用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網的排位
樓主: A8888
go

91校網的排位 [複製鏈接]

原帖由 SandyCPS 於 10-8-11 10:34 發表
沙呂小多人揀,但係又好多人批評,
咁沙呂小究竟差响邊呢?

沙呂小可以話係沙田區中最進取的小學,校長魄力驚人,不斷在國內外取經,不斷改進教學方式,又不斷在校內增添好多設備,擁有全港第一個小學恒溫泳池、太空館、觀光電梯和中國文化園

由於校長的政策經常很前衛,所以欣賞嘅人好多,但係反對嘅人亦不少,包括以前嘅部份老師,非常極端化。

但是我認識唔少嘅家長都係因為校長先至揀沙呂小,我也曾和鄧校長談過話,亦非常同意她的辦學理念,不是祗看傳統的學業成績,而是看小孩子的全面成長,沙呂小多年來在各方面得到的無數獎項,已經證明咗鄧校長的理念係啱嘅。

一家建校才十年嘅學校,已經能成為全沙田區最Top嘅小學之一,確實絕不簡單。

就10年p1 有識的都20分都唔得, 唔止一個
但當然都有 得啦, 唔好灰心
反正您拎住20分, 唔通仲博第2間得15分, 都係要博, 唔好諗太多, 加油

原帖由 Babyarsene 於 10-7-22 09:24 發表
想請問我係一呂校友,個仔有20分,第一輪有冇機會入到呢?
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

朗尼仔仔,

沙呂小係搬去新校舍十年,但佢以前係第一城呂明才下午校,由開校到現在都係鄧博士做校長,唔可以話十年做到好成績,佢地係經過左廿多年的努力走到而家.

不過咁,你都未入呢間學校就咁誇張地唱好沙呂,其實未親身讀時唔好對間學校有太大期望.

*平日我只會睇post好少回post,但見你由登記到而家所回既post都係狂讚沙呂小,沙呂小小六派位,你又不停地講到幾勁幾勁,但沙呂小呢兩年校網頁咩都唔公開,好難令人信服,而你既行為實在幾令我反感.(純個人感受,不喜勿插)

原帖由 jennyjenny 於 10-8-14 16:15 發表
朗尼仔仔,

沙呂小係搬去新校舍十年,但佢以前係第一城呂明才下午校,由開校到現在都係鄧博士做校長,唔可以話十年做到好成績,佢地係經過左廿多年的努力走到而家.

不過咁,你都未入呢間學校就咁誇張地唱好沙呂,其實未親 ...

我是個准小一家長,所以最近一年來都在心儀的沙田小學中找尋有關資料,曾不斷走訪各學校和家長,甚至老師和校長,也搜集了不少有關資料,當然少不了在這裡收集各位家長的心得。

在這個過程中我發現一個很奇怪的現象,一呂、沙呂和培基應該是91網中最TOP的三家小學,但是幾乎只見對一呂和培基的評價,而對沙呂的好評極少,所以我因此特別對它加以關注。

我在網上、報章和是沙呂小家長的朋友中得到很多的資料,並在今年初進入了學校,與鄧校長談了一番話,加深了對這家學校的瞭解,所以希望在這裡為他們作出一些正確的評價,但是我並因此而踩其他學校,唔通咁都有罪?

點解學校的網頁唔公開某些資料,相信有其特別原因,但是我得到的資料是學校對家長公開的,絕對沒有作假。

如果你知道由下午校搬到現址發生了甚麼事,你就不會認為前面十年對沙呂小有多少幫助了,連校刊裡對十年前都一字不提。

在這裡,大家都可以公平發表意見,如果你不同意我的意見,你可以自行表述,插完人又叫人“不喜勿插”,你都幾識揾著數,所以我對你亦都極度反感!  

沙呂小六派位在網上資料

http://www.bstwlmc.edu.hk/4stu_perf/s_per3/index.htm

妳呢個已經係07/08年既資料,唔updated架啦!

原帖由 LV3 於 10-8-18 13:57 發表
沙呂小六派位在網上資料

http://www.bstwlmc.edu.hk/4stu_perf/s_per3/index.htm

睇完妳咁寫,我都覺得好奇怪一呂,沙呂同培基都咁TOP,但點解剩係見一呂和培基的評價,而對沙呂的好評又極少呢?

原帖由 朗尼仔仔 於 10-8-15 20:51 發表

我是個准小一家長,所以最近一年來都在心儀的沙田小學中找尋有關資料,曾不斷走訪各學校和家長,甚至老師和校長,也搜集了不少有關資料,當然少不了在這裡收集各位家長的心得。

在這個過程中我發現一個很奇怪的現象,一 ...

原帖由 jennyjenny 於 10-8-14 16:15 發表
朗尼仔仔,

不過咁,你都未入呢間學校就咁誇張地唱好沙呂,其實未親 ...

