用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立小學 2010小一家長呢邊呀!!!!
樓主: 好命婆
go

2010小一家長呢邊呀!!!! [複製鏈接]

聽講呢間舖仔冇運動套裝賣架....我今日去過金綸....運動衫有幾個size斷左碼

原帖由 RoyceMa 於 10-10-27 16:24 發表
剛剛問完個高年級的mama, 佢都唔知exactly的地址, 只係話在葵興近住入屯門(eg. 48x)的巴士站附近, 係一間好細間的舖仔, 有仁立校服賣

我問過校務處...話6/11金綸會去學校賣現成校服....所以好可能佢地真係hold起晒d小一碼留返個日賣!

原帖由 好命婆 於 10-10-27 14:11 發表
响邊樹有得買吖?金錀嗰度話hold晒啲小一碼留俾學校06/11賣。所以要等多個星期先有得著,但係聽聞星期五會跌到14度,想快啲買到,唔想佢病倒。

RoyceMa
謙謙話佢唔識寫個舉字,老師叫佢地唔識寫的字就打交义,結果佢係答案欄寫左個大交义

原帖由 RoyceMa 於 10-10-28 15:02 發表
好命婆,

今天都幾凍, 我已經俾佢穿冬季校服!

昨天囡囡gs quiz 之後同我講, 媽咪:點解你唔教我寫"舉手發問", 我即刻o咀, 平時叫佢寫多2個字就話攰, 依家唔識就頼我, 俾佢激c

...

原帖由 Himby 於 10-10-29 17:29 發表
聽講呢間舖仔冇運動套裝賣架....我今日去過金綸....運動衫有幾個size斷左碼

這間舖頭在葵涌道近光輝圍, 有運動衫賣, 價錢一般平金綸少少, 不過部份質料同金綸有分別, 好唔好就各有各喜歡, 不過都有好多同學著佢地D衫, 因為方便, 好似開到晚上7,8點...

常識有太多字要記, 要寫

總之讀得幾多得幾多啦, 加油!

原帖由 Himby 於 10-10-29 17:33 發表
RoyceMa
謙謙話佢唔識寫個舉字,老師叫佢地唔識寫的字就打交义,結果佢係答案欄寫左個大交义

Thks!
原帖由 papa一個 於 10-10-29 23:01 發表

這間舖頭在葵涌道近光輝圍, 有運動衫賣, 價錢一般平金綸少少, 不過部份質料同金綸有分別, 好唔好就各有各喜歡, 不過都有好多同學著佢地D衫, 因為方便, 好似開到晚上7,8點... ...

我覺得最深係問最近學校是那間醫院?   如果唔係有得揀答案的話, 我都未必識答喎!
原帖由 RoyceMa 於 10-10-30 14:50 發表

佈告吓先, 大家要留意下內聯網既佈告板, 裡面會有今日小一家長會既powerpoint....

今日家長會大致係講各科考試範圍及評分標準, 有興趣家長就上內聯網download返黎睇。

佈告完畢!

Thank you!!!

班主任環節有冇特別嘢? 因為阿女病了, 最終都係去唔到.

原帖由 好命婆 於 10-10-30 23:47 發表
佈告吓先, 大家要留意下內聯網既佈告板, 裡面會有今日小一家長會既powerpoint....

今日家長會大致係講各科考試範圍及評分標準, 有興趣家長就上內聯網download返黎睇。

佈告完畢! ...

thanks for your information

原帖由 papa一個 於 10-10-29 23:01 發表

這間舖頭在葵涌道近光輝圍, 有運動衫賣, 價錢一般平金綸少少, 不過部份質料同金綸有分別, 好唔好就各有各喜歡, 不過都有好多同學著佢地D衫, 因為方便, 好似開到晚上7,8點... ...

常識要寫好多字.....佢地個腦又唔識轉彎.....唔會諗下用其他字代替
我叫謙謙盡量識寫幾多就寫幾多,唔識某d字可以試下用其他字代替,希望佢地經過試前溫習會有進步啦,大家一齊加油呀

原帖由 RoyceMa 於 10-10-30 14:50 發表

仲有少少溫馨提示:
低過15度可以著其他外套,但必須係深藍或黑色。
運動外套or校褸記住用箱頭筆寫名呀,陳主任話已經執到一大堆

原帖由 好命婆 於 10-10-30 23:47 發表

佈告完畢! ...

經過試前溫習, 相信小朋友一定會有所進步, 祝個個小朋友都可以考得好成績!

原帖由 Himby 於 10-11-1 11:44 發表
常識要寫好多字.....佢地個腦又唔識轉彎.....唔會諗下用其他字代替
我叫謙謙盡量識寫幾多就寫幾多,唔識某d字可以試下用其他字代替,希望佢地經過試前溫習會有進步啦,大家一齊加油呀

...

在uniqle睇見好薄的黑色羽絨外套和背心, 但是光面的, 不知道學校可以接受嗎?

原帖由 Himby 於 10-11-1 11:48 發表
仲有少少溫馨提示:
低過15度可以著其他外套,但必須係深藍或黑色。
運動外套or校褸記住用箱頭筆寫名呀,陳主任話已經執到一大堆

班主任環節大家都有好多疑問, 例如課程太快, 太多功課, 手冊嘅功課格太細, 唔知點同小朋友溫習等等..., 搞到OVERRUN要出動副校長嚟趕, 家長先肯走  ...

原帖由 fishkar 於 10-10-31 10:29 發表
Thank you!!!

班主任環節有冇特別嘢? 因為阿女病了, 最終都係去唔到.

其實我都有好多嘢想問.....

原帖由 好命婆 於 10-11-1 12:10 發表
班主任環節大家都有好多疑問, 例如課程太快, 太多功課, 手冊嘅功課格太細, 唔知點同小朋友溫習等等..., 搞到OVERRUN要出動副校長嚟趕, 家長先肯走  ...

...

咁又唔知喎. 學生手冊只係寫: "若氣溫低至攝氏15度或以下,學生可穿著黑色或深藍色厚褸。"

原帖由 RoyceMa 於 10-11-1 11:54 發表
在uniqle睇見好薄的黑色羽絨外套和背心, 但是光面的, 不知道學校可以接受嗎?

肯定啦, 難得一次見老師, 我相信好多是第一個小朋友讀小一, 一定會有好多疑問

原帖由 好命婆 於 10-11-1 12:10 發表

...

係啊..做家長的個個都關心自己小朋友,所以多嘢問正常嘅...
原帖由 RoyceMa 於 10-11-1 13:47 發表
肯定啦, 難得一次見老師, 我相信好多是第一個小朋友讀小一, 一定會有好多疑問

家長日有位家長收集聯絡資料,大家收到email未?唔知係我收唔到定係大家都未收到
‹ 上一主題|下一主題