用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 各位mami,你地既小朋友邊科成績最差呀??
樓主: winghaung
go

各位mami,你地既小朋友邊科成績最差呀?? [複製鏈接]

原帖由 五歲仔 於 10-7-8 23:17 發表
唉, 中文好難學呀, 已經學左公文中文一年, 聆聽都仲係唔合格, 想問有甚麼方法呀?

睇故事書 la,自由地睇。

唉, 中文好難學呀, 已經學左公文中文一年, 聆聽都仲係唔合格, 想問有甚麼方法呀?

唔好意思, 你覺得公文中文得咩?

我仔仔(小二升小三)都係中文最差, 由他升小二上學期開始察覺問題, 今天溫明天默還可以, 但一兩星期後就完全失憶, 作句執筆忘字, 考試梗係一個噩夢(我!!!).  最初以為他心散, 唔上心, 同他狂溫狂操, 鬧又鬧過打又打過.
下學期情況每況愈下, 結果帶他做評估, 證實是讀寫障礙(dyslexia). 現在趁暑假上一些讀障訓練, 希望有幫助.

p.s.  仔仔的英文就很好, 很愛讀英文故事書, 一兩天(上課日)已看完一本chapter book (e.g. Geronimo Stilton, Roald Dahl, Jack Stalwart 之類) 老師也說他會上堂時追小說 !!

qqzzma,

阿仔有同一樣既問題!! 我懷疑他讀寫障礙很久.....不過他的英文又真係無問題. 讀寫障礙症患者真的有機會只是中文有"障礙"嗎?

原帖由 qqzzma 於 10-7-9 10:43 發表
我仔仔(小二升小三)都係中文最差, 由他升小二上學期開始察覺問題, 今天溫明天默還可以, 但一兩星期後就完全失憶, 作句執筆忘字, 考試梗係一個噩夢(我!!!).  最初以為他心散, 唔上心, 同他狂溫狂操, 鬧又鬧過打又打過 ...

考試梗係一個噩夢(我!!!).

--> 有同感!

唔知o係邊度check讀寫障礙呢?要唔要排期?

我在St Jame's 的樂寧兒童發展中心做評估,是自付盈虧機構。http://ujcdc.sjs.org.hk

Sorry, 已偏離樓主題目tim.

My son's 常識 is bad.  He will promote to P2, anyone can advise how to revise 常識?

原帖由 qqzzma 於 10-7-10 09:01 發表
我在St Jame's 的樂寧兒童發展中心做評估,是自付盈虧機構。http://ujcdc.sjs.org.hk

Sorry, 已偏離樓主題目tim.

Thanks a lot!! ^^

talking about check 讀障.

原帖由 sellyslchow 於 10-7-13 14:53 發表

有乜用??
可以test到小朋友d乜呢?

醒目開學勳章

看書
我女由細開始到小四, 都係看中文書, 吾會英文書
佢小三時, 中文還拿埋個全級第二名返黎

之後小四, 英文成績退步左, 我又train up 佢看多d 英文書
結果, 英文係有進步, 但又到中文跌

到小五升小六的暑假, 我帶佢去圖書館, 任佢借小說看(大人果d), 結果, 小六的中文成績, 又升返grade (尤其係作文)

p.s 我女中文無上過任何補習班/私人補習

‹ 上一主題|下一主題