用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新蒲崗嘉諾撒小學,有得IN啦
樓主: baby-bath
go

新蒲崗嘉諾撒小學,有得IN啦 [複製鏈接]

唔知 IN 幾多個小朋友呢, 好心急想知結果...

deleted

新蒲崗嘉諾撒小學,有得IN啦 »

剛打去問, 佢叫我等多一兩日

我都好想知道,她們收生準則是怎麼.
她們問d問題都是很簡單好傳統,我相信好多人都會沽中.
不過特出都吾係易.

如果有100人去叩門的話咁會收幾多人呢??

我interview個時,老師暗示間學校都幾多功課會有壓力

actually, I feel their question quite difficult to answer... especially to my child...

原帖由 mickeylee 於 10-6-22 18:09 發表
我都好想知道,她們收生準則是怎麼.
她們問d問題都是很簡單好傳統,我相信好多人都會沽中.
不過特出都吾係易.

我面試時,她們都暗示了幾次,多功課會和背誦,我相信家長和小朋友的壓力都吾小.
她們又說和幼稚園會很不同.
雖然我知道這間學校都幾push小朋友,不過當時想,一年班都要咁大壓力???
相比另一間熱門學校,她們經常說小朋友會很開心在這裡讀書,真是很大對比.
有時真是很矛盾,又想被取錄,又吾想

不用太擔心,小學和幼稚園學習環境當然很不同,學校會比時間小朋友適應,其實小朋友的適應能力比大人強很多.
至於壓力要視乎你小朋友的幼稚園是否傳統教學,我知有些幼稚園很少功課,又沒考試程度又淺,那些小朋友自然較難適應傳統小學.我鄰居的姪女正在此校讀小五,她說不算辛苦,返學開心.
你仲可以趁暑假時幫小朋友養成每天做功課,定期温習的好習慣,講解幼稚園和小學不同之處比佢知,等佢有心理準備.
另外,其實功課和温習也不一定等如壓力(這是大人的角度,小朋友的思想較簡單),你可用遊戲的形式和他温習,做得好有獎勵,咁佢地自然唔會覺得讀書是辛苦的事.

我覺得很多時小朋友的壓力反而來自家長,有些家長不會因應小朋友的能力而調整期望,對小朋友作出超乎他們能力的要求,令小朋友辛苦又失信心,家長又失望.

其實此校咁多人爭,如果你小朋友都能成功取錄,咁相信你小朋友一定很smart,你反而不用担心他沒能力.

原帖由 mickeylee 於 10-6-23 11:21 發表
我面試時,她們都暗示了幾次,多功課會和背誦,我相信家長和小朋友的壓力都吾小.
雖然我知道這間學校都幾push小朋友,不過當時想,一年班都要咁大壓力???
相比另一間熱門學校,她們經常說小朋友 ...

我小朋友沒有被取錄,當日她表現吾特出,有小小怕羞,不是事後都冇責備她.

原帖由 mickeylee 於 10-6-23 11:21 發表
相比另一間熱門學校,她們經常說小朋友 ...

我同你ga情況和想法差不多...
都好矛盾....又想被取錄...但又驚小朋友唔適應..會迫得太緊

新蒲崗嘉諾撒小學,有得IN啦

有無家長已收到電話呀??

我星期二上午巳收到電話, 2/7去註冊
原帖由 小白小白 於 10-6-23 17:54 發表

Congratulation! Anythings need to prepare?

原帖由 worry 於 10-6-23 23:41 發表
我星期二上午巳收到電話, 2/7去註冊

回覆 31# worry 的文章

恭喜你
介唔介意分享下你成功被取錄的要決.
其實, 我小朋友面試時表現應該ok. 唔成功, 可能父母都須返工,有時又要OT, 少左時間幫小朋友溫書. 加上無其他校外公開試成績. 都可能系失敗原因.

係唔係今日冇收到電話就落選了 ?

我都想知道落選原因.
我小朋友面試時一般,父母都須返工,
但我己說每天放工,用2小時同小朋友看工課,看圖書和溫習,星期日一定會陪小朋友去戶外活動.
公開成績只得芭蕾舞.

有冇人可以分享下你成功被取錄的要決

你0地好過我好多喇!!!!起碼有得IN呀!
我個囡都仲未有得IN,佢校內外都有獎狀,真係唔知點先有得IN呀!!!佢牽連華德上/下午都未有得IN呀!!!真係唔知點解呀???

你第一自願是什麼?我想是只有第一自願選這間學校先有機會見
原帖由 nataliegill 於 10-6-25 11:27 發表
你0地好過我好多喇!!!!起碼有得IN呀!
我個囡都仲未有得IN,佢校內外都有獎狀,真係唔知點先有得IN呀!!!佢牽連華德上/下午都未有得IN呀!!!真係唔知點解呀??? ...

今日都未收到call, 我諗都應落選了, 請問大家呢兩天仲有沒有收到call ?

原帖由 mickeylee 於 10-6-25 12:42 發表
你第一自願是什麼?我想是只有第一自願選這間學校先有機會見

我自行同甲一都係華德下午,但都未有得IN呀!??

原帖由 pyemily 於 10-6-29 12:55 發表
今日都未收到call, 我諗都應落選了, 請問大家呢兩天仲有沒有收到call ?

我都冇得IN!!!!
‹ 上一主題|下一主題