用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Hellobaba
go

分班試 [複製鏈接]

要等2星期先知結果, 真令人心急呀

我個女係第 2 組呀 ...
分班試都係睇下邊班 .. 都唔緊要o既 !!

我都係第二組呀, 亞囡話串字唔識,中文有少少唔識. 点算呢?

我反而想快d知佢入唔入到普教中班呀。

英文有串字咩?

原帖由 MiuMiu2004 於 10-7-11 11:35 AM 發表
英文有串字咩?

亞女話有串 cat , dog , milk , tree , ....... 等等 !

啊女話唔係好記得,因太多啦,(有幾多呀?唔記得啦 ),只吐了一句說不識寫「椅子」。普通話就問了些基本問題,甚麼名字,幾多歲,有些她就聽不明了。

我亞女係第2組, 佢話串字+寫中文大部份都唔記得點寫,數學大部份識晒. 死未.

你地都好丫, 我囡乜都話唔記得, 好深, 唔識...睇怕回來的result 都係"不滿意"
要谷谷lu......

原帖由 曲曲 於 10-7-12 11:26 AM 發表
阿女透露好少
中文有重組句子, eg. 消防員/ 爸爸/ 我的/ 是, 有配字eg.汽, 咁佢寫了汽車&汽球

英文d字亂晒, eg. bus/ tree, 但阿女話有得睇

數學eg.圓形、三角形、長方形、圓形、?、長方形

普通話問姓名, 幾歲,  ...

請問你個女係第幾組?
因為我諗組組唔同, 我問女女有無老師問有無想出黎表演 .. 佢話老師無問呀 ..

日日都去開信箱, 睇下有結果通知未, 真chi sin!!
已經同自己講:放鬆d啦, 香港人, 依家先係開始呀. 有排捱架, 但都係咁!!

同意, 合情合理呀

原帖由 曲曲 於 10-7-17 16:12 發表
我女第4組
老師可能只係拉長D時間分批放他們出來

我都好心急, 等你話我知收到未
原帖由 MiuMiu2004 於 10-7-16 14:09 發表
日日都去開信箱, 睇下有結果通知未, 真chi sin!!
已經同自己講:放鬆d啦, 香港人, 依家先係開始呀. 有排捱架, 但都係咁!!

我都好心急, 應該e幾日會收到!

想阿女入到"普通話"班, 不過唔知會唔會好多家長都甘揀?

另外, 請問各位家長知唔知sfcs係咪按分班試成績分A,B,C & D班?  過往邊兩班係"普通話"班?  Thanks!

醒目開學勳章

其實唔駛太在意入唔入到普通話班,我上年都係同個女揀入普通話班,不過最後入唔到,開學幾個月我好慶幸入唔到,因為第一個女冇咩普通話底子,自問响屋企都唔可以好準確教佢讀音,而上中文堂如果用全普通話教佢分分鐘唔明老師講咩,而且中默重會有課外讀默,如果佢聽唔明就煩(當然我知道好似都會有個過渡期比佢地適應).
其實就算唔係普通話班,學校都有普通話堂,老師重教得好好,我個女以前唔鍾意學普通話,宜家佢好鍾意學,亦都識講好多字.我覺得好彩個時佢入唔到普通話班,因為要佢在不明白下學習佢可能會抗拒普通話.
所以大家隨緣啦,入到同入唔到普通話班都有佢好處同唔好處,唔需要太緊張
原帖由 princesshk2 於 10-7-19 11:55 發表
我都好心急, 應該e幾日會收到! mouth:" />

想阿女入到"普通話"班, 不過唔知會唔會好多家長都甘揀?

另外, 請問各位家長知唔知sfcs係咪按分班試成績分A,B,C & D班?  過往邊兩班係"普通話"班?  Thanks! ...

原帖由 polarbb 於 10-7-19 02:01 PM 發表
其實唔駛太在意入唔入到普通話班,我上年都係同個女揀入普通話班,不過最後入唔到,開學幾個月我好慶幸入唔到,因為第一個女冇咩普通話底子,自問响屋企都唔可以好準確教佢讀音,而上中文堂如果用全普通話教佢分分鐘唔明老 ...

我而家都有d後悔填左意願比女女入普通話班, 希望佢入唔到啦.
但我問返女女佢識唔識d老師問佢, 佢話一句都唔識答... haha
唔知都會唔會仲入到呢 ...

阿女入咗普教中班, B班, 之前我都好似其他媽咪咁擔心, 我驚收到"不滿意"嘅信就大件事, 因為阿女考完出嚟, 話唔識串milk 同埋rice, 後來, 好彩, 三科都ok. 阿女話, 佢同k3同學仔出嚟表演唱歌, 唔只一首, 仲兩首, 簡直係想出風頭.

原帖由 happymama_jkc 於 10-7-22 09:20 發表

我而家都有d後悔填左意願比女女入普通話班, 希望佢入唔到啦.
但我問返女女佢識唔識d老師問佢, 佢話一句都唔識答... haha
唔知都會唔會仲入到呢 ... ...
‹ 上一主題|下一主題