用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 學校教材-oxford reading tree的程度?
樓主: qoo_pooh
go

學校教材-oxford reading tree的程度? [複製鏈接]

原帖由 qoo_pooh 於 10-6-17 09:11 發表
想問你點樣知道小朋友可以開始chapter book?
有沒有chapter book 介紹?
同埋你會唔會陪小朋友睇chapter book?

我仔仔都睇左ORT一段時間,
我都諗緊係未時候開始chapter book

...

純粹搭訕。
其實唔使太過拘泥於幾時睇邊個stage;人地第間學校又用到邊個stage;反正oxford reading tree係一個好好既故事系列(我都鍾意睇!)
正如其他家長話;圖書館大把;如果唔係有潔癖,好多選擇;淺就同小朋友一齊睇;深就當故事書妳講佢聽/睇公仔;當佢鍾意/熟悉故事主角,就會自動波搵自己合適o既level睇。
始終睇多d書一定有得著。

醒目開學勳章

Thanks for your suggestion.
等我俾仔仔試試snapdragons, robins, Treetops先
我個仔好鍾意magic key adventure,
或者之後若有能力就試 magic tree house

原帖由 wootaitai 於 10-6-17 09:34 發表
my kid read chapter books by middle of K3.

We just progressed using all the ORT books. Starting from stage 3, Read all the ORT, snapdragons, robins and then proceeded to Treetops which start from st ...

醒目開學勳章

其實係仔仔學校英文較遜,
所以想看看其他學校的英文水平,
再幫小朋友跟進一下英文 ~~
因我曾聽人說三年幼稚園水平可以差很遠啊

原帖由 oooray 於 10-6-17 09:59 發表

純粹搭訕。
其實唔使太過拘泥於幾時睇邊個stage;人地第間學校又用到邊個stage;反正oxford reading tree係一個好好既故事系列(我都鍾意睇!)

原帖由 qoo_pooh 於 10-6-17 10:27 發表

You are right.  For stage 1 and 2, my daughter can read the book herself (she can pronounce all words).  For stage 3 and above, she needs help on some wording.   It is not important what level the school is using, it is which level you kid understand and enjoy.

原帖由 qoo_pooh 於 10-6-17 10:27 發表

看書作教材和看書作閱讀興趣完全是兩回事;
大膽講句;一年閱讀已經可以跑得好遠!
比較其他學校教材無妨;但別人英文水平高亦不單純是教材較深;
個人建議可嘗試多方面題材,找到小朋友的興趣,再選合適書本,自然會愛上閱讀。
當然Oxford reading tree係一個唔錯o既選擇。

原帖由 monkey05 於 10-6-16 14:48 發表
樂基 (ascot) 用 stage 1 for n 班.

噢! 原來hkps(acsot)都係用呢套書. 咁就好啦, 我都自己買左stage 1黎同阿女睇, 第日開學佢會易適應d啦..

我自己就鍾意買多d啦, 因為呢套書幫到我女增加專注力, 我地會睇完又睇, 佢而家坐定定同我睇半粒鐘都ok! 早幾日仲發覺佢自己學講故仔..

另外我見我老公個boss的仔係k3睇stage 3架, 但我就唔知佢讀邊間kg...

請問 Stage 1 共有幾多套書?
我個小朋友好鐘意睇 story book, 屋企 D Story book 佢成日都返睇又返睇...仲要成日同我一齊睇, 所以考慮緊想買一套俾佢睇, 但我上網如果買晒成套 Stage 1 好似都要成 $1800以上....好貴

以我所知淨係stage 1(唔包stage 1+)有4套共24個stories (including Kipper stories, Biff and Chip stories, First words & More first words), 每套係書局(三x, x眾)有9折賣$194.4(原價$216), 四套加埋都係around $780, 唔使$1800咁貴!

