用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點樣學好中文?
樓主: goodmama2003
go

點樣學好中文? [複製鏈接]

多看課外書。。。

甘就=補習緊閱讀理解, 中文全科, 讀完文章, 仲要做理解、答題、感想、仿句…, 買本樂思番屋企做啦, 真係幫到手, 唔冼去補習社.

原帖由 happyvalley 於 10-6-28 20:54 發表

這個當然,所以閱讀要分兩種,一種由得佢,不過唔可以係工仔書,佢會速讀,即係睇完就算。第二種就是我提供的課本,講明沉悶到脾,要做理解、答題、感想、仿句…,當然要加獎品,唔係講明無心機做,還有講明只會獎和學習,不會有分數,唔會 ...

原帖由 catcatmom 於 10-6-29 08:19 發表
甘就=補習緊閱讀理解, 中文全科, 讀完文章, 仲要做理解、答題、感想、仿句…, 買本樂思番屋企做啦, 真係幫到手, 唔冼去補習社.

咁你地兜兜轉轉又係話做補充練習有效過齋閱讀遮!因住比人踩場!

我囡囡雖然只是k3, 但中文字都識好多, 同佢睇戲睇字幕都識8成.  但正因為甘, 佢淨係喜歡睇中文書反而唔鍾意睇英文書, 睇.英文cartoon就睇字幕..

請問大家可以教我點train佢英文?  
Many thanks!

我仔女由細比佢地上西人英文,雖然只係一星期一堂,旨在等佢地唔怕講英文及聽同講正宗d口音.
另cartoon就比cable 16台及140台佢地睇,因冇字幕及好益智.130台有d劇佢地都好鍾意睇.

但廳部電視就比佢地霸晒,我要睇電視就要尼埋係房.

原帖由 princesshk2 於 10-6-29 12:14 發表
我囡囡雖然只是k3, 但中文字都識好多, 同佢睇戲睇字幕都識8成.  但正因為甘, 佢淨係喜歡睇中文書反而唔鍾意睇英文書, 睇.英文cartoon就睇字幕..

請問大家可以教我點train佢英文?  
Many thanks! ...
無知是福

幾時有兜兜轉轉, 我一直都話齋閱讀, 唔一定好成績.
我覺得有人又sale緊野.

原帖由 Fion_Chan 於 10-6-29 10:02 發表

咁你地兜兜轉轉又係話做補充練習有效過齋閱讀遮!因住比人踩場!

原帖由 catcatmom 於 10-6-29 12:39 發表
幾時有兜兜轉轉, 我一直都話齋閱讀, 唔一定好成績.
我覺得有人又sale緊野.

唔係 sale 野,只不過近排比個囡齋 read 散文,發覺跟本唔可以作到野,因為睇完算。

做適量的理解,會令佢明白有用文句的意義,作句都靚左。放心 la,幾日先做一個練習,還有是討論形式的,唔明就解到明。

坊間的作文書,講真,講來講去都係個 d 野,唔睇多 d 書,何來詞彙,唔學習理解,何來心思細密呢

"迫可以一陣,不能長久 + 不肯背書"
你講得很好, 我個仔就好似你小時候一樣. 更慘的是他超討厭中文, 加上讀英小, 我由他2歲開始就陪他看圖書, 英中比例是: 9:1, 所以現在中文程度差, 不識字似的, 他學校默書是OK, 但轉頭所有字又忘記了. 他學中文字比學英文生字的情況簡直是天之別. 我這個暑假就迫他每天默17個詞語 (改正加有趣的解字/拆字也是重覆的錯, 唯有不斷反覆的默和改), 這樣有點子進步.
至於看課外書, 長遠不能迫, 對我來說只可Keep住他看書的passion.他很喜歡看漫畫, 如喜羊羊/褔娃/牛仔/老夫子等, 他肯看就成了, 只要不是暴力及色情的. 最近他愛上看三國誌及水滸傳漫畫, 我就不繼帶他到圖書館借不同出版社的漫畫, 他因有興趣, 所以就居然記得裏面一些字及人物等等. 唉! 每個小朋友也很不同, 有不同的性格, 只可不繼想法子來幫他.
不過如你所說, 因他從小看了很多插圖書, 所以今天在作文方面, idea/creative分就很高, 但句子就寫得很不通順和不識字.
講起插圖書, 本來是很適合幼小兒童看; 不過對我的兒子就有後遺症, 他到現在雖然喜歡看書, 但很多時我知道他只看圖畫, 文字只會輕輕帶過.

原帖由 brian61950 於 10-6-27 23:17 發表
講到最後,還不是要看多些書. 但有一點很重要,就是自己有興趣的,迫可以一陣,不能長久.
有時家長認為不好或冇用的書,也可以學到野的.
小弟因不肯背書,加上唔明點解要記埋作者名(背景)及幾時生幾時死,上中學後中文一直 ...

回覆 21# 晴雨公仔 的文章

Hi,
妳好!請問妳位千金是在那裡上中文班?可否PM我有關資料?謝謝!

‹ 上一主題|下一主題