用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔華仁 VS 九龍塘KTS
go

灣仔華仁 VS 九龍塘KTS

唔計要俾學費, 你哋會揀邊間? 點解? 唔該

wah yan,男校好過男女校.

原帖由 opaa 於 10-6-10 14:53 發表
無知是福

of course Wah Yan because has secondary school ma...
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

我囝囝1st round好好彩入咗華仁, 所以連KTS 2nd interview都唔去, 原因同樓上一樣.

呢間又係好多人流晒口水既名校, 有附屬中學, 兩間都係傳統學校, 應該唔洗考慮啦! 人地何生咁有錢都揀呢間,緊有道理.  

原帖由 opaa 於 10-6-10 14:53 發表

Of course wah yan

no need to think unless you are living in Kowloon side and don't want your son to go to HK Island...
8-)

多謝大家嘅意見!  我考慮係因為....
華仁 = 中文小學, 所有科目都係中文(英文除外) ,中文用廣東話教, 另有普通話堂
KTS 只知有齊中英普&升中派位好, 其他唔清楚...究竟邊科係中文教,邊科係英文教? 有無人可以提供?

原帖由 overview 於 10-6-10 16:37 發表
呢間又係好多人流晒口水既名校, 有附屬中學, 兩間都係傳統學校, 應該唔洗考慮啦! 人地何生咁有錢都揀呢間,緊有道理.  

"呢間又係好多人流晒口水既名校"
sorry, which one do you mean?

and who is 何生?

thanks

她說的是華仁,咪何鴻燊曪.

原帖由 littlemelody 於 10-6-11 21:07 發表

"呢間又係好多人流晒口水既名校"
sorry, which one do you mean?

and who is 何生?

thanks
無知是福

原帖由 brian61950 於 10-6-11 21:10 發表
她說的是華仁,咪何鴻燊曪.

最近睇何鴻燊爭產事件, 先至睇到原來燊哥個仔何猶啟係華仁仔

http://hk.news.yahoo.com/article/080416/3/5v39.html

另外, 估都估唔到王敏德和 Janet Ma 個仔都是華仁仔

http://hk.news.yahoo.com/article/100710/3/j3pd.html

仲有好多係華仁仔......有成龍個仔房祖明、呂良偉個仔、吳婉芳兩個仔........

原帖由 DaddyX 於 11-2-5 19:26 發表

但KTS 直程無中學

其實 KTS 九龍塘學校有中學部的 (我有朋友中學時讀 KTS), 九龍塘學校中學部是一所位於九龍塘的男女中學,該校低年級以中文授課,高年級則以英語授課。 http://www.ktsss.edu.hk/

http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E4%B9%9D%E9%BE%8D%E5%A1%98%E5%AD%B8%E6%A0%A1_(%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E9%83%A8)

但私小 KTS 在名氣上跟灣仔香港華仁確實有一段距離, 樓主咁問, 等於問灣仔校網的 Marymount VS 九龍塘學校, or 聖保祿 VS 九龍塘學校

我諗都唔使諗, 我一定選華仁, 因為目標應放眼於中學

其實九龍塘學校(小學部)同九龍塘學校(中學部)係無聯繫,你見派位都唔會有人派去九龍塘學校(中學部),超過9成派去英中,亦超過1/3人派去家長心目中之名校!!

kts 中文係用普通話教的, 係一間好好的學校

住在九龍區就選九龍塘小學。

九龍塘小學對學生在外參賽成績尤甚重視, 即使學生D學業成績麻麻, 而運動朗誦出色, 佢地都會鬼咁優待D學生. 如果你地D小朋友不太喜歡運動, 就要認真考慮下讀唔呢間小學啦.  更何況 D 學費又唔平, 仲年年加學費.