醒目開學勳章

原帖由 Step_C 於 10-6-17 11:08 發表

噢! 原來hkps(acsot)都係用呢套書. 咁就好啦, 我都自己買左stage 1黎同阿女睇, 第日開學佢會易適應d啦..

我自己就鍾意買多d啦, 因為呢套書幫到我女增加專注力, 我地會睇完又睇, 佢而家坐定定同我睇半粒鐘都ok! 早 ...

如你女女都喜歡睇呢set 書就真係太好了, 因hkps 係用呢set 書做reader, 個個week 老師會派一本, 你同小朋友read 完, 佢要回校講比老師聽.  如佢一早已接觸, 我相信佢好快會慣學校的閱讀計劃.  學校到下個期仲有一set 叫咩 360 既英文書, 感覺more advance.  我的小朋友也很鐘意個內容同d 圖畫.

醒目開學勳章

原帖由 qoo_pooh 於 10-6-16 16:30 發表
樂基咁快就開始用?! 唔怪之得很多人都話佢程度幾好
咁k3會用邊個level?

我都唔知到 k3 用咩 level, 睇吓呢到有無樂基 k3家長可以解答.

原帖由 monkey05 於 10-6-18 09:56 發表

如你女女都喜歡睇呢set 書就真係太好了, 因hkps 係用呢set 書做reader, 個個week 老師會派一本, 你同小朋友read 完, 佢要回校講比老師聽.  如佢一早已接觸, 我相信佢好快會慣學校的閱讀計劃.  學校到下個期仲有一 ...

To tell the stories in English to teacher? Right?

原帖由 Step_C 於 10-6-18 08:50 發表
以我所知淨係stage 1(唔包stage 1+)有4套共24個stories (including Kipper stories, Biff and Chip stories, First words & More first words), 每套係書局(三x, x眾)有9折賣$194.4(原價$216), 四套加埋都係around $ ...

哦....係呀, 甘等我出去書局睇下先. 唔該晒

醒目開學勳章

原帖由 Step_C 於 10-6-18 16:47 發表

To tell the stories in English to teacher? Right?

是的 !

我托朋友在北京訂了一套中國版ORT, 但買錯了第一冊, 有沒有朋友有興趣要? 有人要的話我讓出去就費事叫人換了. 是全新正版, 和香港版不同, 是兩本書合共五十四個故事, 字體和圖畫較細, 印刷很精美, 相等於LEVEL 3-4程度, 另有四隻CD, 有興趣可PM我.

有冇媽咪有興趣 on (ORT) Stage 1 (Kipper Stories), Stage 1 (First words), Stage 1+ (First sentences ) and Stage 2 ?

醒目開學勳章 王國長老

敬請注意:

所有徵/送/換之帖必須張貼於置頂的二手買賣 Topic:
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2140175&extra=page%3D1

謝謝!

JoJo
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

原帖由 J.mama 於 10-6-21 00:39 發表
有冇媽咪有興趣 on (ORT) Stage 1 (Kipper Stories), Stage 1 (First words), Stage 1+ (First sentences ) and Stage 2 ?

已回 PM, 請 CHECK. TKS!

醒目開學勳章

我想請問唔知你地有無見過OXFORD READING TREE 另一SET硬皮裝, 有1A, 1B, 1C等好似叫READ AT HOME 嘅系列?  唔知佢同軟身四四方方的薄身裝OXFORD READING TREE 有咩分別? THANK YOU!

這套好以有BK1-4(A.B.C),本書一頁D字多D、D字細D。成本都是一個故事完。佢仲有一款是"Read at home with CD",可以比小朋友一邊睇一邊聽同本書一樣的CD。(伴讀)

原帖由 lyhv 於 10-6-22 22:59 發表
我想請問唔知你地有無見過OXFORD READING TREE 另一SET硬皮裝, 有1A, 1B, 1C等好似叫READ AT HOME 嘅系列?  唔知佢同軟身四四方方的薄身裝OXFORD READING TREE 有咩分別? THANK YOU! ...
‹ 上一主題|下一主題