用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園OR劍鳴?
樓主: luoshaoling
go

根德園OR劍鳴? [複製鏈接]

回覆 1# luoshaoling 的文章

正如各媽咪說KV傳統但它真是有一手教學方法的,而KM採用蒙特梭利教學,聽朋友說全港真正採用蒙特梭利教學的幼稚園不多,只有數間,而KM就是其中一間

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 kk888 於 10-6-24 21:20 發表
正如各媽咪說KV傳統但它真是有一手教學方法的,而KM採用蒙特梭利教學,聽朋友說全港真正採用蒙特梭利教學的幼稚園不多,只有數間,而KM就是其中一間

又係美麗的誤會
KM只係有用蒙特梭利教具去啟發小朋友, 一如好多KG一樣, 不過有d只係買嚟做裝飾, KM就真係會用囉!
至於蒙特梭利教學法.. 一嚟, 無聽過老師接近過正式training, 二嚟, KM唔係混齡班嘅, 咁又點蒙呢?!

btw, 我相信好多家長未必接近到混齡班, 但要做真正嘅蒙特梭利教學法, 混齡班好緊要!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 TYMA0609 於 10-6-24 14:09 發表
Dear Tracy Tang,
你是kv定km的, 可唔可以教吓平時要d train 個仔, 怎做小學interview的準備.
我真係好擔心小兒出年唔知點考.
萬分感激.

K3教英數..
應該係KM

KV都係教英數,而到K3下學期會開始教英數文字題。

原帖由 小曳人 於 10-6-25 09:57 發表

K3教英數..
應該係KM

你講得好啱,蒙特梭利教學法嘅重點係要混齡,係會將3-6歲小朋友混齡上課,我相信唔係正统幼稚園可以做得到。

原帖由 小曳人 於 10-6-25 09:55 發表

又係美麗的誤會
KM只係有用蒙特梭利教具去啟發小朋友, 一如好多KG一樣, 不過有d只係買嚟做裝飾, KM就真係會用囉!
至於蒙特梭利教學法.. 一嚟, 無聽過老師接近過正式training, 二嚟, KM唔係混齡班嘅, 咁又點蒙呢?!
...
‹ 上一主題|下一主題