用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 學校好似無support
go

學校好似無support [複製鏈接]

今年3月confirm咗阿仔有過渡活躍及專注力不足,黙寫較弱.當評估中心比咗report我之後,我第一時間已交咗比班主任,但學校之後就無再聯絡我或社工跟進,唯一只係投訴少咗, 我想問我係咪要自己同學校社工傾呢?
   0    0    0    0
歡迎參觀軒軒趣味站 2003年12月7日响QE出院, 2.84KG 2004年6月9日 7.6KG

醒目開學勳章

小朋友係咪已經小學?
咁學校一直有無對特殊學習需要嘅小朋友有支援?
如果有的話, 可以再同社工、班主任商量。
通常對特殊學習需要嘅小朋友嘅學習安排同申請資助都會响學期初安排, 家陣都學期尾, 可能佢地未必有正式嘅配套俾仔仔。
但你都要問吓呢個零月佢地可以點幫到仔仔。另外需唔需要一啲証明文件嚟申請資助?

醒目開學勳章

原帖由 kapopooh 於 10-6-22 10:11 發表
今年3月confirm咗阿仔有過渡活躍及專注力不足,黙寫較弱.當評估中心比咗report我之後,我第一時間已交咗比班主任,但學校之後就無再聯絡我或社工跟進,唯一只係投訴少咗, 我想問我係咪要自己同學校社工傾呢? ...

嘗試主動聯絡班主任, 又或者派成績表日同班主任傾下, 睇下學校有咩安排.

今日已經見咗校長,但校長完全唔知道我個仔既問題,問佢有咩調適都係好簡單咁講咗幾句,唉 ~見咗等於無見.
班主任已經一早知道,我都有成日去煩佢,但都無咩用.
自己覺得好似好無助咁,有d想轉校既衝動,但又驚做錯決定. 加上個仔响學校又唔開心,係好煩
歡迎參觀軒軒趣味站 2003年12月7日响QE出院, 2.84KG 2004年6月9日 7.6KG

我仔同你仔一樣, 學校都係比多 15分鐘考試, 同考試中段有休息, 其他咩都無,
我都想同個仔轉校~~~

原帖由 浩朗媽媽 於 10-6-24 18:06 發表
我仔同你仔一樣, 學校都係比多 15分鐘考試, 同考試中段有休息, 其他咩都無,
我都想同個仔轉校~~~

唉~~點解d學校會咁架,明明學校有政府資助都咁,有時覺得d學校只顧住成績好品學兼優既學生.我地呢d佢地根本唔想理,比我既感覺最好唔好响樹讀,又麻煩成日搞事又倒亂課堂..........好失望.

我都有 e 個感覺呀

原帖由 kapopooh 於 10-6-25 10:37 發表

唉~~點解d學校會咁架,明明學校有政府資助都咁,有時覺得d學校只顧住成績好品學兼優既學生.我地呢d佢地根本唔想理,比我既感覺最好唔好响樹讀,又麻煩成日搞事又倒亂課堂..........好失望. ...

既然間學校包容度咁細, 不如物色吓有冇其他學校支援係多d嘅.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 kikiboy 於 10-6-26 00:15 發表

既然間學校包容度咁細, 不如物色吓有冇其他學校支援係多d嘅.

就係想轉校,而家搵緊資料.
‹ 上一主題|下一主題