用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有無媽咪用過doctor kong 書包呀)))
go

請問有無媽咪用過doctor kong 書包呀)))

想問吓有無媽咪買過doctor kong 護脊書包呀,
唔知好唔好呢??? 因為亞囡今年升小一, 個子細小,6歲人仔, 著4歲size, 真係驚個書包仲重過佢自己呀

如你女身型細小,用Dr. Kong 都係一個吾錯選擇. 我女小一時都係用佢,一個書包用了兩年,我見佢d同學仔, 吾係用Dr. Kong , 一年換了數個,還見她"寒背”.

係呀...thanks!!等我去睇吓先...

我就非常反對用dr.kong。小兒一年級用spi,成四百多元,好快已經有問題要維修,好似用埋個二年級。但其實都幾重。三年班試下用dr.kong。係平好多,但仲重,個仔成日要寒住個背來就佢,差﹗最後現在試seven,超好﹗襟唔襟用我未知,但好肯定係輕咗好多。雖然係貴咗d,但單係講重量就已經值回票價。

多謝意見...再詳細睇吓先...仲有時間..

原帖由 daphane 於 10-6-17 04:03 發表
我就非常反對用dr.kong。小兒一年級用spi,成四百多元,好快已經有問題要維修,好似用埋個二年級。但其實都幾重。三年班試下用dr.kong。係平好多,但仲重,個仔成日要寒住個背來就佢,差﹗最後現在試seven,超好﹗襟唔襟用我未知,但好肯 ...

睇左好多牌子書包,seven都試過,不過唔多岩小一同小二既學生,因為細碼都超大,我都想買,但亞仔真係long唔起,唯有等三年班時再試下,不過我覺得呢個書包其實攞上手,係輕唔過dr.k同spi,只係揹上背之後,d力瀉左去其他位~
最後,我都揀左dr.k,因為亞仔既高度真係冇幾多選擇,都係以size為大前題

DK 啲書包小一冇乜書問題唔大,一上到高年班就唔掂;除非有賓妹幫手揹。7字D質素差唔多咁上下!

原帖由 nakoko 於 10-6-17 10:38 發表

睇左好多牌子書包,seven都試過,不過唔多岩小一同小二既學生,因為細碼都超大,我都想買,但亞仔真係long唔起,唯有等三年班時再試下,不過我覺得呢個書包其實攞上手,係輕唔過dr.k同spi,只係揹上背之後,d力瀉左去其他位~
...

係呀...我見人地話dr.kong 係重2.5lb, 不過我諗都係要自己拎上手, 亞囡自己咩吓先知結果, 因為seven & spi 都真係幾貴 (特別係seven 成900-1000, 真係好赤)
二百幾都可以接受, 話哂佢賣健康產品..應該唔會差得好邊掛

原帖由 babytai 於 10-6-17 15:15 發表

係呀...我見人地話dr.kong 係重2.5lb, 不過我諗都係要自己拎上手, 亞囡自己咩吓先知結果, 因為seven & spi 都真係幾貴 (特別係seven 成900-1000, 真係好赤)
二百幾都可以接受, 話哂佢賣健康產品..應該唔會差得好邊 ...

唔係卦,7仔要成千蚊個?
咁ge價駛鬼揀佢!

係呀...我都係上網見人講咋..自己無去睇過,
我地呢d"平民百姓" 真係未必用得起架, 如果一個唔好彩, 揀中個QC睇漏眼嘅就幣啦   
都係平平地, 二,三百蚊都可以嘅...

千祈唔好誤會,本人都只是平民一個,而個書包真係要成$990,自己都覺得貴,但若見個仔日日都好似烏龜咗寒起個背,就開始考慮了。我都驚咁貴買咗個同其他無兩樣東西 ,所以我去揀時都帶埋DR.KONG書包 + 若干書本做比較,加埋呀仔咩上身都覺得輕好多,故.....忍痛都要買。另外佢呢個牌子最奇特的是,好似一年只賣一次。我都係上年八月留電話,今年五月才有得買。

原帖由 daphane 於 10-6-19 01:35 發表
千祈唔好誤會,本人都只是平民一個,而個書包真係要成$990,自己都覺得貴,但若見個仔日日都好似烏龜咗寒起個背,就開始考慮了。我都驚咁貴買咗個同其他無兩樣東西 ,所以我去揀時都帶埋DR.KONG書包 + 若干書本做比較,加埋呀仔咩 ...

哈哈...都係講吓笑咋..千其唔好介意呀...其實我都係....如果真係好..又"襟"用的話..我都會買...大家都係媽媽...好明嘅, 就係要成千蚊...所以要諗清楚...睇多d比較吓...千其唔好急..哈哈...

有興趣ge可以睇吓澳洲書包,唔錯。。。。

http://www.chiropak.com.cn/tc/product.php?page=product.php

Hi,
請問可以係邊到買到, 幾錢1個呢?thx!

原帖由 pineapple0983 於 10-6-20 12:11 發表
有興趣ge可以睇吓澳洲書包,唔錯。。。。

http://www.chiropak.com.cn/tc/product.php?page=product.php

http://chiropak.taobao.com/

價錢可以參考吓....

不過我地係hk...無理由又要經淘寶買啫

唔知hk買會一樣定平d呢???

dr kong..超重, 未放野都重到死呀

原帖由 babytai 於 10-6-20 15:48 發表

價錢可以參考吓....

永安有得賣,但成五百幾銀一個,同埋都好重!
我想知LEGO噤唔噤?
8-)

星期六行街(康怡JUSCO)我都買了一個SPI大碼,藍色有公仔,好平!特價$405.00再85折+用HSBC簽卡滿$400.00回贈10%
記住HSBC星期5,6先有回贈

原帖由 babytai 於 10-6-20 15:48 發表

價錢可以參考吓....

唔駛經淘寶買咁麻煩下話?
我住沙田,就一田都有得買。好似其它大百貨都有專櫃。
SPI,DK我都用過,拎上手已經唔掂;D細路咩第一次已經覺得唔好,不過講唔出有乜唔妥;不過當時冇得揀就冇辦法,唔識吖嘛,見周街都係咪以為好囉。
後來有個物理治療師朋友同我推薦左幾隻牌子,我凈見到e隻沙田有得買,咪睇+買囉,一直用到而家;又襟又舒服,而家叫D細路用番DK都唔制呀。係個樣木獨少少之嘛,細路仔冇所謂啦,最緊要唔好傷到背脊吖嘛。
我唔係買廣告呀!

哈哈...因為睇佢個網無話邊樹有得買麻, 我都住沙田架, 如果一田有的話就最好啦, 咁你朋友係咪都有推薦呢隻牌子???呢隻輕唔輕架??
其實如果好的話, 五百幾都可以接受, 之但係我又覺得佢d款幾靚喎, 查實我又唔多鐘意d公仔款囉...呢隻款(junior)幾好