用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立小學 2010小一家長呢邊呀!!!!
樓主: 好命婆
go

2010小一家長呢邊呀!!!! [複製鏈接]

醒目開學勳章

1C班未收到的相哦         

原帖由 Himby 於 10-9-16 13:17 發表
我今朝先醒起要貼返張學生相落手冊度
今晚要記住先得

醒目開學勳章

1C班的音樂書都係留係學校,老師話攞小d,唔使小朋友甘辛苦.

原帖由 RoyceMa 於 10-9-16 09:14 發表
1E, 我囡囡自從第一堂音樂堂帶了音樂書返學校後, 一直都未有帶回家裏, 她說老師叫他們留在學校, 是真的嗎?

醒目開學勳章

Hi, Cass

真係好啦,大家可以互相提點.      

原帖由 CASSTAM 於 10-9-16 08:27 發表
hello Sarah :

我仔仔 ~ 晫曦 都係 1c 班 red hen , 請多多指教!! :)

cass

我覺得學生相影得唔錯

原帖由 好命婆 於 10-9-16 11:05 發表
我都覺得幾好吖! 不過阿囡實在瘦咗啲! 記得貼返張相落手冊度。 OH! 原來已經度咗高&磅咗重啦!

雖然我都相信囡囡的話, 但向大家求証吓, 個心會安心d

原帖由 好命婆 於 10-9-16 10:56 發表
Same with my girl. She also said they have finished it during the class and collected by teacher.

GS also don't bring the wk home, may be they have nothing to correct for so no need to bring it home  ...

真係尋晚收到啦喎 .....妳今晚再搵下書包啦  

原帖由 Sarah.hk 於 10-9-16 13:24 發表
1C班未收到的相哦         

醒目開學勳章

今早出門,工人姐姐突然話,阿囡之前因為上堂傾解俾老師罰企. 先知道她報喜不報憂.老師讚佢嘅,就話俾你聽,罰嘅就唔講.激死人

另外,這幾日都見老師打咗了星係手冊,請問有冇人知道粒星代表麼嘢.

謙謙mon本手冊都有粒星星...佢話係圖書堂答左老師問題,老師獎勵佢架,仲叫佢返屋企話俾媽咪知

原帖由 Sarah.hk 於 10-9-16 14:03 發表
今早出門,工人姐姐突然話,阿囡之前因為上堂傾解俾老師罰企. 先知道她報喜不報憂.老師讚佢嘅,就話俾你聽,罰嘅就唔講.激死人

另外,這幾日都見老師打咗了星係手冊,請問有冇人知道粒星代表麼嘢. ...

Sarah.hk,
已派了相,你再嘗試在書包搵下。另外,我見班主任已貼了學生相在手冊內,你睇下手冊有冇?

原帖由 Sarah.hk 於 10-9-16 13:24 發表
1C班未收到的相哦         

哈!今日我都睇到斯灝既相啦! 同之前果D比較真係大個仔左呀~

阿囡其實係叻囡, 只不過還未適應學校規矩啫
原帖由 Sarah.hk 於 10-9-16 14:03 發表

另外,這幾日都見老師打咗了星係手冊,請問有冇人知道粒星代表麼嘢. ...

醒目開學勳章

Thanks MamiFlorence.

尋晚問過阿囡,佢話係得佢未有,叫咗佢今日再問老師,如果都冇答案,或者要寫手冊問清楚老師.

原帖由 MamiFlorence 於 10-9-16 22:13 發表
Sarah.hk,
已派了相,你再嘗試在書包搵下。另外,我見班主任已貼了學生相在手冊內,你睇下手冊有冇?

醒目開學勳章

謙謙好叻哦,解釋得好清楚.     阿囡就  

原帖由 Himby 於 10-9-16 17:13 發表
謙謙mon本手冊都有粒星星...佢話係圖書堂答左老師問題,老師獎勵佢架,仲叫佢返屋企話俾媽咪知

老師讚佢o既野,佢咪講得清楚囉.....老師寫手冊話佢掛住玩筆盒唔專心上堂,我問返佢,佢話唔知架
妳囡囡手冊有幾粒星,即係佢答啱好多問題,好叻女呢

原帖由 Sarah.hk 於 10-9-17 13:23 發表
謙謙好叻哦,解釋得好清楚.     阿囡就  

回復 253# Sarah.hk 的帖子

聽日中秋...

祝大家中秋快樂....

IE班家長, 昨天學校網頁登出既家課冊, 同阿囡手寫既手冊及平時既都有啲唔同喎! 校網寫要便數書p.20-23, but she wrote p.21-25 & GS: she just wrote corret wbk 2 but on-site wrote do wbk 3.

回復 2# lovebbmom 的帖子

大家中秋節快樂!

校網的家課冊唔齊, eg. eng dict corr + sign

另外,GS應該係書3,不是作3,因為第3課書應該未教晒

我會相信囡囡寫的手册,好似齊過校網

原帖由 好命婆 於 10-9-21 11:29 發表
IE班家長, 昨天學校網頁登出既家課冊, 同阿囡手寫既手冊及平時既都有啲唔同喎! 校網寫要便數書p.20-23, but she wrote p.21-25 & GS: she just wrote corret wbk 2 but on-site wrote do wbk 3. ...

今日家課冊用返相片喇.......尋日可能技術上出現問題所以要用打字版本...但就出現少少錯漏
不過1c班家課冊冇錯呢
我都祝大家中秋節快樂、一家人團圓開開心心

回復 1# Himby 的帖子

求救呀!!

請問1E今天數學功課的題目是什麼? 女兒抄得一些, 又漏了一些:

1. 1+3
2. 2+3
3. ?
4. 8-4
5. ?

請幫助. 謝謝!!
‹ 上一主題|下一主題