用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 各位mami,你地既小朋友邊科成績最差呀??
樓主: winghaung
go

各位mami,你地既小朋友邊科成績最差呀?? [複製鏈接]

我已幫囝囝報了中、英文閱讀理解及寫作班,希望利用這個暑假Train吓佢。另外都想幫他報數學班,我覺得佢數學方面比較弱,理解能力差就連計加、減數還在數手指,對自己沒有信心。幸好地今次考試成績有96分,不知是否真的?老師只講分數沒有派回試券,唯有信佢。過了暑假升P.3,我驚他應付不到,各位有沒有好的數學班介紹?

我個女最差係數學同常識, 個人古古怪怪, 極度唔logic
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

我個囡最差係中文, 而且中文係普通話教學.  認字同理解都唔得!!  只係閱讀用平音就讀倒...冇平音就 hahahah!!!!

佢自己又好抗拒中文, 我都冇辦法.  e家為由同佢一齊睇多o的中文書.

醒目開學勳章

俾你笑c咗..
我小朋友都係中文最差, 其實一有時間我就同佢讀課外書, 但都無進步, 我想知有咩方法可以幫下佢惡補下...

原帖由 beetle 於 10-6-22 16:15 發表
中文最差!

妳地有冇見過d人供詞造句,成句唔見咗題目個詞語!咁同冇做有
乜分別。成題12分冇咗!妳地話大唔大鑊?

醒目開學勳章

英文

佢全年英文科既平均分 "唔合格"
90% 要留班

我囡最差是數學 ! 中文作文都唔係太好 !

我個女係小一........都係中文唔好...有時睇完D 題目都唔明..理解唔到...不過佢中文作文..我又覺得有驚喜WOR...SO 都唔知點樣可以幫到佢......

.
原帖由 happyla 於 10-6-24 11:07 發表
我囡最差是數學 ! 中文作文都唔係太好 !

我個小朋友都係呀 唔通 lee科要去補習  

原帖由 VeryHappyMum 於 10-6-22 13:19 發表
視覺藝術。好端端的一張成績表,最搶眼的分數是視覺藝術。

心裏雖然「哎吔」了一聲,但仍想,十隻手指有長短,有一科成績稍遜亦在所難免。
但最傷心的一刻是,和其他家長提起此事時,對方帶着半點責怪的眼神問 : 乜 d VA 你冇 ...

我女女數最差補埋習都吾掂,真係吾知點算好

其實我有咁睇...唔好太大壓力..每個人既能力都唔同.....太過PUSH 佢地..反而有時會有反效果....唔好同人比...首先佢今次比上次有進步..我都會話佢叻架啦....慢慢黎...同佢地有信心..成績會好既

講真..依家D 小朋友學既野明顯比我地以前學果D唔同...多左好多野....深左....

原帖由 jjhwong 於 10-6-24 15:40 發表
我女女數最差補埋習都吾掂,真係吾知點算好

我亞仔都係中文最差, 要佢多d睇書, 但佢唔鍾意

中文閱讀理解最差.

聖經

原帖由 VeryHappyMum 於 10-6-22 13:19 發表
視覺藝術。好端端的一張成績表,最搶眼的分數是視覺藝術。

心裏雖然「哎吔」了一聲,但仍想,十隻手指有長短,有一科成績稍遜亦在所難免。
但最傷心的一刻是,和其他家長提起此事時,對方帶着半點責怪的眼神問 : 乜 d VA 你冇 ...

吓! 我哋學校無捭同學攞番屋企做. 如果係呈分試作品, 更加唔可以啦!

中文都係死症.

原帖由 KitBo 於 10-6-24 17:36 發表

吓! 我哋學校無捭同學攞番屋企做. 如果係呈分試作品, 更加唔可以啦!

中文都係死症.

可能低年班仲比啩,但佢都係手工之類未做哂至攞返嚟,d 圖畫我都未見過。

醒目開學勳章

大囝中文最差 ,

我果兩件都係死於中文....寫又差, 認又差, 聽又差, 講又差, 都唔知係唔係中國人....講野都仲係九唔搭八....

大哥都已經小一架啦...都唔知點攪好呀.....唉....好彩而家係英文小學...如果係中文小學, 佢就除左英文外, 全部唔合格都得啦...

中文寫作
‹ 上一主題|下一主題