用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考完試啦。。大家戰績如何?
樓主: Vinyny
go

考完試啦。。大家戰績如何? [複製鏈接]

Geni:
你講得無錯, 所謂吃亏長智就係咁, 每次遇到的情況不同. 需要處理的方式也不同
不但要平時留心聽課, 而且要具備一定的考試技巧,

原帖由 Geni 於 10-6-22 15:59 發表

呢d就係考試技巧~~ 呢樣o野係好重要! 我成日同個仔講, 讀書考試想高分, 第一係要明白課程內容, 第二就係要小心~~ 考試o既時候唔小心, 唔覆卷, 又或者唔好好安排答題時間(即係唔識就由得佢先), 你讀得幾熟都冇用.  ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原帖由 beetle 於 10-6-22 16:23 發表
上個學期本來有全級第4名.  今次衰哂.......

妳地有冇見過d人供詞造句,成句唔見咗題目個詞語!咁同冇做有
乜分別。成題12分冇咗!妳地話大唔大鑊? ...

我有見過而且是3次,就是小囡,我氣到不得了,次次都扣成10分題, 我唯有每次考前的一段時間,不斷提,供詞用了一定要用筆刪去!希望以後都唔會再出現 ! 

醒目開學勳章

原帖由 happyla 於 10-6-22 16:45 發表

我有見過而且是3次,就是小囡,我氣到不得了,次次都扣成10分題, 我唯有每次考前的一段時間,不斷提,供詞用了一定要用筆刪去!希望以後都唔會再出現 !  ...

我個係咪又係, 重組句子唔見咁幾隻字..... 中文已經夠屎, 仲要唔見多幾分, 合格都算係咁~~~~

王國會長

我的意思是會不會份卷淺, 所以咁多人拿9x 分?

原帖由 BingJing 於 10-6-21 23:17 發表

一年班時,平均分96,全級第十,所以 92全級43都好正常。

王國會長

我也是這麼說, 總之有進步不太差就行了.

但我囡囡學校有個家長好緊張其他人的分, 家長日自己佢見完老師係唔會走, 而會留低問埋其他家長的分數.

原帖由 happy168 於 10-6-22 17:51 發表
我仔今日派哂試卷, 雖然唔係好叻, 但比起之前一次科科都有進步, 我已經覺得佢好咗
從來我都唔會將佢既分同人比較, 祇係會同自己比較, 所以今次佢有進步已經叻咗 ...

原帖由 瑩瑩老豆 於 10-6-22 21:48 發表
我的意思是會不會份卷淺, 所以咁多人拿9x 分?

一年班,你想有幾深呢?

我的意思是,一年班,間間學校的程度相差不大,考的是基本文字和數字認知,小朋友只要小心 d ,拿9x 分不難。

我以為淨係我個女先咁奇特,haha....我諗暑假要逼佢睇多啲中文書,因為佢啲中文實在......
原帖由 happyla 於 10-6-22 16:45 發表

我有見過而且是3次,就是小囡,我氣到不得了,次次都扣成10分題, 我唯有每次考前的一段時間,不斷提,供詞用了一定要用筆刪去!希望以後都唔會再出現 !  ...

醒目開學勳章

阿女派左中英數常四科主要既試卷, 我好滿意今次既成績, 淨睇呢四科, 係全年考得最好既一次, 平均分都有成 95分, 非常之好, 好似我阿媽話齋, 你阿媽細個都冇攞過咁高分返黎見我啦......咁又係丫, 我考試成績都係中中地嫁咋, 所以呢個暑假可以盡情咁玩下, relax 下, 小二再努力過.......

上學期英文99, 數學89.
甘我下學期幫佢主攻數學, 就變左數學99, 英文89

我小朋友學校沒給名次,學生真係無咁大壓力,不需跟別人比較。不過其實自己都好奇想了解小朋友在學校的能力!
一切皆隨緣,萬般自在不用愁。

我個仔成績8x-100,但係最攞命的係視覺藝術,7字頭:( 咪一樣拉低晒

請問你學校PE同ART和MUSIC系計多少分?
我學校同中英數常佔一樣比重,所以
原帖由 Lucky-Ma 於 10-6-24 15:02 發表
我個仔成績8x-100,但係最攞命的係視覺藝術,7字頭:( 咪一樣拉低晒

有升有跌, 但總括保持水準。
不過吾知系吾系因為"程分"試已全部完成, 拉緊的橡根閞始放鬆阿仔話有几位平時考試好好的同學退步了, 特別是己考獲"心義"中學退得仲多。

原帖由 fubaba 於 10-6-24 11:23 發表
上學期英文99, 數學89.
甘我下學期幫佢主攻數學, 就變左數學99, 英文89
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原帖由 瑩瑩老豆 於 10-6-21 22:41 發表
92全級43, 份卷好淺嗎?

唔淺呀...應該大家都唔可以得到好高分, 而且英文做PROJECT, 係冇人可以得到100分既。

但只要差0.1, 個排名已經差幾個了....

今次我仔中文跌左....應該入唔到頭50了....

王國會長

我同意, 特別係差0.1 分已經差幾名, 實在無謂.
或者只係比一個grade, A 下年升A 班, B 升B 班等 咪算.

原帖由 Mrs.Yellow 於 10-6-24 14:11 發表
我小朋友學校沒給名次,學生真係無咁大壓力,不需跟別人比較。不過其實自己都好奇想了解小朋友在學校的能力!

其實, 每年考試, 我都比囡囡緊張, 我會發夢. 佢一考完試, 就放下心頭大石咁鬆一口氣. 今年最安慰是數學科...91分, 因為我只是同佢温兩小時咁多(d時間分左比其他科), 真係好驚呀!

醒目開學勳章

總括來說,阿仔各科成績我都好滿意,數學同英文仲攞到滿分添!

原帖由 c12l23f72 於 10-6-27 16:55 發表
總括來說,阿仔各科成績我都好滿意,數學同英文仲攞到滿分添!

滿分  ,嘩!!!
‹ 上一主題|下一主題