用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 St. Mary's P1 分班試
go

St. Mary's P1 分班試

請問 St. Mary's 分班試考什麼?? 往年 P1 家長可否提供資料。

請不用溫習, 只是分班!
學生就評估, 好簡單, 答下問題,
家長開家長會,
最後會選十位同學去中文加一班,
小一時, 九月開始,
有一個有經驗的中文老師教這十位同學的.
希望, 她們會進步d!

原帖由 cwl004 於 10-6-10 19:27 發表
家長開家長會,
小一時, 九月開始,
希望, 她們會進步d! ...

這十位同學會被 label 嗎? St. Mary's 有精英班嗎?

About St Mary's

原帖由 cwl004 於 10-6-10 19:27 發表
家長開家長會,
小一時, 九月開始,
希望, 她們會進步d! ...

Hi cw1004,
請問一些 St. Mary 問題
1/St. Mary 是中文小學, 英文程度可以嗎?有些擔心是否可以銜接中學課程。
2/功課很多嗎? 一年有多少測驗?考试考全部科目或是只考中英数呢?
3/ 聽說 St Mary 的校風很嚴肅, 學生不可在校內大笑大叫, 学生欠活潑主動。
4/ 個人希望女兒能有均衡發展, 學校是否鼓勵課外活動?

我對st mary 所知不多, 亦沒有偏見, 只想選擇適合女兒的小學, 懇請您幫忙解答我的疑問。

lammimi

囡囡現在讀小一, 讀得好開心.
英文書是讀小二的書, 都ok啦!  不要要求太高!
Science 是英文書, 我覺得都不是十分難!
小一功課, 初時只有1-3樣, 之後約有3-6樣,
星期五會多少少, 功課來說, 不算多!
小一考中, 英, 數, 普通話及常識!
中英默書, 約每個月2-3次, 視乎進度.
中英數 約教了2-3課, 就test 一次,
test 不計分的, 每年考試二次.
有風紀捉人, 如:追逐, 在課室不可食嘢...
應該可以大笑, 但不是上課時間.
我囡囡時常笑!:D
我覺得d同學都好活潑主動!  都是小朋友!:loveliness:
學校有很多課外活動, 每人最多可以參加二個.

小一:中文加一班, 約有十位同學, 不會label,
老師會幫助她們, 會進步d!  照顧週到d!  請放心!

小四有挑戰班,
如果小四入了挑戰班, 是否小五小六都是挑戰班?

估唔到啲小朋友真係會咁參疵,都有成四份一小朋友唔合格,考分班試當日都好有壓力。

原帖由 karen55407 於 10-6-30 08:58 發表
估唔到啲小朋友真係會咁參疵,都有成四份一小朋友唔合格,考分班試當日都好有壓力。

karen55407
你怎知道有 1/4 小朋友不及格呢?

原帖由 karen55407 於 10-6-30 08:58 發表

是否家長日最後叫留下的小朋友及家長?

我識幾個有份留低的家長都係因為份卷唔合格,20分中要12分先合格
原帖由 lammimi 於 10-6-30 12:17 發表

karen55407
你怎知道有 1/4 小朋友不及格呢?

原帖由 karen55407 於 10-6-30 18:33 發表
我識幾個有份留低的家長都係因為份卷唔合格,20分中要12分先合格

....我以為他們是文件沒有帶齊, 通知他們要後補。
看來St. Mary's 對學生的學術要求是很高的。

我亦覺奇怪為什麼要留下, 留下家長也不必担心因現在才是開始, 還有很多變數...

Hi karen55407, lammimi, sandymama99, sandymama99,

可否分享分班試考什麼?
e.g.
(1)英文 ﹣fill in the banks /spelling
(2) maths - 計雙位加減 ????

thanks!

英文串字:Four, Seven, Eleven
英文文法:is, am, are(有得揀)
英文看圖數形狀:長方形,三角形及圓形
數學:兩條簡單文字題
中文:四條填充題,有得揀答案。句子重組-哥哥喜愛吃水果。一條長問題,問星期日去邊。

原帖由 ew911 於 10-7-5 01:3力9 發表
Hi karen55407, lammimi, sandymama99, sandymama99,

可否分享分班試考什麼?
e.g.
(1)英文 ﹣fill in the banks /spelling
(2) maths - 計雙位加減 ????

thanks!

karen55407       

Many Thanks

when will the school announce which class they belong to?
[url=http://[/url]

September
原帖由 euka 於 10-7-8 22:15 發表
when will the school announce which class they belong to?