支持你嘅睇法!
不過,我諗都係算把啦;人地覺得間小學係完美小學,咁咪由得佢自得其樂囉;無論你點講,就算你講ge嘢係咪事實、有冇道理,都改變唔到佢個世界。
我並冇話沙呂小唔好,事實上我大女中學同班幾個同學都沙呂小出黎,無可否認佢地成績、活動都標青;佢地課程都較其它小學教深好多,但並冇咁誇張;而且亦唔需要咁刻意唱好,除非有其它原因。

我是路過的, 我仔是讀沙呂, 見到91網入來看現在選學校狀況如何
想起當年是一個頭痛的問題, 培基/沙呂/一呂三間好難放那間做第一位, 我同事比了好多意見我, 他的仔是讀一呂, 給了我很多意見, 他問我想選一個進取的校長還是選一個傳統的校長, 一呂校長是一個傳統的人, 不會搞新搞作, 許多老師做了很多年, 而五六年級開始分精英班, 他認識一位朋友讀沙呂, 以前是低著頭叫人, 自從入讀沙呂, 以後叫人便抬起頭來, 我想我要我的怕醜仔放膽點不怕人而沒有精英班的學校讀書
校長的作風不錯是比較前衛, 可能大家比較難接受, 但做落後又WORK喎, 唔接受多數原因是家長認為學生做不到. 但別忘記, 許多負面消息都是由一些麻煩家長傳出
現在我仔讀書不會有太大壓力, 開心便可以
這全是我的個人意見, 不是賣廣告
若其他家長想知學校的狀況, 我都可以回答你們(以我所知的)
Flower

那麼, 你仔仔自行成功定係統一派位才成功呢?

原帖由 Flower 於 18-9-2010 06:06 PM 發表
我是路過的, 我仔是讀沙呂, 見到91網入來看現在選學校狀況如何
想起當年是一個頭痛的問題, 培基/沙呂/一呂三間好難放那間做第一位, 我同事比了好多意見我, 他的仔是讀一呂, 給了我很多意見, 他問我想選一個進取的校 ...

真係好幸運是派位入到, 當接到RESULT時, 我都不相信自己的眼睛, 要重覆看多一次才敢肯定, 不過我問我仔喜不喜歡這間學校, 他說好喜歡上學, 最緊要是這點, 因為之前都聽過校長的負面消息, 初初都有點擔心, 什至成綪會不會追得上, 好彩總算成績中尚, 我有時都問我仔校長好唔好人, 他說好好, 有時校長在台上講一些故事教他們做好人
有些以前年代家長遺留下的陋習方便自己, 學校突然要改的時候, 咪變成怨聲四起 , 不斷指責這樣果樣不是
Flower

你就好啦, 我係誇區的, 我估冇咁易了 ^^

但駁下又冇防, 但係我心儀一呂 ^^

原帖由 Flower 於 19-9-2010 12:06 AM 發表
真係好幸運是派位入到, 當接到RESULT時, 我都不相信自己的眼睛, 要重覆看多一次才敢肯定, 不過我問我仔喜不喜歡這間學校, 他說好喜歡上學, 最緊要是這點, 因為之前都聽過校長的負面消息, 初初都有點擔心, 什至成綪會 ...

Flower~

請問學校可以如何幫未能追上程度的學生?
同埋, 默書幾耐一次及功課多嗎? thank~

想問下沙呂d老師係咪成日都轉?? 老師既年資會否比較淺??同埋好多同學仔媽咪話呢間唔好, 攪到我宜家心大心細唔知點好....

原帖由 Flower 於 10-9-18 18:06 發表
想起當年是一個頭痛的問題, 培基/沙呂/一呂三間好難放那間做第一位, 我同事比了好多意見我, 他的仔是讀一呂, 給了我很多意見, 他問我想選一個進取的校 ...

does anyone know if I do not place 沙呂 on 1st for the first stage, can we still knock the door if failed?  any success case?

陰謀論: 你想報果間, 會否在這時期大讚, 等多些人同你爭?
反之會否有人想報一呂, 在這裡大讚沙呂又彈一呂, 令報一呂的人轉軚.
並不是說你地個個都咁奸, 但總會有心計的人所以, 呢個時期都係唔好係度問人, 得到的答案可能真也可能假.

它在沙田圍.
其實沙呂小學咁出名, 主要是它有一個極之要求高的校長,
她對自己和別人都有極高的要求, 所以在她的手下學校可以做到很多硬件的增加, 例如觀光電梯, 暖水池等. 以下是一些關於她的資料 :
1. 她自己的兒子在小時被証實患有自閉症, 只可以到小學的程度, 但在她的努力下, 她的兒子不但可以在香港某名校完成中學課程, 亦到外國留學完成大學課, 與此同時, 她自己亦修讀完成博士課程.
2. 一個對自己對別人要求高的校長, 在她的手下當然不好受, 所以沙呂每年轉老師的比例非常高(通常超過20人), 早兩年連副校長都帶了批老師走人.
3. 我舊同學是浸聯會小學其中一個校長, 她會跟一吕和沙吕的校長開會, 她跟我說, 沙吕的配套的確很好, 但老師不停地轉, 對學生對不是好事, 所以她都叫我不要選沙吕.而她亦說一吕的校長一個很好的校長, 有時傳統並不是壞事, 最重要是有heart教學生而唔係博出位及博出名.
4. 我曾經聽過一個家長抱怨在沙吕考試全是課外的題外, 例如英文全是閱讀理解, 想溫都無從入手, 所以壓力很大.
所以要入讀沙吕真的要好好全面考慮, 不要單看表面, 不過據說校長打算退下來, 不知是否會有新局面.

原帖由 SandyCPS 於 10-8-11 10:34 發表
沙呂小多人揀,但係又好多人批評,
咁沙呂小究竟差响邊呢?

你又真係陰謀論, 幸好我囝囝三不是- 不是讀一吕和沙吕, 亦不是升小一!

原帖由 wongkf 於 10-9-27 13:28 發表
陰謀論: 你想報果間, 會否在這時期大讚, 等多些人同你爭?
反之會否有人想報一呂, 在這裡大讚沙呂又彈一呂, 令報一呂的人轉軚.
並不是說你地個個都咁奸, 但總會有心計的人所以, 呢個時期都係唔好係度問人, 得到 ...
‹ 上一主題|下一主題