paul co-edu, YW, St. Paul boy收了我兒子。真係唔知點算好。

...

OMG!!!!!

...

最慘我對小朋友係龍鳯胎, 雙倍煩惱呀!!!

原帖由 hinhin2828 於 10-6-23 11:40 發表

好明白家長揾定啲"水泡"既心態, 但都唔駛咁多呀?

醒目開學勳章

...

咁我都睇得出樓主真係好頭痛, 頭痛到瞓唔著, 凌晨 3 點幾開個 account 出 post, 您哋可憐下佢, 幫佢解開心中鬱結, 等佢有覺好瞓, 亦令其他為子女揾緊學校既家長有覺好瞓啦

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

去叩得門都會知間學校好不好?  不好會去叩? 在你心目中間間都可接受有什麼頭痛?  只是九十幾和一百分之差. 一定不去讀請不要HOLD 住位, 試想你個細佬到今天還沒著落的心情會怎樣??

真係唔識講 , 大把家長叩緊幾間學校既門 , 無聱氣 , 又無著落 ,現在都唔知點算

回覆 8# fatbb_mama 的文章

[deleted]

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實你hold的學校間間都好, 邊間適合你小朋友性格你自己會清楚D, 其實又唔需諗定驚揀錯學校會累左個女, 大長遠好多野唔係我地可以預知同控制到, 做番家長本份, 其他等小朋友做化喇 (好阿Q精神呵), 祝大家做家長都搵到心儀學校比小朋友, 小朋友就有個開心學習生活, 大家加油呀
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-23 11:43 發表
OMG!!!!!

真係OMG囉!!!!!

其實到九月開學時, 一人實有一個位, 還有兩個月時間, 大家不必要急於一時, 我相信學校都有比期限給呢位家長, 到時d 位就會放翻出來, 大家唔好駡她啦。

即使她現在全部唔要放晒出來, 可能又到下一位媽咪 hold 位呢 ?  

唔好再插佢啦,

我係路過, 唔識得樓主架。

原帖由 viva4ever 於 10-6-23 16:07 發表
我唔係曬, 請你唔好小人之心, 因為我真係唔識, 唔知邊間好, 而我真係唔想揀錯學校累左個女!!!

要讀6年, 選邊間學校真係好影響佢!

而你咁樣係度話我曬, 完全係出於妒忌之心! ...

學校不識又去叩門...

‹ 上一主題|下一主題