用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2)
樓主: yy13
go

有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2) [複製鏈接]

原帖由 BB2WONG 於 10-6-29 11:27 發表

我大仔可算係最黑仔,當年幼稚園畢業,又遇到沙士,又係CANCEL所有野,到今次小學畢業,同一遭遇再發生。都可算係一生難忘,黑仔到極品!

謝師宴後POST 小小相上FACEBOOK,我想睇下小學既謝師宴係點樣?都未見過 ...

講開我妹個仔同你大公子一樣, 幼稚園和小學畢業都係cancel 晒 d 活動, 真係好遺憾呀!  我大仔就比較好運, 連續落左幾日雨, 今日開始放晴, 聽日去畢業營應該天氣都唔錯, 真係天公造美, 可以渡過一個開心旅程.

謝師宴只係佢地係學校2樓平台食野, 家長無份, 所以無得影相呀. 聽阿仔講學校都無影相.

畢業典禮完滿結束了, 好唔捨得呀...

學校已上載了畢業營的照片, 真快手呀!!

原帖由 3kids 於 10-7-5 00:00 發表
畢業典禮完滿結束了, 好唔捨得呀...

學校已上載了畢業營的照片, 真快手呀!!

等我都快d去睇下d相。

好感動?有無哭?去年只有一小時好簡陋既畢業禮,我同幾位眼淺既mummy都有哭,你地咁大型一定更加感動。

話咁快番多幾日就放暑假,我大仔同校車有位姐姐都畢業,我細仔由考完試開始已勁唔捨得佢,呢兩日直成落車後就悶悶不樂。

日子真係好快,你另外兩位公子都係讀多2年,我仲有3年又畢業。 yy13 同叮叮噹噹好似入黎無耐,原來都升小三。

原帖由 BB2WONG 於 10-7-5 11:02 發表

等我都快d去睇下d相。

好感動?有無哭?去年只有一小時好簡陋既畢業禮,我同幾位眼淺既mummy都有哭,你地咁大型一定更加感動。

話咁快番多幾日就放暑假,我大仔同校車有位姐姐都畢業,我細仔由考完試開始已勁唔捨得佢,呢兩日 ...

典禮10點開始, 我地9點7左右到禮堂但已差不多滿坐, 可能連同幼稚園幾班k3 小朋友, 所以好多家長, 有家長更加無坐位, 要企係後面呢?
佢地唱歌時候我真係忍唔住流眼淚, 好感動呀.
今日大仔帶左1本畢業特刊回來, 封面係佢地自己設計的圖晝, 裡面有校長, 各位老師和同學的勉勵字句, 老師又好有心, 用佢地大頭相和中文名未砌出一個型圖案, 好特別, 好有心思, 後面有佢地平時活動的一些照片和一張聯絡通訊list,好有紀念價值.  我睇見校長和老師的留字, 更加感觸, 更加唔捨得啊.
我地以前係請老師寫紀念冊 , e+ 做了這本特刊更加有意思.

bb2wong, 你大仔舊年有無做特刊呀?

bb2wong

我有入黎
不過呢幾日假期大家都好靜
所以我又無出聲
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

今日係派位大日子,唔知我地學校的小六生派成點,
希望大家都派到鍾意的學校.

返多兩日學就放暑假,個女話想一路甘樣返學,
因日日都返去玩好開心.

3kids

睇你形容當時的情景都有點眼濕濕.

原帖由 3kids 於 10-7-5 15:48 發表

典禮10點開始, 我地9點7左右到禮堂但已差不多滿坐, 可能連同幼稚園幾班k3 小朋友, 所以好多家長, 有家長更加無坐位, 要企係後面呢?
今日大仔帶左1本畢業特刊回來, 封 ...

原帖由 3kids 於 10-7-5 15:48 發表

今日大仔帶左1本畢業特刊回來, 封 ...

我舊年好似無特刊?聽你講都feel到好感動,我地去年靜雞雞畢業禮應該無你今年咁感動咁熱鬧。 我叔仔個仔都係今年聖三一幼稚園畢業,佢都話好touching!

雖然你仔仔唔需要經歷派位咁痛苦,可以的話幫我留意下佢d同學既派位結果!
我有個朋友油天既今天派位,動用全家姨媽姑姐,真係好辛苦。希望我地學校今年小六同學都派到合心水既學校啦,記得去年今日我未有結果係手時,真係個心緊張到成晚瞓唔著。派完後幾位mummy一齊擁抱眼濕濕,一來開心二來唔捨得大家,因為由幼稚園日日見到小六。
所以今年有朋存仔派位,都希望大家都派得好好地唔洗全家都咁辛苦。

原帖由 BB2WONG 於 10-7-6 10:28 發表

我舊年好似無特刊?聽你講都feel到好感動,我地去年靜雞雞畢業禮應該無你今年咁感動咁熱鬧。 我叔仔個仔都係今年聖三一幼稚園畢業,佢都話好touching!

雖然你仔仔唔需要經歷派位咁痛苦,可以的話幫我留意下佢d同學既派位結 ...

bb2wong,
今年派位好好呀, 我諗多得你大公子果班同學努力, 考分班試成績好好, 所以令佢地今屆派得咁好.  佢地果班有幾個入左直資(匯基, 培基, 祟真, 顏保玲等等) , 其他的都入到第一志願, 我認識的有一個派第二.  銀禧今年都應該入唔少.  

