用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 我囝囝八個月大,佢既一d表現令我越來越困惑! ...
go

我囝囝八個月大,佢既一d表現令我越來越困惑!

我囝囝八個月大,佢既一d表現令我越來越困惑!

有樣野令我好困惑,希望有媽咪俾倒意見啦...

我一直都有留意囝囝Trevor有d表現比較"特別",我唔知應唔應該用"特別"去形容,但我諗唔倒其他形容詞...

佢一向鍾意靜靜地留心睇四週既事物多於周圍玩,佢日日都好靜,八個月大唔識爬,亦冇意欲去學,總之,如果要佢做一d郁動身體既動作,佢就唔係好願郁,唔似一般bb咁喜歡周圍攪野冇時停。以下既例子,令我懷疑係咪需要帶佢去做評估: -

1. 六個月左右大時,我拎住本布書仔俾佢睇,隨意咁同佢講下呢樣野叫乜野,呢樣野又叫乜咁,講左幾次之後,我隨口問番佢:"諾諾,Cookies o向邊呀?"佢就一手指出黎,之後再試過問佢另外幾樣物件o向邊,佢都答得岩。

(我當時都係諗佢只係撞彩)

2. 上星期我帶佢去上playgroup試堂,miss要bb做動作的話,如玩搖鼓果d佢就唔鍾意做,但當miss拎d圖卡&點點卡出黎時,佢就即刻好精神,miss講出每張卡係乜野時,佢一直好留心睇...奇怪既事又黎喇,miss問番每個bb,要佢point番張正確既圖卡出黎時,咁多個bb得佢一個全部答岩晒!最令我留意倒既係,佢答問題時既神情係好似真係識得分咁,答得好有信心,唔似其他bb咁呢張掂下,果張掂下。

(我開始信佢真係學野快)

3. 尋晚我買左d波波池既波波放落網床俾佢玩,玩玩下我心血來潮試下教佢認color,我每次拎住兩種色咁講佢知係乜野色,每隻顏色講3-4次之後,我就拎住兩個唔同色既波波問佢:"邊隻係紅色呀?"..."邊隻係藍色呀?"....連續問左六次,分別問佢唔同既顏色,佢都全部揀岩晒出黎!我真係好驚訝,但同時都開始擔心...

我擔心既係:
1. 聽人講,有d自閉症兒童都有類似既表現...但,佢都算好鍾意同人玩,幾outgoing傢,只係佢唔鍾意自己坐定定玩or唔願郁去周圍八掛...
2. 佢係咪有可能係"資優兒童"呢?(定係我太過多心,根本好多八個月既bb都做到倒呢野?!)

佢而家只係得八個月大,就算想俾佢做test,我都唔知佢咁細個做唔做到!問心一句,我冇希望過個仔係天才,如果佢真係資優,我都唔知點樣去俾資源佢發展;另外既當然更唔想佢係自閉啦!

唉....呢方面大家有冇咩野見解?係我想得太多?定係我個仔有d"與眾不同"???我應該點樣做呢?

其實,最令我感到無所適從既係,當我同家人提起我既懷疑後,佢地都以為我想train到個仔變天才,佢地都冇諗過我背後既擔心究竟係乜...唉~!
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

Re: 我囝囝八個月大,佢既一d表現令我越來越困惑!

你的仔仔是天才啊

岩岩問起一個朋友,佢話要到五至六歲左右先會check倒係咪資優,唔知大家有冇聽過?
§ 吾家三寶 §

如果我係你,我就好高興啦。我仔女好遲識講說話。而家我仔仔2歲,唔可以靜靜坐聽我講故事,通常爭到本書都爛哂。
我生第二個時候,好想佢遲的識行,因為希望可以多的聽我講話。

你唔駛擔心,我個女幾個月個大巳認得公仔.又識得(斬)眼電人!响佢20個月大時巳經識攞拖鞋,仲係分得出邊個着邊對!(我同家人從來無教佢又無叫佢攞,係佢有一日我番屋企坐响梳化佢就拎我對拖鞋俾我!)佢好早又識得將自己D(VCD)打開盒然後走去VCD機亂按制想播佢D兒童VCD!又開櫃桶拎狗糧餵狗(但佢又從來唔會自己食!)其實而家D小朋友營養好,精靈好多了!你唔好自己以為有問題先啦!先得8個月大,幾時到大呀!Take it easy!!!

