用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒聖家學校(九龍城)
go

嘉諾撒聖家學校(九龍城) [複製鏈接]

我女被派往嘉諾撒聖家學校(九龍城), 我見個個都提新校(九龍塘)那間, 請問有沒有人認識或就讀此間,
校風好嗎?
學生讀得開心嗎?
課程會是淺或深?
英文程度好嗎?
有沒有課外活動及樂團,舞蹈校隊之類活動?

個心好亂, 希望知道的好心人能解答, 萬分感謝!
   0    0    0    0

我女係呢度讀小一, 整體我都好滿意, 當然有頑皮既小朋友, 但大多數都好乖, 課程我認為係中上, 當然比好多私校或一D好出名既學校真係吾算深, 不過舊年暑假為咗預備小女上小一時買的一批小一習作(因為我讀的是開心幼稚園, 我怕佢跟吾上, 所以買黎幫佢預習, 當時對我認為對佢黎講真係覺得好深, 所以同佢做咗幾頁都無做). 但係依家學期尾考試, 我拎返出黎俾佢試做, 不同出版社既小一習作佢都可以好輕鬆全部完成, 當然吾係100分如果要評分都有90分架, 所以我有感呢間聖家都教得吾錯, 一年前我無諗我女可以睇咁大段英文, 依家佢做得到, 我覺得絕對係學校同老師既功勞, 因為我無同佢去補習亦係學任何英文課程, 完全只係做學校D paper同功課, 而我地係中文語言既家庭, 但我女英文發音都不錯, 佢話老師教架, 仲做埋舌頭應該係點陏俾我睇, 所我個人認為一間吾駛$既學校, 真係算吾差lar.

至於課外活動都有好多, 我女就參加藝術體操同現代舞, 佢都學得好開心啊!

原帖由 cmlstephanie 於 10-6-8 10:53 發表
我女被派往嘉諾撒聖家學校(九龍城), 我見個個都提新校(九龍塘)那間, 請問有沒有人認識或就讀此間,
校風好嗎?
學生讀得開心嗎?
課程會是淺或深?
英文程度好嗎?
有沒有課外活動及樂團,舞蹈校隊之類活動?

個心好亂, 希 ...

多謝你, 終於有人回覆, 但啲老師對學生的關顧做得好嗎, 會否話知你? 你個女或他的同學仔喜歡這間學校嗎?

呢方面我認為只係一段, 同我幼稚園時期真係差得太遠, 我吾知係我幼稚園D老師太好, 定係小學就係咁, 不過如果小朋友有什麼事發生老師都會立即打電話俾你, 但都係吾好既野, 例如 : 我女係學校吾舒服 or 做咗D吾乖既野. 我都好想知多D其他學校係點?

原帖由 cmlstephanie 於 10-6-9 10:02 發表
多謝你, 終於有人回覆, 但啲老師對學生的關顧做得好嗎, 會否話知你? 你個女或他的同學仔喜歡這間學校嗎?
‹ 上一主題|下一主題