用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 2010/11 小一新生請進
樓主: HTM3008
go

2010/11 小一新生請進 [複製鏈接]

HTM3008,

好似小三開始會有其中一班係用普通話教中文, 睇番書單都見到小三個價錢有分兩個價錢, 一個係for普通話教中文既課本

原帖由 HTM3008 於 10-7-9 10:47 發表
很快地望望她的新書內有聖經課本 ,
原來英文書內有教phonic太好了, 不需外找 ,
大家知不知道中文是否用普通話教呢?

原帖由 HTM3008 於 10-6-24 11:00 發表
Hello andykwan, Stephenie:

請問兩位, 你們的囡囡是否協幼生呢?
我囡囡是外校的而且是開心幼稚園玩玩樂樂, 心想很難涵接協恩小一, 很担心mouth:" />

唔洗擔心,協恩係包容的學校,比小朋友足夠的適應期,唔會有大問題的!

原帖由 Stephanie_T 於 10-7-8 02:22 發表
唉! Stephanie都系一樣, 自細縱鬼壞咗偏食到不得了. 依家先得果40磅左右, 身高就有接近1.2米, 瘦到成條騰條甘, 就是擔心佢唔知點揹得起個書包返學.

想請問各家長知唔知協恩小一學生通常要帶什麼回校? 我 ...

平時常用的什物會放在學校,如:崇拜手冊、托盤、圍裙、顏色、剪刀、膠水、各種文具等,用個環保袋/大袋袋好,考試或放長假期前先要拎返屋企;

平日書包都唔算好重,要睇當天課節安排,我囡workbook/功課簿如不用做功課,佢都放響櫃桶,唔拎返屋企;

基本是課本、外套、水樽、小食盒、餐具等會每日揹出揹入,我囡現用spi的細碼書包,暫時都夠用!

今早回校迎新會, 問過班主任Miss Ho話不要買太大個的書包. 雖然工作紙是F4 size, 但是可以對摺放入書包的, 所以書包A4呎吋左右就已經足夠了, 另最好兩邊有網袋的設計, 可以方便放水壺.
我囡囡被編了入小一甲班及紅社, 不知道是否妳囡囡的同班同學?

Stephanie_T,

我囡囡都係一甲班, 係藍社

原帖由 Stephanie_T 於 10-7-10 14:26 發表
今早回校迎新會, 問過班主任Miss Ho話不要買太大個的書包. 雖然工作紙是F4 size, 但是可以對摺放入書包的, 所以書包A4呎吋左右就已經足夠了, 另最好兩邊有網袋的設計, 可以方便放水壺.
我囡囡被編了入小一甲班及紅社 ...

My daughter is 一甲班 and 藍社 too. nice to meet 一甲班 parents here..

原帖由 琛琛 於 10-7-10 22:46 發表
Stephanie_T,

我囡囡都係一甲班, 係藍社

Stephanie,琛琛,andykwan:
太好了 妳們囡囡都是同一班.

我女編入1C班, 幸好遇見幼稚園的隔離班同學.

我相信就算我地既囡囡同班與否, 好快都會認識

原帖由 HTM3008 於 10-7-12 10:46 發表
Stephanie,琛琛,andykwan:
太好了 妳們囡囡都是同一班.

我女編入1C班, 幸好遇見幼稚園的隔離班同學.

多謝你!
你囡囡升幾年班?
原帖由 mylau 於 10-7-9 22:53 發表

唔洗擔心,協恩係包容的學校,比小朋友足夠的適應期,唔會有大問題的!

agree, agree:D
我先介紹我個小女叫愷庭Melody Mak:loveliness:  
你們是住土瓜灣嗎?
原帖由 琛琛 於 10-7-12 12:17 發表
我相信就算我地既囡囡同班與否, 好快都會認識

Hi Melody,

我是一甲班的Stephanie Tang. 今天有沒有回校選學樂器? 老師幫我揀了圓號, 我覺得它的外形很有趣, 就像一支波板糖, 希望不會太困難.

hi 各位,

尋日無帶囡囡(琛琛)返學校選學樂器, 因為本身琛琛已經學緊鋼琴, 每日都要練琴, 我驚再學多一樣樂器, 到小一時又未知多唔多功課, 加上又要適應, 驚到時無咁多時間練習, 睇下開學後, 會唔會有其他興趣班選擇, 而唔需要返屋企日日練習既, 或者比琛琛玩下, 至於樂器, 遲d先再諗

原帖由 Stephanie_T 於 10-7-12 21:33 發表
Hi Melody,

我是一甲班的Stephanie Tang. 今天有沒有回校選學樂器? 老師幫我揀了圓號, 我覺得它的外形很有趣, 就像一支波板糖, 希望不會太困難.

