用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 幾時call扣門呀?
樓主: magiccandy
go

幾時call扣門呀? [複製鏈接]

好詳細丫君媽! 真係好多謝你丫!

我真係好希望如有機會, 多些請教你啊(因我仔仔並未入到循小), 我都是在叩門當中... 但我會努力爭取!

原帖由 君媽 於 10-6-23 19:49 發表

考8x而入不到循中,是有可能的。原因可能是:
1)他沒有將循中放在乙部的第一志願。或
2)他屬第二組別,但抽籤時抽不到他。或
3)他屬第三組別。

循中給循小的學位可以是由80%至85%,那麼即是多少個位呢?詳細計算方法可在 ...

君媽,
今年唔係考呢d, 有筆試同要in埋家長!

26/6 我問亞囡in d咩, 佢話老師問左好少問題,
1) 比幅圖問有幾多個三角形
2) 5+?=8  
跟住就in我地, 老師問:
1) 你地對小朋友有咩期望?
2) 如果學校既教學方針同家長唔同, 你地會點做?
老師有講上午班無位, 如果收要讀一年下午班.
我再問亞囡老師有無考英文, 佢話無.

原帖由 君媽 於 10-6-17 07:22 發表

以往沒有考過筆試。
小朋友一對一和老師談話。其中一年是:如果爸媽不在家,又有人按門鐘找他們,你會怎辦?
其實沒有標準答案的,我估老師主要看小朋友是否有禮貌﹑對自己有沒有信心﹑說話是否清晰和有條理,能否表達自己的意見 ...

原帖由 purplechung 於 10-6-28 17:09 發表
君媽,
今年唔係考呢d, 有筆試同要in埋家長!

26/6 我問亞囡in d咩, 佢話老師http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=109&cb=11224479&n=a136fd19問左好少問題,
1) 比幅圖問有幾多個 ...

是要小朋友拿筆寫下答案的筆試?不是老師口述,小朋友回答的口試?

The teacher gave the worksheet to my son. There had three questions and need to write the answer:
1. What is your name? My name is XXX
2. 3+(  ) = 10
3. How old are you? (Chinese)

After finished the worksheet, the teacher asked my son some questions. For example, where do you live?

Finally, the teacher asked the parents some questions. The interview was finished.

原帖由 君媽 於 10-7-2 15:50 發表

是要小朋友拿筆寫下答案的筆試?不是老師口述,小朋友回答的口試?

君媽: 日後多多指點!
‹ 上一主題|下一主題