用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 亞女成日都要等我放工先做工課???
go

亞女成日都要等我放工先做工課???

亞女成日都要等我放工先做工課???有咩方法可以令佢放學即刻做功課????

簽名被屏蔽

我個仔同你一樣, 次次都要等我放工返到屋企先肯去做功課, 放咗學返到嫲嫲屋企未睇卡通片.

醒目開學勳章

Told her you would like to play with her, but not working on homework after work.  Buy some family games and urge her to finish her homework asap so that you two can play together.  This strategy work with my daughter (now in K.3).  The key point is you need to play with her everytime she finish her homework by herself.

你個女幾年級呀?屋企有無其他親人照顧?定係得工人姐姐?

原帖由 bobo2001 於 10-6-12 21:35 發表
我都係在職媽媽, 好多時都要成7時幾先返HOME, 仲要食飯, 食完飯成8點幾先可以睇功課, 如果等埋返來先做, 真係不敢想像, SO你真係要正視呢個問題, 我個囡都係外婆湊的. 不過外婆好配合, 唔做晒功課係唔會開電視的, 也 ...

我個女k2 都係等我7:00返到屋企. 仲要唔係即刻做呢. 叫佢埋位都叫到無氣
:weapon:

我個女上到小一先至會咁。幼稚園時都幾好咖。哎呀,點解而家咁唔聽使?
原帖由 FionChan 於 10-6-21 17:49 發表
我個女k2 都係等我7:00返到屋企. 仲要唔係即刻做呢. 叫佢埋位都叫到無氣

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 Dearivy 於 10-6-22 13:39 發表
其實, 你們有沒有想過一年級的小朋友能否獨自應付功課?
幼稚園的功課量少, 多數是抄抄寫寫, 思考性的不多, 不容易出錯, 大多數小朋友有信心能獨自應付.
但小一的功課種類太多, 有很多是他們沒見過的, 既看不懂題目的 ...

點會唔得

得中英數常 視藝, 有幾多種類

肯做的, 識做ge 咪做, 唔識 ge 咪等父母回家再問 & 做, 有幾難

再者, 我估唔少學校都會有導修堂比佢地做功課, 唔明可以即時問老師.

有沒有考慮補習班, 這裡有做功課氣氛,有人教. 小兒9月升小一,正考慮此問題.
請分享意見!