用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 "SuperKid" interview
go

"SuperKid" interview

請問有冇小朋友已經去咗"SuperKid" interview? 日期 ? & 是否取錄及已立即交咗 $ 呢? 因為聽聞有小朋友 in 完之後,沒有取錄喎 !
Thanks !

什麼是"Superkid"? 小學?

個名幾嚇得吓,我估又係個d話好難入,又要排隊,入左識飛個d補習社.

原帖由 surewin 於 10-6-19 23:58 發表
什麼是"Superkid"? 小學?
無知是福

乜而家d補習社都要interview??? 我真係無見識過~~

原帖由 brian61950 於 10-6-20 11:11 發表
個名幾嚇得吓,我估又係個d話好難入,又要排隊,入左識飛個d補習社.

好多人去,但很少位!超難入!

真係失禮............本人完全唔知有呢啲補習社, 仲要interview.........世界真的咩都有可能! Thanks for sharing!

一間當自己是影子名校的英文補習社, 要interview選最好的學生去教, 慕名而去的人不絕, 有人更以能得此補習社的垂菁而 沾沾自喜, 引以為女兒的一大成就。 難道入讀此補習社就能名列前矛, 出人頭地? 這個是甚麼世界。

原帖由 sachan701 於 10-6-26 00:43 發表
好多人去,但很少位!超難入!

很多父母都受呢一套,愈難入愈恨入,我朋友個仔讀了兩年,又唔見識飛,英文成績只是中上而矣。

原帖由 k.kung 於 10-6-26 01:02 發表
一間當自己是影子名校的英文補習社, 要interview選最好的學生去教, 慕名而去的人不絕, 有人更以能得此補習社的垂菁而 沾沾自喜, 引以為女兒的一大成就。 難道入讀此補習社就能名列前矛, 出人頭地? 這個是甚麼世界。
...
wbmom

我聽朋友講,

她的女當年聖家考第一.
她女的朋友是瑪利諾學生.

一齊考這校, 她的女入學試成績好OK.
她女的朋友, 那校對她說, "你的成績唔好噃, 但見你係瑪利諾學生, 試下畀你讀".

唔.... 我唔係好鍾意呢D 補習社...靠名校生出名...

BTW, 我識一個瑪利諾妹妹, 成績前矛, 從沒有上補習社.

原帖由 wbmom 於 10-6-26 08:51 發表
很多父母都受呢一套,愈難入愈恨入,我朋友個仔讀了兩年,又唔見識飛,英文成績只是中上而矣。

醒目開學勳章

原帖由 Planet 於 10-6-26 10:53 發表
亞仔果班都有學生讀緊superkid, 本身都係好叻既學生(因唔叻都唔會收), 但英文又唔係最top bor.

識飛既都唔洗要出去補習啦 ! 補習亦唔可以令人識飛, 唔好以為superkid真係可以change kid to super, 佢地只係專收supe ...

我個friend個仔都有去學,他說不信個仔學完會飛,只是去了後不用再在書局買練習比個仔考試前做,慳d時間和可留d氣暖肚
(佢係working mum 有時重要返大陸做野)

但我覺得比較少補習社可較全面兼顧Grammer, Oral and Writing, 定期有Quiz及Test,每年有2次考試,和一般全統小學的模式差不多. 就我認識入讀緊的學生,都不是全部是名校生,而且學費也可接受,當是多一個做練習,practice oral的機會也無防.

其實我現在也在找補習社, 都唔知邊一間好, 我不需要好似superkid呢一種星級補習, 只是要一間穩健可靠, 因坊間實在太多大大小小的補習社, 都不知要如何選?

朋友介紹一間"學林", 那裡有升級預習班, 價錢也不算貴, 唔知有冇家長的小朋友試讀過呢?

謝謝!

回覆 7# k.kung 的文章

本末倒置??

非常同意!同個名一樣,只收Super Kids,給你一語道破!

原帖由 Planet 於 10-6-26 10:53 發表
亞仔果班都有學生讀緊superkid, 本身都係好叻既學生(因唔叻都唔會收), 但英文又唔係最top bor.

識飛既都唔洗要出去補習啦 ! 補習亦唔可以令人識飛, 唔好以為superkid真係可以change kid to super, 佢地只係專收supe ...
wbmom