用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拔萃小學和喇沙小學的選擇
樓主: tunghei
go

拔萃小學和喇沙小學的選擇 [複製鏈接]

喇小是中文學校, 數學卻是他的強項, 不容置疑.
都冇人置疑過,自已講就當係,小姐莫非性屈?

喇小的數學有幾強呀?你數黎聽下?
你是中國人,點解你的名字不是中文呢,好像是英文,幾無謂呢!
同意lauerica的說法。

原帖由 wunma 於 10-6-15 15:58 發表

你都識講啦, 視乎英文程度先可以教得深入嘛, 用英文教數, 白白浪費了數理能力高但英語能力低的人才, 幾無謂呢.

稍為有留意坊間的全港數學比賽, 都不難發現, 贏的都是中文小學, 你可以話中文小學根本就多過英小的, ...

原帖由 RJCmother 於 10-6-15 16:46 發表

可能佢個小朋友係喇沙讀,所以咪咁繄張羅,不過奇怪係從冇人講過話喇沙唔好,反而係佢自已話DPS同喇沙冇得比,係佢自已拿DPS同喇沙比,相信呢度的人都知二間都係好學校,不過睇返上文,DPS係津校佢都未知?但就講到好清楚DPS咁,莫非又係做特務?:D

原帖由 wunma 於 10-6-15 16:54 發表
詞窮就亂噏, 天生一對.

詞窮相信會比無知好。:loveliness:

醒目開學勳章

其實揀中文定英文小學,最主要視乎小朋友習慣同適合用邊種語言學習。

如果小朋友幼稚園都係用英文為主,鍾意用英文多過中文,你夾硬要佢做中文數,咪又係死?!

數理能力高但英語能力低的人才嘅問題,係佢地父母唔了解(或唔理會)自己仔女強弱項,係唔係都送佢入英文學校啫。唔知點解,唔少父母都特別鍾意英文小學,無考慮自己小朋友需要。

你都識講啦, 視乎英文程度先可以教得深入嘛, 用英文教數, 白白浪費了數理能力高但英語能力低的人才, 幾無謂呢.

稍為有留意坊間的全港數學比賽, 都不難發現, 贏的都是中文小學, 你可以話中文小學根本就多過英小的, ...

一開始都沒有說 La Salle or DPS 邊間好,本人只是說出不是一定要讀所為名校,名校或非名校都各有優點和缺點,各有好學生和不好的學生,因此應該選擇適合自己小朋友的學校。
至於教學語言方面,都沒有說中文教學不好,只認為習慣英語教學的,會較容易融合大學課程。
只是有人好似強詞奪理。

原帖由 wunma 於 10-6-15 16:54 發表
詞窮就亂噏, 天生一對.

你反問誰在盲目追棒「名校」,你在這裡的討論自己找。

原帖由 wunma 於 10-6-15 12:22 發表

有人盲目追棒名校嗎? 是誰?

現在講緊小學不是中學, 我認為小學的學習階段, 用中文比英文好, 學生更能打好基礎, 尤其數學科著重理解, 用中文教可以令學生更易明白同教得深入點.

只要入到好的英中便不怕讀不到大學 ...

我反而覺得係男仔數學叻d, 而女仔就語文強d, 坊間數學比賽大多係奧數, 好似只係中文, 當然得獎大多係中文小學啦.

英文小學上到中學係較優勝, 因到時科科都係英文除了中文科, 所以任憑你數學幾勁, 成績都無法與其他由英小過黎既學生比, 當然我係講majority.

回覆 46# VKwan 的文章

係呀!佢地d old boy 對學校歸屬感好強, LS 同 DBS 正死對頭, 哈哈!

回覆 71# DaddyX 的文章

請問在哪(教統局web)可搵到你所提及的資料呢?

兩間小學真係有得比?話會選dps會否口賣口賠,實際應該個個都揀LS。

原帖由 wunma 於 10-6-16 11:00 發表
比較兩間小學, 如只看課本程度高, 是間英小就看高一線, 就真是無知了.

這裏的人給拔萃的評價, 是程度高, 是英小, 但都要課程設計得好, 老師教得好 (老師受賄可說是個別事件), 學生成績好, 才是好學校, 如何得知老師 ...

比較兩間小學, 如只看課本程度高, 是間英小就看高一線, 就真是無知了.
容許我一問?你個腦係咪有問題?
從開始都係你自已拿DPS同喇沙比較,
而家反過來說人比較,好啦、好啦,
喇沙全港最勁,DPS全港最差,咁滿唔滿意呀?
這裏的人給拔萃的評價, 是程度高, 是英小
咁就唔好死撐啦。
但都要課程設計得好, 老師教得好 (老師受賄可說是個別事件), 學生成績好, 才是好學校,
敢問你又知人地課程設計得唔好???
如何得知老師好呢, 靠口碑及由學生成績可見一斑. 如一間學校, 未知派位程況, 不知學生
靠口碑?飲生力啦,口碑好好架。

原帖由 davidmimi 於 10-6-16 11:19 發表
兩間小學真係有得比?話會選dps會否口賣口賠,實際應該個個都揀LS。

係呀,如果我有仔都比佢讀。

http://www.worldclassarena.hk/tc/whatsnew/doubleD_list0910.htm
咁你又有冇睇過以上資料呢, 雖然你可以話呢個唔係比賽, 但喇沙同拔萃都有份!
究竟有冇人可以講下佢地兩間係用咩教材, 課本? 比較佢地既課程先至會知道邊間數學深d?有

原帖由 wunma 於 10-6-16 10:45 發表

唔係奧數, 只要查查"全港數學比賽", 就知得獎的是男女校多. 你的意思, 是否英文小學唔識計中文數? 聖方濟各不知攞幾多獎, 但就唔見拔萃有獎, 不知是從不參加數學比賽.

英文小學升中係易小小適應, 但不算很大優勢, ...
‹ 上一主題|下一主題