總括來講, 果果都好開心, 就連我的朋友的仔女, 個個都入到第一, 二志願, 真係大團圓.

個個同學都派得好好真係大團圓

原帖由 3kids 於 10-7-6 13:28 發表

bb2wong,
今年派位好好呀, 我諗多得你大公子果班同學努力, 考分班試成績好好, 所以令佢地今屆派得咁好.  佢地果班有幾個入左直資(匯基, 培基, 祟真, 顏保玲等等) , 其他的都入到第一志願, 我認識的有一個派第二.   ...

m8

咁樣返學佢地梗係開心
但每日返3個鐘
我情願放埋假好過
隔日湊出湊入返學放學
我尋日仲記錯左阿仔落車時間
校車到左打比我先知
卒之後果係差d 有機會無左個仔
諗返起都驚

原帖由 MMM888 於 10-7-6 09:19 發表
今日係派位大日子,唔知我地學校的小六生派成點,
希望大家都派到鍾意的學校.

返多兩日學就放暑假,個女話想一路甘樣返學,
因日日都返去玩好開心.

真係好消息呀! 恭喜晒d同學仔!

原帖由 yy13 於 10-7-6 14:19 發表
m8

咁樣返學佢地梗係開心
但每日返3個鐘
我情願放埋假好過
隔日湊出湊入返學放學
校車到左打比我先知 mouth:" />
諗返起都驚

...

派位滿意真係好過中六合彩,我有個油X天朋友,佢學校唔多同我地 ,可能名校期望大,個個都話今日幾個大人請假去叩門。

YY13,  你阿仔坐校車咩?  我細仔話呢輪校車好鬼熱,唔知係咪冷氣壞左,佢話問下X姑娘點解咁熱?都被佢鬧到唔敢出聲。

yy13

唔好話我知校車就甘拋低呀仔就走!!!

原帖由 yy13 於 10-7-6 14:19 發表
m8

咁樣返學佢地梗係開心
但每日返3個鐘
我情願放埋假好過
隔日湊出湊入返學放學
校車到左打比我先知 mouth:" />
諗返起都驚

...

bb2wong

上年你都好開心,大仔派得甘好.

原帖由 BB2WONG 於 10-7-6 15:00 發表

派位滿意真係好過中六合彩,我有個油X天朋友,佢學校唔多同我地 ,可能名校期望大,個個都話今日幾個大人請假去叩門。

YY13,  你阿仔坐校車咩?  我細仔話呢輪校車好鬼熱,唔知係咪冷氣壞左,佢話問下X姑娘點解咁熱?都被佢鬧到唔 ...

bb2wong

我仔放學有坐校車呀
不過轉左去佐敦落車

坦白講
2公子條線位x叔/x姑娘真係唔多得
架車o係中線/未停定已經開車門
隔離班有個同學搭第1輪車
佢媽咪同譚太傾過幾次
但都無改善

原帖由 BB2WONG 於 10-7-6 15:00 發表

YY13,  你阿仔坐校車咩?  我細仔話呢輪校車好鬼熱,唔知係咪冷氣壞左,佢話問下X姑娘點解咁熱?都被佢鬧到唔 ...

原帖由 MMM888 於 10-7-6 15:14 發表
yy13

唔好話我知校車就甘拋低呀仔就走!!!

原帖由 yy13 於 10-7-6 17:02 發表
bb2wong

我仔放學有坐校車呀
不過轉左去佐敦落車

坦白講
2公子條線位x叔/x姑娘真係唔多得
架車o係中線/未停定已經開車門
隔離班有個同學搭第1輪車
佢媽咪同譚太傾過幾次
但都無改善

...

係咩? 我只知以前兩位公子成日話之前既劉叔衰,而家就好掛住劉叔,兩公子有一次問下姑娘大約仲有幾耐到屋企,因為我已返到屋企樓下想等埋佢,但係好多野攞如果太耐我可以上去屋企放低先,點知問一句都比姑娘鬧佢咁多事! 我同細仔講,下次佢地再鬧佢,就同佢地講,咁我叫mummy打比譚太問啦,點知二公子話佢地唔驚架? 佢地都時時兩個都係校車講譚太物物物...。
但係二公子又叫我唔好打比譚太,費事佢係校車更難受? 我都唔知點好? 二公子話姑娘已經成日話佢,成車都好嘈佢都淨係鬧佢唔好出聲,所以二公子以為我同譚太講過,所以特別對佢唔好。佢唔想再多事所以叫我唔好出聲complain!

聽落呢位校長姨姨的服務態度唔多好,
有無得同學校傾下,既然譚太都理唔倒甘多.
原帖由 BB2WONG 於 10-7-7 11:35 發表

係咩? 我只知以前兩位公子成日話之前既劉叔衰,而家就好掛住劉叔,兩公子有一次問下姑娘大約仲有幾耐到屋企,因為我已返到屋企樓下想等埋佢,但係好多野攞如果太耐我可以上去屋企放低先,點知問一句都比姑娘鬧佢咁多事! 我同細 ...

今日8到今年p6 有5x% 派到band 1 學校
有位同學仲派到瑪利諾  
‹ 上一主題|下一主題