用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 上左小學之後.........
go

上左小學之後......... [複製鏈接]

hi,
想問大家, 小朋友上左小學之後, 仲會唔會keep幾樣課外活動? 例如: 中 (國語), 英 (phonic, ....etc) Maths ( 公文, enopi, 學林...etc.) 畫畫, 彈琴...............etc.
我唔知仲keep唔keep出面學咁多野好, 又怕太多搞唔掂學校d功課! 唔學又唔知點.....
請多多指教
   0    0    0    0

個人認為, 佢地要應付每日返學, 已經好攰, 有時間都比佢地玩下/休息下, 留返1-2樣佢地最有興趣的, 如佢地再應付到而又想學, 先比佢地學多D, 好似好D...
http://www.imagestation.com/album/?id=4288361839">

原帖由 ihv2kids 於 10-6-12 01:38 發表
hi,
想問大家, 小朋友上左小學之後, 仲會唔會keep幾樣課外活動? 例如: 中 (國語), 英 (phonic, ....etc) Maths ( 公文, enopi, 學林...etc.) 畫畫, 彈琴...............etc.
我唔知仲keep唔keep出面學咁多野好, 又 ...

其實大多數小學, 都有提供很多不同類型的課外活動, 給家長考慮給學生參加o

醒目開學勳章 王國長老

講真, 學校提供既, 質數未必好(好多時要考慮overall家長負擔能力, 未必會揀最好既一間)
除非學校重點培訓果d啦(例如學校好睇重樂團, 咁學校搵既老師就會要求好高), 否則一般戲劇手工藝, 都係hea hea下比較多
自己出去學就可以揀岩至報

樓主, 你咪照學住先, 真係到小朋友覺得時間唔夠用, 再睇返小朋友興趣同潛質去揀啦

原帖由 呀Bow 於 10-6-14 04:50 PM 發表

其實大多數小學, 都有提供很多不同類型的課外活動, 給家長考慮給學生參加o

多謝妳地意見呀~!
中, 英,數都係會keep住先, 停左唔上, 萬一我個小朋友係原來哩幾弱既, 到時要追就煩! 再多樣學彈琴! 4樣野, 希望都應付到啦!

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-14 16:58 發表
講真, 學校提供既, 質數未必好(好多時要考慮overall家長負擔能力, 未必會揀最好既一間)
除非學校重點培訓果d啦(例如學校好睇重樂團, 咁學校搵既老師就會要求好高), 否則一般戲劇手工藝, 都係hea hea下比較多
自己出 ...
‹ 上一主題|下一主題