用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2)
樓主: yy13
go

有冇媽咪決定入讀聖三一? (part 2) [複製鏈接]

原帖由 yy13 於 10-9-22 12:38 發表
3kids

課後活動我只揀左lego 班同埋learning english
乒乓球無揀呀
所以我都好r 頭點解多元智能堂都要選拔

係呢
大公子適唔適應呀

大仔暫時都ok, 日日只上一,兩堂, 之後就係活動, 踢波, 游水, rugby, 羽毛球.... 星期日學校就帶佢地出外. 真係幾輕鬆.

原帖由 yy13 於 10-9-22 12:38 發表
3kids

課後活動我只揀左lego 班同埋learning english
乒乓球無揀呀
所以我都好r 頭點解多元智能堂都要選拔

係呢
大公子適唔適應呀

我都知多元智能課唔洗選拔,所以我細仔話同你阿仔參加選拔,所以我以為你報左校隊?
我唔多想佢參加,因教練竟然同d小朋友講,有一位p.3既同學,佢daddy認識什麼省隊教練,會跟省教練學乒乓球,明年一定比佢入。跟住比那個小朋友試打,佢可能未開始學所以唔係好打到,對手係p.4 去年都有在校隊,個個都識個p.4既,所以不斷幫佢打氣叫加油,點知那個p.3既同學仔向阿sir投訴話個個叫對手加油佢跟本打唔到?於是用球拍想追打同學,阿sir仲鬧各同學,話邊個再叫p.4同學加油既就可能入唔到校隊,我聽左覺得好有問題。細仔幾位同學第2朝不斷向我complain
想問下3kids & yy13:你地d位公子有無聽到?知唔知發生咩事?我唔會100%相信自己公子講野,所以想八下真相。如果阿sir咁唔fair,我寧可不入校隊

BB2WONG

個位教練係外請的??

我都覺得如果係真有其事,
真係好有問題WOO.
原帖由 BB2WONG 於 10-9-24 15:22 發表

我都知多元智能課唔洗選拔,所以我細仔話同你阿仔參加選拔,所以我以為你報左校隊?
我唔多想佢參加,因教練竟然同d小朋友講,有一位p.3既同學,佢daddy認識什麼省隊教練,會跟省教練學乒乓球,明年一定比佢入。跟住比那個小朋友試 ...

bb2wong,

我問左我兩個仔, 佢地話上去選拔時, 教練話上學期是校隊的就不用選拔, 可以離開, 所以細孖已即時回班房吃飯, 而大孖只看了幾個同學對打後亦離開了, 你講的事情, 他們完全不知情,  可能是他們離開後才發生都唔定o

原帖由 BB2WONG 於 10-9-24 15:22 發表

我唔多想佢參加,因教練竟然同d小朋友講,有一位p.3既同學,佢daddy認識什麼省隊教練,會跟省教練學乒乓球,明年一定比佢入。跟住比那個小朋友試 ...

原帖由 3kids 於 10-9-25 22:49 發表
bb2wong,

我問左我兩個仔, 佢地話上去選拔時, 教練話上學期是校隊的就不用選拔, 可以離開, 所以細孖已即時回班房吃飯, 而大孖只看了幾個同學對打後亦離開了, 你講的事情, 他們完全不知情,  可能是他們離開後才發生 ...

我只是問清楚,因我都係半信半疑,我細仔講野講一半咋,好似你話:教練話上學期是校隊的就不用選拔---------佢好似跟本唔知,仲話比我知阿SIR唔比佢選,所以問下囉。如果佢聽錯就最好,如果真有其事我就有D 心UP!

bb2wong

我問左阿仔喇
不過佢講到一舊舊
佢到依家都話自己有份去選拔
仲話教練話要自己帶拍
問佢教練有無閙人
佢又話有叫佢地唔好嘈
所以我仔講野係1成都信唔過
等我聽日問下隔離班另一家長知唔知先
因為佢又係只揀左多玩智能堂玩乒乓球
但佢仔o個日又係去左選拔
我問左再話你知

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

原帖由 BB2WONG 於 10-9-27 11:08 發表

我只是問清楚,因我都係半信半疑,我細仔講野講一半咋,好似你話:教練話上學期是校隊的就不用選拔---------佢好似跟本唔知,仲話比我知阿SIR唔比佢選,所以問下囉。如果佢聽錯就最好,如果真有其事我就有D 心UP! ...

