用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門 - 循道
樓主: MaggieHei
go

叩門 - 循道 [複製鏈接]

新大天7月2日註冊, 7月3日家長會, 人地一早講左唔讀既話就唔好註冊, 其實兩間比我揀, 我應該會揀循道, 希望呢二日會收到信啦! 我都唔好意思註冊完又攞走.
其實我都唔知道邊間好d, 新大天&循道無人講好唔好, 我係指程度, 功課量多唔多, 品德等等...
新大天, 學校外型同新油天差唔多, 功課量無咁多, 成績無新油天咁好同高.
循道新校舍好吸引, 數學好, 有直屬中學, 唔好係要讀一年下午校, 對小朋友分配時間無咁好用, 會晏起身, 放學晏就夜訓覺.
唔知點揀好, 不過或者唔駛揀

原帖由 S_Trader 於 10-6-28 16:12 發表
边間就唔好講啦, 唔係咁好意思. 不過我個囝冇考私校, 因為唔想比$$讀書囉.
派得唔好, 叩門又冇消息, 之前真係好擔心架.
所以e+有間收咗放心咗, 果間都ok的.
不過循道收我個囝就一定讀囉, 我就知佢地數學好, 我個囝又 ...

yes, 大角咀天主教小學(海帆道), 我都係同學仔既媽咪叫我去叩門, 因為佢老公好鐘意呢間學校, 話無新油天咁多功課喎! 佢自行派位揀左新大天但抽唔到, 但我地最終都一齊考入左

原帖由 S_Trader 於 10-6-28 16:58 發表
我諗你既新大天係新大角咀小學?! 我錯過咗交表日. 所以冇報到, 我有朋友提議我去考, 話幾好囉.
我同你一樣又係唔想註冊完又攞走, 晒咗d考師既心機.
循道新校舍真係好正咁...最好係直上 (成績好d話), 唔使煩. 不過小 ...

我地既問題同你完全一樣.  不過...我都唔樂觀.  因為阿囝既表現唔好.  我又冇乜準備之下入去課室答問題.

原帖由 purplechung 於 10-6-28 14:17 發表
我問亞囡in d咩, 佢話老師問左好少問題,
1) 比幅圖問有幾多個三角形
2) 5+?=8  
跟住就in我地, 老師問:
1) 你地對小 ...

其實好多學校都會考加減數, 小朋友既數學一定要有返咁上下, 亞囡有學E.nopi佢唔駛數手字兼答得都幾快 (三位加/減數都ok), 所以考數學我就唔驚, 最驚係...in家長.
我認為in家長評分無準則, 所以考新油天衰左, 因為完全無考小朋友同埋我無揀佢為第一志願.  
唔知循道又會點, 又要繼續等... ... ... 不過呢間已經係最後一間叩門既學校, 終於可以休息下啦~

原帖由 maylaimama 於 10-6-28 17:35 發表
我地既問題同你完全一樣.  不過...我都唔樂觀.  因為阿囝既表現唔好.  我又冇乜準備之下入去課室答問題.

到依家都唔知佢玩咩

10-?=3 佢識答.
圖型題佢都識, 有3個三角形.

不過, 問我地 個 part 便真係.......

問的問題同你一樣. 你是否 in 4a 石老師呀 ?

原帖由 purplechung 於 10-6-28 14:57 發表
嘩~ 1/8 = ? 係問等於咩真係唔知答咩喎!
妳亞囡又識咁玩妳既???  
10-?=3 妳亞囡識答嗎?

妳有邊間私校係手呀?
妳叩左門既學校有邊間收左呀? (我有新大天)
聽聞循道數學幾勁架! 所以interview都問數學為主.
如 ...

係呀! 等左差唔多成個鐘頭先有得in.

原帖由 MaggieHei 於 10-6-28 18:04 發表
到依家都唔知佢玩咩

10-?=3 佢識答.
圖型題佢都識, 有3個三角形.

不過, 問我地 個 part 便真係.......

問的問題同你一樣. 你是否 in 4a 石老師呀 ?

...

唔好意思, 想問問係唔係如果得先會有信, 唔得果d係無信架?

得唔得應該都有信,否則收唔到信的家長又會不斷打去查詢,增添麻煩。

我覺得都係... 其實可能我聽錯, 因IN完果時, 老師叫我6/7睇信箱, 我中問咗佢一句, 我話係咪收先有信, 無信即係唔收, 佢中答我話: "係"!

但我自己諗諗下, 又好似怪怪地, 所以出個POST問下有無人同我一樣會問多句老師囉..

原帖由 magiccandy 於 10-6-29 12:35 發表
得唔得應該都有信,否則收唔到信的家長又會不斷打去查詢,增添麻煩。

‹ 上一主題|下一主題