用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德雅小學 德雅小學"谷"嗎?
go

德雅小學"谷"嗎? [複製鏈接]

想問下每天會有很多功課嗎? 2測2考嗎? 謝謝.
   0    0    0    0

都算係, 有5-8樣功課, 有d係改正, 冇錯就唔駛改, 一年考4次試, 很多paperwork, 雖辛苦, 但学期完後, 真係學識咗好多字, 以前学完好易唔記得, 但現在抄寫多了, 入晒腦, 校風都好好, 但我覺得, 如果仔仔女女不是太自律做功課及讀書, 可能媽咪會比較辛苦

Will the assignment creative enough?

努力努力!

一年考3次試

醒目開學勳章

囡囡都係6:15AM床> 6:45上校車 上車循例小睡到7:15AM到學校;
放學校車到家4:45PM>吃茶點 (看放學ICU)>做功課。

在德小時,我對多功課的看法是等如溫習
最花時間的抄書, 我們會先讓她看多幾篇,佢話OK!就直接默落本PENMANSHIP/ WRITING 簿。慳回的時間用來看卡通/MOVIE及睇書。

一有大測/考試就要留家閉關,做些曾經錯過的題目WS,囡囡數學最弱就要一星期操2小時就OK!

另外,星期日,我們全家都要去奶奶家FAMILY DAY(飲茶/DVD 及晚飯)

由於囡囡屬慢條斯理型,本身在周五及周六都有ECA、主日學及提前感恩祭)要參與,所以很多時候都未能在星期六晚完成功課及溫習。我們只好攜帶她的課本及作業到奶奶家完成。

又因為大家都很疼愛囡囡,好多時會等待囡囡完成功課/溫習時才開場(DVD)

加油!

原帖由 parcoasis 於 10-6-15 15:40 發表
都算係, 有5-8樣功課, 有d係改正, 冇錯就唔駛改, 一年考4次試, 很多paperwork, 雖辛苦, 但学期完後, 真係學識咗好多字, 以前学完好易唔記得, 但現在抄寫多了, 入晒腦, 校風都好好, 但我覺得, 如果仔仔女女不是太自律 ...

請賜教, 我小朋友巳被取錄, 請問小一要不要去补習社呢
請給我意見吧.

原帖由 parcoasis 於 10-6-15 15:40 發表
都算係, 有5-8樣功課, 有d係改正, 冇錯就唔駛改, 一年考4次試, 很多paperwork, 雖辛苦, 但学期完後, 真係學識咗好多字, 以前学完好易唔記得, 但現在抄寫多了, 入晒腦, 校風都好好, 但我覺得, 如果仔仔女女不是太自律 ...

我個小朋友今年讀小一,我覺得德雅是一閒非常有愛心的小學,不是很商業化。小一功課就不算多,四個到七個,包括改正。有功課堂,除了星期五(上課外活動),其它在學校大部分可以做完。据我所知,我個仔個班沒有參加功課輔導班的。如果小朋友不識做,功課堂老師會幫的小朋友補課。
我每日放工都會幫個仔檢查功課。不過確實小朋友最不喜歡抄寫,但好似每日都有,英文或中文。英文炒短語,有時5個短語,有時8個,或者10個(周五),每個四遍。中文抄詞語5,6個,每個抄5遍。

如果少的抄寫,會仲開心的。我都想小朋友小的功課,但除了國際學校,我都想知道那些小學可以不做功課或只有2,3個功課。

so far 小朋友返學好開心,功課在30分鐘内可以做完。
不過我都好擔心到了高班會多佐好多功課。

請問德雅是否普教中,課程上有什麼特色?
因為個網好少野睇到,真的想知多少少,謝謝!

德雅不是普教中,一星期有兩節普通話堂。
很難説課程有什麽特點,都是跟課本教。
‹ 上一主題|下一主題