佢地話教練讀名的就不用選拔, 你2公子有無聽到讀佢自己個名呀? 另外上星期五已派左參加訓練班的通告, 你2公子係咪都入左呢?  今個星期三開始訓練喎.

原帖由 3kids 於 10-9-27 14:57 發表

佢地話教練讀名的就不用選拔, 你2公子有無聽到讀佢自己個名呀? 另外上星期五已派左參加訓練班的通告, 你2公子係咪都入左呢?  今個星期三開始訓練喎. ...

我細仔有收到通告,但又話聽唔到阿sir有讀名,佢真係....... 唔清唔楚。

醒目開學勳章

今日寫常識詞語, 個個詞語都唔識解, 究竟上堂有冇聽書架...

3年級係米深左好多呀?

原帖由 叮叮噹噹 於 10-9-29 19:49 發表
今日寫常識詞語, 個個詞語都唔識解, 究竟上堂有冇聽書架...

醒目開學勳章

M8,

應該唔係, 可能佢係夢遊當中....
原帖由 MMM888 於 10-9-30 11:19 發表
3年級係米深左好多呀?

叮叮噹噹

我仔尋日做o個本數學tsa test 功課
睇到我想打人

原帖由 叮叮噹噹 於 10-9-29 19:49 發表

醒目開學勳章

yy

我都係喇....

咁快派中文考默範圍既?....唔係月尾先考試咩...睇到呢張野,d 壓力又黎......
原帖由 yy13 於 10-10-2 15:06 發表
叮叮噹噹

我仔尋日做o個本數學tsa test 功課
睇到我想打人

叮叮噹噹

早d 派咪仲好
可以慢慢溫定  

原帖由 叮叮噹噹 於 10-10-3 16:35 發表
yy

我都係喇....

咁快派中文考默範圍既?....唔係月尾先考試咩...睇到呢張野,d 壓力又黎......mouth:" />  

叮噹

都差唔多啦,
月尾就考,不過感覺好似都係開左學無幾耐甘
原帖由 叮叮噹噹 於 10-10-3 16:35 發表
yy

我都係喇....

咁快派中文考默範圍既?....唔係月尾先考試咩...睇到呢張野,d 壓力又黎......mouth:" />  

醒目開學勳章

M8,

係啦, 好似開左學無幾耐咁...

我想問下TSA係咪個個學生都要考架??
原帖由 MMM888 於 10-10-4 09:39 發表
叮噹

都差唔多啦,
月尾就考,不過感覺好似都係開左學無幾耐甘mouth:" />

P.3 & P.6要考.

原帖由 叮叮噹噹 於 10-10-4 10:47 發表
M8,

係啦, 好似開左學無幾耐咁...mouth:" />

我想問下TSA係咪個個學生都要考架??  

醒目開學勳章

m8

哦, 唔該晒, 咁係咪每個學生(p3, p6)都要去考, 定係選人去考架咋??
原帖由 MMM888 於 10-10-4 10:49 發表
P.3 & P.6要考.

原帖由 叮叮噹噹 於 10-10-4 11:07 發表
m8

哦, 唔該晒, 咁係咪每個學生(p3, p6)都要去考, 定係選人去考架咋??  

oral 就到時選幾個出去考,其他listening好似唔係,中英數筆試既個個都要考。除非好似我大仔那年停課就唔洗考(筆試6月尾7月初先考)

叮噹

以我所知,係個個都要考,
不過好似唔會派返成績,我地家長係唔會知.

原帖由 叮叮噹噹 於 10-10-4 11:07 發表
m8

‹ 上一主題|下一主題