用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 有冇25分入唔到嘅?
樓主: tumtum
go

有冇25分入唔到嘅? [複製鏈接]

若有150個位, 30%位是必收生... 30%即是45個位. 如果必收生多過45人, 就係第二輪大抽收獎的位去找替.

20%位是以計分制. 20%即是35個位. 這個數是不變.

如果超過有35人是舊生+天主教(25分), 就會連25分都要抽. 如果只有例如20人是舊生+天主教(25分), 餘下15個位就給所有單是天主教+大仔(20分), 及舊生不同宗教(20分)去抽.

所以計分的35個位是不變的. 如果必收生太多, 只會令第二輪跨區及同區大抽獎少了機會.

原帖由 share123 於 10-10-5 16:05 發表
mmak
20分都有人抽到, 25分一定無問題 la..

今年05年人多左,如果舊生+教友25分既人好多,20分就唔一定有機會抽啦

原帖由 nicolemummy 於 10-10-8 15:50 發表
若有150個位, 30%位是必收生... 30%即是45個位. 如果必收生多過45人, 就係第二輪大抽收獎的位去找替.

如果超過有35人是舊生+天主教(25分), 就會連25分都要抽. 如 ...

好清楚,但我相信20分的機會真系好低,因為依家太多人20分喇

"30%位是必收生" 用唔用得晒呢? 有冇人知?

原帖由 nicolemummy 於 10-10-8 15:50 發表

如果超過有35人是舊生+天主教(25分), 就會連25分都要抽. 如 ...

原帖由 sydmum 於 10-10-22 13:45 發表
"30%位是必收生" 用唔用得晒呢? 有冇人知?

一般超級名校都用得曬,而且會佔埋大抽獎d位,報紙都有賣.maryknoll一定系超額果種

我係新手,想問如果我有20分,咁同41網既地址可以怎樣互相使用呢?

可以.

一般有20分,為求保險都會搬埋入41網.

如果1st round 20分 抽唔中, 可以等第2次機會
2nd round 用41網地址抽多次, 甲部+ 乙部 各有1次機會.
填表技巧: 甲部 只填 MCS 1個選擇.

原帖由 adelinemammy 於 10-10-28 22:50 發表
我係新手,想問如果我有20分,咁同41網既地址可以怎樣互相使用呢?

各位舊生家長︰

朋友托我代問︰如只有15分,是否就算搬到貴校校網,大抽獎都無chance?  

另貴校會不會有扣門位?佢個B未入KG,但想知如入讀kentville,chance 有幾大?

多謝賜教!

2nd round 唔計分, 只跟住址, 用41網地址抽, 甲部+ 乙部 各有1次機會.

讀邊間KG 都無關抽獎事,
只係大部份家長知道幼稚園要銜接小學課程, 小朋友將來先會讀得都輕鬆, 所以大家都會揀某幾間有口碑的幼稚園.

原帖由 tongyimtong 於 10-11-3 22:03 發表
各位舊生家長︰

朋友托我代問︰如只有15分,是否就算搬到貴校校網,大抽獎都無chance?  

另貴校會不會有扣門位?佢個B未入KG,但想知如入讀kentville,chance 有幾大?

多謝賜教! ...

多口搭句: 甲部都可以填其他為第二, 當年我填DPS(後面個間)為第二.

原帖由 mmak 於 10-11-3 22:17 發表
2nd round 唔計分, 只跟住址, 用41網地址抽, 甲部+ 乙部 各有1次機會.

讀邊間KG 都無關抽獎事,
只係大部份家長知道幼稚園要銜接小學課程, 小朋友將來先會讀得都輕鬆, 所以大家都 ...

我想講係填表技巧: 甲部 係可填 3個選擇. 但如何好彩
第2/第3選擇 抽中咗其他學校, 咁就唔使再入乙部抽多次.

如果: 甲部 只填 MCS 1個選擇. 而抽唔中, 就會跳去乙部抽多1次.
即係有2次抽 MCS 的機會.

原帖由 nicolemummy 於 10-11-4 21:02 發表
多口搭句: 甲部都可以填其他為第二, 當年我填DPS(後面個間)為第二.

原帖由 mmak 於 10-11-4 23:08 發表
我想講係填表技巧: 甲部 係可填 3個選擇. 但如何好彩
第2/第3選擇 抽中咗其他學校, 咁就唔使再入乙部抽多次.

如果: 甲部 只填 MCS 1個選擇. 而抽唔中, 就會跳去乙部抽多1次.
即係有2次抽 MCS 的機會.
...

但我想問下,甲部3間,1st填MCS,如果2nd,3rd填其他地區大熱,系咪一定無機會中架? i mean如果2nd,3rd其他地區大熱好多人已經填左1st,我填2nd,3rd系咪代表無機會呢?

我以前聽講座時, 有講抽獎方法, 但唔太記得了~
我囡"自行"階段已經抽中, 其實我囡無參加大抽獎, 所以我唔係太sure.
你去"小一選校"問吓人, 會清楚D

甲部 唔限地區, 但如果2nd,3rd 揀大熱, 多數衰硬, 因為好多人會在1st填咗你嘅2nd,3rd, 唔係個個家長都敢博 !!

Good Luck ~

原帖由 share123 於 10-11-10 11:46 發表

但我想問下,甲部3間,1st填MCS,如果2nd,3rd填其他地區大熱,系咪一定無機會中架? i mean如果2nd,3rd其他地區大熱好多人已經填左1st,我填2nd,3rd系咪代表無機會呢? ...

[quote]原帖由 mmak 於 10-11-10 12:42 發表

thx.你真系好幸運呀!!!希望好似你甘,唔使參加大抽獎喇!!

Is it 30個位 instead??  Can u help me?

你將這年的位數X20%. 我唔知今年有幾多位, 所以我唔知係唔係30.

原帖由 cutebear123 於 10-11-10 17:42 發表

Is it 30個位 instead??  Can u help me?

share123,

甲部 最多得7個位, 如果今年必收生多咗會再少額D..
機會真係唔高.

anyway, Good Luck!

原帖由 share123 於 10-11-10 13:55 發表
[quote]原帖由 mmak 於 10-11-10 12:42 發表

thx.你真系好幸運呀!!!希望好似你甘,唔使參加大抽獎喇!!

唔好意思, 請問自行分配結果, 係咪一定要親身到學校, 還是website 可以睇得到?

‹ 上一主題|下一主題