有人話早行路就遲講話,不會兩樣都發展咁快,係咪真架?又話男仔無論學行學說話都普遍較女仔慢,真的嗎?
我仔仔早都算早學行,我同學說那麼他可能會遲講話,我心想,你唔底得之嘛,不會的,但後來果真,他真的較遲才懂說一句句子的話來,是碰巧嗎?還是真係大部分都係咁架?
「對弱者的同情往往變成對強者的仇恨,我們尤其要學會如何將這種愚蠢的傾向昇華。」 ---馬斯洛,<<人本心理學>>

我個BB12個月大識行,而我個BB而家22個月大都未識講嘢,但就完全明白我講乜!但唔識講!我有個friend個細仔好早識行,又好早識講嘢!其實好多嘢無準則,例如出牙先後!!兒科醫生都話遲出又唔會差d,早又唔係叻d!最緊要BB健康,快樂!   

我個仔10月自行走路,12個月就說幾句句子,
1歲多就成日問你d好難答的問題,我不覺他什麼特別
因為我想信有好多小朋友都做得到的,
而且早識同遲識都無準則
也不想比囝囝有壓力
因我只想囝囝健康,快樂地成長
http://hk.myblog.yahoo.com/jw!.HMIWEufGRsi8p.UkRe2tHAVQebdlMIt

我個囡9個月就懂行, 而且不用人教, 在14個月左右己經能清晰說話, 16個月大已經能由1數到10. 又由10數到1. 我沒有特別訓練的.
現在她已5歲了, 我又不太覺得她有什麼特別, 都是個句, 我不要太優越的囡囡, 只要她開開心心, 健康地成長我就滿足了.

其實,個仔係咪特別聰明特別醒,對我黎講唔係一件重要既事,亦唔會因為佢真係一個所謂既資優兒童而特別去train佢,反而,我係擔心佢既發展好似唔太balance...佢既行為,令我有d無所適從...
§ 吾家三寶 §

該用戶已被刪除

hallo i am interested in your case study, because i have just learnt a lecture on colour cognition and i thought it would be very very worthwhile to clarify somethings.
Firstly, colour cognition is innate, children is capable of colour vision by the age of 3 months.  They tend to know what the colour is in their minds, and your questions to them only regards to the ability to express it in the correct way. it is acquired before they can be understood. There is also an order in learning colours. babies learn to dentify black and white (which is the luminance or day and night), thne is red (we have the most red cones in our retinas), then comes yellow and green, then blue. Berline and Kay (1969).
frankly speaking, i don't think that your child has autism, because autistic child cannot maintain eye contact, and autistic children can be very gifted but usually limited to things that do not require social interaction, such as piano playing, or mathematical abilities, but at the moment, he can repsond to the questions of the carer pretty responsively and readily.
and don;t worry, autistic children should show up latest by 12 months. A weaker string of Autism is called aspergers syndrome though, you might want to check that out.
i think your child is probably a quiet baby, which is good in temrs of academics later in life haha...
don;t worry, if you want him to have more exercises, you can lead him with play with you.

