用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 等待的心聲
樓主: saiwai
go

等待的心聲 [複製鏈接]

原帖由 snoopy33 於 10-6-22 02:14 發表
Why you give up this school? It is very good?

Too far for me. I live in Shatin.

今天收HY通知7月初開新生註冊會, 每月學費扣學劵後$600! 因之前留位費是$500, 所以今次交9月學費只是$100.

不讀者請不要用所謂少少錢霸佔寶貴學位!

God bless to all waiting moms, don't give up, add oil add oil.

I already gave up Good hope & TT.

原帖由 eggmama 於 10-6-22 13:54 發表
今天收HY通知7月初開新生註冊會, 每月學費扣學劵後$600! 因之前留位費是$500, 所以今次交9月學費只是$100.

不讀者請不要用所謂少少錢霸佔寶貴學位! ...

Hi!eggmama,
恭喜你!你小朋友入到HY,我十分喜歡此校,可惜同我囡囡無緣.

我都係冇消息!

原帖由 saiwai 於 10-6-22 15:07 發表

Hi!eggmama,
恭喜你!你小朋友入到HY,我十分喜歡此校,可惜同我囡囡無緣.

bobo-mammy你用誠意打動,睇得唔得,為自己小朋友的將來厚面皮d都要試!

原帖由 bobo-mammy 於 10-6-22 15:24 發表
我都係冇消息!

Yes, totally agreed, for your kid's future, call the school as much as you can and also send more letters to them.  It really works!!

如果到今日(六月尾)都未決定讀邊間;作為父母真係有好大人o既問題:
霸住個位唔放(又冇本事讀晒佢...),阻住地球轉事小;
揀幼稚園都議而不決;成世人仲有好多決定要做,點算?

today ive release SC am class! hope u all hv more chances!

回覆 49# saiwai 的文章

support!..................

原帖由 eggmama 於 10-6-22 13:54 發表

不讀者請不要用所謂少少錢霸佔寶貴學位! ...

Support ! Support ! Hope all children and mothers have a happy summer holiday. Please release the seats immediately for the waiting mothers.

saiwai,

thank you, hope your girl will meet caring teachers and good little friends in Sep onwards.

多謝saiwai媽媽, 你真的很好人, 自己小朋友找到心儀學校都對我地呢D仲等待嘅媽媽講說話, 呢個真係我心聲, 亦好多謝其他肯放棄讓出學位的好媽媽, 我衷心多謝你地啊!  我囡囡8月出世, 表現唔夠大B好, 現在都係D後備學校收左咋, 仲有4間學校waiting中, 我真係好焦急啊!  另外,我真係認應D媽媽, 佢地唔介意比多少少$, 交左3間學校1st期學費, 話想再諗到9月先決定, 我真係好想......

Hi tongl,

我都交了3 間註冊費, 有朋友叫我hold住d位直至9月再算, 但我沒有這樣做,已經在6月尾放了2間位, 其實每一間學校都會有優點或缺點, 我現在所選的學校未必是一般人心目中認為在這3間中最top的一間, 但相信會係最適合我一家人的一間, 小朋友大部份最終都係讀一間幼稚園 (我知道現時有些家長會安排小朋友上下午班分別讀兩間不同幼稚園), 我本人覺得應儘快給予其他等候的小朋友多一個機會, 而且明白有些等待中家長的心情不是那麼味兒, 祝福等待中的家長們最後能找到一間適合你們的幼稚園

原帖由 tongl 於 10-7-2 01:05 發表
多謝saiwai媽媽, 你真的很好人, 自己小朋友找到心儀學校都對我地呢D仲等待嘅媽媽講說話, 呢個真係我心聲, 亦好多謝其他肯放棄讓出學位的好媽媽, 我衷心多謝你地啊!  我囡囡8月出世, 表現唔夠大B好, 現在都係D後備學 ...

原帖由 tongl 於 10-7-2 01:05 發表
多謝saiwai媽媽, 你真的很好人, 自己小朋友找到心儀學校都對我地呢D仲等待嘅媽媽講說話, 呢個真係我心聲, 亦好多謝其他肯放棄讓出學位的好媽媽, 我衷心多謝你地啊!  我囡囡8月出世, 表現唔夠大B好, 現在都係D後備學 ...

Hi!tongl,當還未開始面試的時候我和老公都已經諗好晒選校的先後排位,雖然很多事情已經計劃好但結果不能控制!在我收到學校有位的通知時,我立即和我老公講我要出這個話題,我老公還笑我傻,這段等的日子很難受!我知老公雖沒有講出口,但內心一定也不好受,而我老公即晚巳寫好退學信,還在等候的媽媽我祝妳們的小朋友都能找到合適的kg加油呀!!!

近排收到了st cat和KV call ,我們兩間也放棄了。希望大家也早日等到心儀的kg!

Don't give up

I had already given up Precious Blood, St Paul's church, St. Clare. And I will not register for St. Stephen's Girls' next week, there are always HOPE!

等待的心情 ...
希望家長可以儘快放出唔要既學位啦!

最近有朋友後到MS,KV,SC,KM的call waiting希望大家快些收到好消息上報喜!
‹ 上一主題|下一主題