用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 各位mami,你地既小朋友邊科成績最差呀??
樓主: winghaung
go

各位mami,你地既小朋友邊科成績最差呀?? [複製鏈接]

原帖由 kellyspwong 於 10-6-28 10:34 發表
中文差既話真係要同佢去開d圖書館先得,比多d課外書佢睇下,希望佢會有改善喇~

中文最差, 試過一次59分不合格. 多數75~85分之間.
數學最叻, 平均都有90.
但可以同一科, 一時70~80分, 一時又90分以上, 深淺程度分別不大, 我都唔知點解?

中文作文唔合格, 英文耹聽合格, 但paper就啱啱合格, 都唔明點解同佢溫都好熟但係都係咁.

醒目開學勳章

我個仔最差都係中文, 仲要係中文聆聽最差~~~ 唔怪得我同佢講o野佢唔多理我啦~~~

回覆 1# Geni 的文章

為何中文聆聽咁"驚喜" ?

wrong channel? 收唔到中文台?

我果個P1, 都一樣, 中國人, 平時廣東話溝通的,

teacher都係果句, 睇多d書,

有物書好介紹,

仲未挖掘到有中文書佢鍾意睇(要陪佢睇),

eng.反而有d書佢係自己會追, 去圖書館都係搬d eng. book

阿媽想佢有進步, 但又唔想出力

決定暑假比佢進補, 睇下有無"奇蹟"出現

my son P.1

最弱  music  and   VA

王國會長

或者試下比佢睇漫畫, 可以認很多字的, 我囡囡也是很鐘意睇漫畫.
我囡囡上下學期中文作文考試都係A, 老師話上學期仲係滿分.

原帖由 dlh525 於 10-6-23 16:17 發表
我個囡最差係中文, 而且中文係普通話教學.  認字同理解都唔得!!  只係閱讀用平音就讀倒...冇平音就 hahahah!!!!

佢自己又好抗拒中文, 我都冇辦法.  e家為由同佢一齊睇多o的中文書. ...

我認為應該問現你自己小朋友讀果間小學家長,邊科深/或邊科要補習,因所有學校都不同,有中文小學,英文小學,直資,私立......分中文上,英文上,國語上等.早一些知道便可以準備!

囡囡MATHS好差, 好擔心~
我知佢好俾心機, 佢自己都好五開心~

我個仔都係咁,硬係會俾 d 驚喜你,今期力作係......登登登登...普通話.仲要唔及格,真係俾佢激死.

原帖由 kuromima 於 10-6-22 17:50 發表
我果個, 比較奇怪, 每次每年小測大考, 均有不同科目.
一定有一科只得6 字頭或吾合格... 其他有時7 字頭, 有時9 字頭都會....

真系無奈, 估佢吾到.

比喻, 上次英文 9 字頭, 今次...只得6 字頭.
比喻, 上次常識6 ...

關於數學的問題, 我有小小意見. 我女也升小三, 她小一時,多數是吾小心, 但對於數學的basic concept 無問題, 所以會提佢要小心. 計數方面, 會同佢玩問答題, 正所謂熟能生巧, 起初她也會數手指, 但慢慢就很快答到. 還有是多做練習, 因為我覺得那些題目都是大同小異.

原帖由 yingtsun 於 10-6-23 11:58 發表
我已幫囝囝報了中、英文閱讀理解及寫作班,希望利用這個暑假Train吓佢。另外都想幫他報數學班,我覺得佢數學方面比較弱,理解能力差就連計加、減數還在數手指,對自己沒有信心。幸好地今次考試成績有96分,不知是否真的?老師只 ...

囝囝升小二,中文同普通話最差。 老師下學期開始唔讀巻, 結果閱讀理解全軍覆沒, 試過搵坊間的閱讀理解作業, 佢都無法閱讀, 有D字唔識, 有D又唔太明, 何況係理解同答題..... 近日搵到本文章較短及較淺的..(每篇只有兩三小段的)..希望可以由淺入深, 跟番個進度啦..

普通話, 已參加普通話班及公文式中文。初見小小成效。

囝囝升小二,中文同普通話最差。 老師下學期開始唔讀巻, 結果閱讀理解全軍覆沒, 試過搵坊間的閱讀理解作業, 佢都無法閱讀, 有D字唔識, 有D又唔太明, 何況係理解同答題..... 近日搵到本文章較短及較淺的..(每篇只有兩三小段的)..希望可以由淺入深, 跟番個進度啦..

普通話, 已參加普通話班及公文式中文。初見小小成效。

唉, 中文好難學呀, 已經學左公文中文一年, 聆聽都仲係唔合格, 想問有甚麼方法呀?
‹ 上一主題|下一主題