醒目開學勳章

Hi,

才8個月大,放鬆一些吧, 資優與否,自閉與否都言之過早吧.倒是見你提起小朋友唔爬的情況. 好想同你分享一下. 我囝囝左右腦唔平衡, 要知左右腦操控不同範疇. 約在年多前遇上了一位健腦操的導師. 她知到我囝囝左右腦IQ相差有四十的大分別便問我囝囝是否BB時期很小爬, 她說得對, 囝囝沒怎麼爬便開始行了. 她說BB做爬行的動作是幫助大腦的發展, 每一個爬行的動作都是教小朋友左右協調. 而且亦可叫大腦的皮紋增加. (要知大腦皮紋愈多即代表愈聰明, 聽講愛恩斯坦的大腦皮紋非常多. ) 左右不協調的最大問題是讀寫障礙. 囝囝並不算讀寫障礙, 但他的某些學習確需要花多點時間, 所以我非常後悔當初用學行車, 及小鼓勵他多爬行. 各位媽媽, 如你的小朋友很小爬行, 多鼓勵他們吧, 可省回不少將來他上學時的"勞氣".
Latte, 又名臭Te或臭喵.

tsznok,

唔駛咁擔心啦....我仔仔1歲前都好似唔識笑咁.....又唔睬又理人......幾難先引到佢笑一下.....當時的確很擔心佢係自閉症......但現在3歲la.....既口齒伶俐又活潑開朗.....所以,我諗係現階段....只可盡力教導....唔需要理佢係唔係資優.....佢既然咁容易吸收.....咁妳都應該盡量教.....妳又唔係迫佢學....而是他主動.....咁妳又可需理人們對妳作任何批評.....如果錯過左呢個時間......邊個賠得番俾妳/妳囝囝.....最緊要是平衡.....不要強迫他.....順其自然是最好的學習方法!!

veronna,

我相信妳不用內疚/後悔.....照我個家族裏的小朋友(共4人).....全都是不多爬就已經行.....毎個都没有什麼問題.....姨甥女智商更高達130(算是資優生)......所以我相信問題不在這!

我好相信早說話遲學行,早識行就遲學講說話,我囡九個月已經自己行,由屋頭行到屋尾,完全唔使我地幫佢,不過佢都好大個我先聽得明佢講咩,每個小朋友學行同講說話都有先後之分,總之佢地係識齡時做到佢地應該要學會,就無問題啦.

BB們的成長就如長跑
有D起步先有D起步慢D
他們一出世就等於起步了
成長/進步的定義要按自己的BB能力獨立D睇
(永遠由0升到1都是比較明顯/開心)
(往後由2升到3/9升到10就習慣了)
爸爸媽媽們回想一下自己細個時
有好多不同能力的同學仔
有D考第一(讀書叻/畫畫叻但害羞)
有D考第尾(有自信/表現欲強但害怕坐著)
現在呢!他們也能在社會上不同的綱位立足
我相信家長們見到BB們
開開心心健健康康成長便是最大心願
資優與否只是一個名稱吧!

多謝晒各位媽咪既分享呀!

我隻仔而家十個多月喇,近呢個月佢終於識得爬,身體動作既反應亦好左好多,仲變得好鍾意同人玩,同之前差好遠,好似突然開竅咁,我相信爬行對bb既發展真係好重要。

正如有d媽咪所講,"資優"、"天才"都只係一個terms,我都唔打算點樣train佢,不過就花好多時間同佢玩;記得有位好熱心既媽咪曾經send過pm俾我,提議我唔需要迫個仔跟d乜乜schedule去"迫"個仔發展,反而隨住佢既興趣去投放資源,我覺得呢樣野真係好重要,好似我隻仔近呢個月好鍾意睇書,我就陪佢睇多d,當佢想玩玩具時我就陪佢玩到癲,佢明顯開心左好多,而家仲開始識講好多野,好似有日我同佢睇完關於顏色既書,過左陣佢自己坐o向度又番開本書,番中左一頁圖晝係講紅色既,佢就執起一件紅色既積木,講:"媽,red!"佢既記憶力真係令我好驚訝! (不過我暫時都係當佢撞彩...) 而家d細路唔知係咪營養好左呢?!
§ 吾家三寶 §