用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 樂基幼兒學校(駿景園) 2010 - 2011 N1 同學仔
go

2010 - 2011 N1 同學仔

Hello, 大家好? 我係下午國際班的同學.

大家會唔會搭校車啊?

我住係MOS, 曾經致電校車叔叔, 知道而+係MOS上車返學要成~40mins. 真係好耐. 佢都話想開多條線, 不過未知plan好未? 大家會否遇到類似情況?

回覆 1# MAMAMEEE 的文章

我個女坐梗mos校車又冇乜問題喎!  我試過自己坐van仔去仲耐丫。

醒目開學勳章

原帖由 小妤兒 於 10-6-14 13:41 發表
我個女坐梗mos校車又冇乜問題喎!  我試過自己坐van仔去仲耐丫。

你在mos 邊個位置, 因mos 頭同尾, 上落車時間可以相差好遠.

坐van 仔的碓仲耐, 只可考慮火車.

我女以前係第一城上,都要25 mins la,而家轉左mos,烏溪沙站上,反而20 mins,可能站尾.

你小朋友N1 ? 有一點提你,我女話而家嘅校車好快,校車叔叔似揸火剪,可能mos條路多彎掟,你要考慮你小朋友咁細是否適宜,不過好在校車有seat belt.

醒目開學勳章

原帖由 idy926 於 10-6-15 14:32 發表
我女以前係第一城上,都要25 mins la,而家轉左mos,烏溪沙站上,反而20 mins,可能站尾.

你小朋友N1 ? 有一點提你,我女話而家嘅校車好快,校車叔叔似揸火剪,可能mos條路多彎掟,你要考慮你小朋友咁細是否適宜,不過好在校車有seat be ...

你是上午還是下午班呀 ?
上午班的同學話mos 近烏溪沙站上車, 要40mins先到學校.

下午班

原帖由 monkey05 於 10-6-16 09:26 發表

你是上午還是下午班呀 ?
上午班的同學話mos 近烏溪沙站上車, 要40mins先到學校.

仲有幾日就家長日, 心情好興奮, 成日諗住呢幾日要keep好個身體唔好病 , 哈哈...

原帖由 Step_C 於 10-6-29 13:52 發表
仲有幾日就家長日, 心情好興奮, 成日諗住呢幾日要keep好個身體唔好病 , 哈哈...

我都係咁話. 終於到註冊日啦! 今日見....

We received call for K1 (PM) class last week, so I think we missed the "registration date", is there any information released on that day?

原帖由 MAMAMEEE 於 10-7-3 10:11 發表

我都係咁話. 終於到註冊日啦! 今日見....

hello!  Playgroup PM (Anglo-Chinese Class).  See you 01 Sep

排洗安排

大家好ar...返咗兩星期, 好嗎? 阿囡都好鍾意番學.

請問大家知唔知道學校對小朋友介片的安排如何? 我知佢哋食嘢前有洗手時間, 但好似唔覺佢哋有帶小朋友去廁所. 定係要等到佢哋上3小時後先有呢個安排呢?

hihi~ 真係好啦, 大家既小朋友都鐘意返學, 我女仲成日唱校歌.

頭幾日陪返學d小朋友係洗手時間有去埋洗手間喎... 不過我唔肯定係咪家長見到個廁所就自發幫小朋友去埋. 另外有家長問過介片安排, 大致如下:

未介片既, 老師會幫手介, 但唔可以一次過幫太多人介, 所以要同老師聯絡先再安排;

介左片既, 唔使怕會有"意外"而同佢地著片返學, 老師明白佢地咁細個會偶有失手, 所以帶定多條褲仔就得啦! 同埋就算唔係洗手間時間, 只要佢地提出需要, 都會立刻同佢地去洗手間.

不過我就覺得最好係屋企學介片片啦, 同埋教佢要去洗手間就要同老師講!

家長日

今日家長日感覺好好, 校長同各位老師都好用心. 校長雖然無用死任何一套教學方法, 但佢卻喜歡集大家之大成, 取其各教學法的優點, 我哋都幾欣賞.

英文老師的accent好標準, 一講嘢, 大家都好集中係度聽. 有人話示範好誇張, 但我哋卻覺得幾好, 就算真係上堂時打咗個扣, 都仲算唔錯.

Step_C, 聽完您講, 我同班主任講咗下星期一幫囡囡著返褲仔啦! Anyway, 佢條片片日日都無濕, 相信日日係學校d老師同姐姐都幾周到.

下午班的問題

大家小朋友返學咁耐健康情況OK嗎? 我囡囡一至兩星期就病一次, 而且咳到唔斷尾, 好才佢肯戴口罩...
C6話係因為囡囡返下午班, 作息時間受影響, 身體疲倦, 抵抗力差, 更容易感染疾病. 問過醫生, 都話應該無問題. 我就唔覺得應該轉班. 但係未有答案前, 呢個話題應該會沒完沒了...
大家可否分享吓?

my boy is in afternoon class also.  He did stop going to school for a week because of his illness.  Now he has recovered.  As told by other experience parents, their kids had been sick for over 3 months - 6 months when they started going to Nursery school (they were NOT students of HKPS). So, I guess every kid needs to go through these battles.  

Mamameee,
Hope your girl will get better soon.

各位好,我兒最近好彩入到國際班,不知上課的情況怎樣?

原帖由 flyinwindhk 於 10-11-7 16:14 發表
各位好,我兒最近好彩入到國際班,不知上課的情況怎樣?

您好! 都有聽過有同學quit咗, 請問您係幾時收到offer架?

MAMAMEEE︰
都是上星期的事。不知班主任叫什麼名字?
大概的時間表是怎樣?

你好!我想問你小朋友係幾月出世架?

原帖由 flyinwindhk 於 10-11-10 11:18 發表
MAMAMEEE︰
大概的時間表是怎樣?

原帖由 flyinwindhk 於 10-11-10 11:18 發表
MAMAMEEE︰
大概的時間表是怎樣?

歡迎您, 三位班主任, 叫馮老師, 葉老師及Ms Michelle (NET).