Stephanie,
我沒有回校選學樂器,因為媽媽同我報了暑假學小提琴.
老師幫你揀了圓號 這樂器可向學校租借,最後如沒興趣轉學別的樂器也可.
大家努力,加油!
原帖由 Stephanie_T 於 10-7-12 21:33 發表
Hi Melody,

回覆 1# HTM3008 的文章

Hi Melody,

其實我本身亦學了2年半鋼琴, 但沒有去考級別試. 我只不過想趁小一功課還是不太忙的時候, 去嘗試多一點東西, 因為怕高年班就再沒有機會了. 大家一起努力吧.

原帖由 HTM3008 於 10-7-12 16:09 發表
多謝你!
你囡囡升幾年班?

HTM3008,

我囡升P.2。

我見d囡囡都適應得好好的,學習上/規矩上都沒大問題; 例如:初期唔多吃飯 或食很好慢的,都好快改善,因趕住去玩,雖然lunch只有45mins,學校都會安排一d小活動/遊戲比d囡囡架。

Hi, 我囡囡都是1A. 因為去咗旅行, Mon 先返嚟 , 所以無去到Sat 個家長會. 係校務署打電話比我先知有家長會, 連之前寄比我通知有家長會嘅信都收唔到. 琴日返學校呤咗個file, 先知有D樂器班, 都miss 咗D甄選.

想問下嗰封信入面除咗家長會通知仲有D乜嘢.
家長會又有D乜嘢內容.
連書都未買, 係咪又Miss 咗呀!

Thank you very much.

Hello Jaimechu,

上期六的家長會主要是迎新介紹. 先由校長介紹辦學理念和各科主任之老師後, 再由她們各自講解課程編排的情況, 過程總共兩小時. 言而, 其中重要的內容都已經另外編輯好放置在昨天你回校取回的file文件袋內, 你可以先仔細閱讀了解一下, 如有任何疑問再提出.
而在同一時間, 學校安排了囡囡做咗一個簡單的英語評估, 主要是了解她們對phonics的認知和水平.
其後的時間是銀行派遣了職員協助家長開設戶口, 方便日後轉賬. 跟住就是購買校服和運動服, 最後的節目是回班房比囡囡試食品嚐午餐承包商準備的午饍, 與及認識班主任和解答問題.
初初我收到通告時都懷疑迎新家長會為何要攪成四個鐘, 但最後我們離開學校時真的差不多下午一點了.
Jaimechu妳囡囡編入了邊個社? 提提你去買校服時記得運動服要跟社顏色買, 千萬不要買錯.

原帖由 jaimechu 於 10-7-15 00:24 發表
Hi, 我囡囡都是1A. 因為去咗旅行, Mon 先返嚟 , 所以無去到Sat 個家長會. 係校務署打電話比我先知有家長會, 連之前寄比我通知有家長會嘅信都收唔到. 琴日返學校呤咗個file, 先知有D樂器班, 都miss 咗D甄選.

想問下 ...

Thank you very much Stephanie_T.

你所指的課程編排, 是不是通告內每科評估的%分佈和名科需帶什麼書那些資料.

是否一定要開一個工商銀行户口, 以前KG都可以從自己個銀行户口自動轉賬.

那個英語評估是否會將不合格的同學安排補習.

午餐味道如何, 看過那份Lunch Sample, 都揀唔到乜餐適合我個女, 真係頭痛.

迎新會有無提及家長義工, 有什麼資料可以分享一下.

我所講的是那份13頁紙的家長備忘, 基本上所有在迎新日向家長講解的內容都已經包括在內. 如開頭幾日的特別上課時間, 與及褓母車服務安排事宜.

不知道用其他銀行來轉賬是否okay, 技術上當然沒有什麼困難. 只是既然當天學校都已安排了銀行派遣職員到來, 故此我亦順便開設戶口了.

因英語評估是由一補習社協辦, 故此只是提供一個暑期進修phonics的建議課程. 而因為時間編排上與協恩先前安排的閱讀班撞期, 結果我都沒有報名參加. 因為我覺得培養小朋友閱讀興趣更加重要, 當囡囡自覺有興趣閱讀時, 再去參加語文進修班會事半功倍.

午餐飯盒不用太過擔心, 我囡囡原本都是偏食王咀尖到不得了, 但試食當天她都表示可接受. 而且協恩午餐後會安排一些小活動, 故此囡囡會自覺地很快完成的.

家長義工方面, 現時所有的學校都會有此安排, 當日校方當然亦有提及希望家長按照時間及認知技能全力支持參與, 詳細情況已在通告袋內有交代.

原帖由 jaimechu 於 10-7-16 23:18 發表
Thank you very much Stephanie_T.

你所指的課程編排, 是不是通告內每科評估的%分佈和名科需帶什麼書那些資料.

是否一定要開一個工商銀行户口, 以前KG都可以從自己個銀行户口自動轉賬.

那個英語評估是否會將不合 ...

大家有無報讀"林慕德"個phonics班呢?
你哋覺得教得好嗎?
會繼續報讀嗎?
‹ 上一主題|下一主題