用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸信會聯會小學 2010年浸信聯小一新生
樓主: movicta
go

2010年浸信聯小一新生 [複製鏈接]

我住韻濤居, 但下個月會搬去海灣花園.

Movicta:

海灣花園越搬越遠??

,
原帖由 movicta 於 10-7-8 17:09 發表
我住韻濤居, 但下個月會搬去海灣花園.

呀係, 方便外婆照顧我囡囡(外婆住海濱花園).
雖然有工人姐姐, 但婆婆看管始終好些.  放學會搭校車到外婆家做功課及課外活動, 晚上我們接她回家. 課外活動包括Kumon, Ballet, Drawing, Mandarin, Paino都在海濱花園上堂.

Hi, 各位聯小一新生, 大家好, 小女有小一舊書準備遲些捐回學校, 如果你們想要, 可聯絡我取 (事先聲明,是舊書啊!)

我想要呀!  請PM俾我, 唔該晒!~

原帖由 Leung2010 於 10-8-1 18:52 發表
Hi, 各位聯小一新生, 大家好, 小女有小一舊書準備遲些捐回學校, 如果你們想要, 可聯絡我取 (事先聲明,是舊書啊!)

susum,

Pls check PM.:)

學校的興趣班

你們的小朋友會參加那一項興趣班?  我想替小女報一項管樂, 但又怕她同時學琴加管樂太辛苦, 你們覺得怎樣?

原帖由 movicta 於 10-8-30 10:34 發表
你們的小朋友會參加那一項興趣班?  我想替小女報一項管樂, 但又怕她同時學琴加管樂太辛苦, 你們覺得怎樣?
HI,
我都想幫我女報一管樂, 她都是要學琴, 所以還在想中, 要看看時間, 你女是讀那斑呢?

曉嵐媽 (1D)
baby嵐嵐媽媽

曉嵐媽,

我的女兒是1C 吳展桐.

我女兒平時練琴都很lazy (每星期都練不足30分鐘), 所以我擔心如果再加一樣學器她還肯練習嗎?  但另一方面又很想好可以接觸管樂, 所以很頭痛!!

九月一日就要交申請, 好急, 唔知點好!

我囡囡都好 lazy, 要每天叫她才去練琴, 我都好想她學下其他的樂器, 我想我都會比她去學一年, 看她是否有興趣, 問她想學那樂器, 說沒有所謂, :  

原帖由 movicta 於 10-8-30 11:36 發表
曉嵐媽,

我女兒平時練琴都很lazy (每星期都練不足30分鐘), 所以我擔心如果再加一樣學器她還肯練習嗎?  但另一方面又很想好可以接觸管樂, 所以很頭痛!!

九月一日就要交申請, 好急, 唔知點好 ...
baby嵐嵐媽媽

報咗先算, 我諗小一唔會好多功課!

movicta:

我也考慮這問題.
本身有學琴, 但又想比呀仔多方面試下.

原帖由 movicta 於 10-8-30 11:36 發表
曉嵐媽,

九月一日就要交申請, 好急, 唔知點好 ...

1/9 開學日, 打電話問過學校小一生著普通校服, 不用著運動服.

原帖由 chrisitne 於 10-8-31 13:52 發表
movicta:

我也考慮這問題.
本身有學琴, 但又想比呀仔多方面試下.

Christine,
係呀, 9月1 至3日到唔使著體育衫, 下星期再等老師通知.

我想多買一條校裙, 但金綸無貨, 最快到9月中先有貨.  

有無人知邊度仲可以買浸聯校報?

新生日見過班主任, 班主任教熹熹4科, 中文, 普通話, 常識, 視藝.

原帖由 movicta 於 10-8-31 17:34 發表
Christine,
係呀, 9月1 至3日到唔使著體育衫, 下星期再等老師通知.

有無人知邊度仲可以買浸聯校報? ...

movicta:

Thank you.
校服唔清楚, 可以打電話問學校.

原帖由 movicta 於 10-8-31 17:34 發表
Christine,

有無人知邊度仲可以買浸聯校報? ...

醒目開學勳章

想問問 1C 班家長,今天既手冊話派左:小小美樂頌,會留響課室,但阿仔話無派過。

你地d 小朋友點講?

我都有問囡囡小小美樂頌,是否留響課室?佢初時都話無派過, 我再問係唱歌的書, 她就話有, 我都唔係好Sure.

另外點解要放即棄雨衣在校?

我昨天問過老師, 她說是未派, 可能今天派
你們會唔會參加YMCA 的補習斑呢?
JOVI
原帖由 movicta 於 10-9-3 10:45 發表
我都有問囡囡小小美樂頌,是否留響課室?佢初時都話無派過, 我再問係唱歌的書, 她就話有, 我都唔係好Sure.

另外點解要放即棄雨衣在校?
baby嵐嵐媽媽

我諗我唔報啦, 怕會同其他課外活動撞時間.  另外時間表上的導修課是否"做功課"堂?
‹ 上一主題|下一主題