用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 net 18 (南區)...有冇人可以分享下!
樓主: gordon12
go

net 18 (南區)...有冇人可以分享下! [複製鏈接]

如果這樣講,南官咩仲好過田始?

南官同香官比,那間會好尼?

謝謝
原帖由 ernestchow 於 10-6-21 23:14 發表

南官要有心理準備英文會幾深,佢地用星加玻國際學校套教材,派位又好,精英班男多入kings,女入比利羅氏.聖心,環境又是千禧校舍,幾好呀

原帖由 Ving 於 10-6-22 01:05 發表

謝謝

我都想知...... 南官學校個WEBSITE 唔見有小六派位資料? 唔知係咪我搵唔到呢!

原帖由 Ving 於 10-6-22 01:05 發表

謝謝

我識有個friend專在補英文,佢有補拔萃,有補南官,佢話佢地2間英文課文.作業是相同,你話有幾深,田始差好遠
,南官有聯系中學如kings,比利羅土等,香官程度淺d

海怡寶血好啲還是南區官立好啲呢?

我自己就在派位2星期前做定亞仔的個人檔案2-3份, 再上心儀小學的網址睇下幾時接受後備位的報名, 一般都有講日子及網上列印表格, 所以不用擔心。到派位日知道結果吳好, 米立即去報名, 好似海怡寶血, 就係派位日12點前交表格, 當日下午2時面試, 好再一早有準備。

南官的英文有幾深我真係吳知, 但我有個同事有2個仔都係讀田始, 大仔派去陳伯沙, 細仔讀緊小四。佢話吳係精英班, 功課量不多, 亦不算太谷; 如果係精英班就不大同, 功課多亦深, 因為要谷這兩班學生入讀名校, 確保學位派位的成績。

南官我都睇吳到派位, 選佢都係因為佢環境好, 又近自己屋企, 行過去10分鐘之內, 又有聯繫中學, 但就衰在升中校網不及灣仔區。

我有報軒下, 都收左信要19號下午去in, 本來都會去, 但剛剛19號早上收到南官電話話收左亞仔, 而且本身當日下午學校有活動, 所以最終都無去到, 我自己又鐘意返上午校, 時間好安排。

若果好彩今個星期六見埋軒上又收, 我都吳知點好, 南官近屋企, 全日制, 學校環境好, 但軒上派位成績好, 升中網靚, 真係都幾難揀。

Ernest, 如果我無記錯, 你的小朋友好似讀軒下, 點解你當年又無揀南官? 係米都係鐘意灣仔的升中網? 可以比d意見嗎。

原帖由 ernestchow 於 10-6-21 23:14 發表

南官要有心理準備英文會幾深,佢地用星加玻國際學校套教材,派位又好,精英班男多入kings,女入比利羅氏.聖心,環境又是千禧校舍,幾好呀

原帖由 ernestchow 於 10-6-22 10:54 發表

我識有個friend專在補英文,佢有補拔萃,有補南官,佢話佢地2間英文課文.作業是相同,你話有幾深,田始差好遠
,南官有聯系中學如kings,比利羅土等,香官程度淺d ...

南官英文 text book + workbook 係咪用 "My Pals are Here"?

依家有d 津校都見有用 "My Pals are Here"

原帖由 Wing05 於 10-6-23 11:33 發表
我自己就在派位2星期前做定亞仔的個人檔案2-3份, 再上心儀小學的網址睇下幾時接受後備位的報名, 一般都有講日子及網上列印表格, 所以不用擔心。到派位日知道結果吳好, 米立即去報名, 好似海怡寶血, 就係派位日12點前 ...

Wing05我是在香港仔住,我一早知南區派位不好,男仔派位不好,我知好多band one學生都是入band 2學校,好唔值,自己孩子又不是讀不到書,祇是全南區祇有1間英中for男仔,大抽獎又唔爭氣,放車我又唔覺華富邨呂明才好,我有freind親戚的女去年A level都入不到U,入Ive,個女仔讀書都唔差,佢話都唔知有冇3成學生入到U,這校是band one尾,我反而不喜歡全日制,每日要在校lunch,我仔一定唔食野去玩,我選軒下是派位好,除QC外,聖公會鄧肇堅都是好好的band one英中,科大都入唔少,但南官派多Kings,近10年kings差好多,會考成績又drop down晒,在bk 升中派位post QC VS Kings 十個十個都choice QC啦

原帖由 ernestchow 於 10-6-23 12:08 發表

Wing05我是在香港仔住,我一早知南區派位不好,男仔派位不好,我知好多band one學生都是入band 2學校,好唔值,自己孩子又不是讀不到書,祇是全南區祇有1間英中for男仔,大抽獎又唔爭氣,放車我又唔覺華富邨呂明才好,我有f ...

ernestchow ~ 原來你仔仔讀軒下, 可唔可以分享下, 若小朋友入唔到精英班(軒下) 咁係咪同田始一樣唔谷.   唔係精英班咁有冇3日net teacher 呀?  thx!

原帖由 gordon12 於 10-6-23 12:24 發表

ernestchow ~ 原來你仔仔讀軒下, 可唔可以分享下, 若小朋友入唔到精英班(軒下) 咁係咪同田始一樣唔谷.   唔係精英班咁有冇3日net teacher 呀?  thx!

pressure來至家長,望子成龍的心態,軒下程度深過軒上,任何學生也有3 課 per week net teacher. 軒下都小班la 25人,但田始仲系3X人一班,又冇普通話教中文

咁即係軒下既出路(升中)好過南官.
東方曼克頓 西方科爾瑪

原帖由 ernestchow 於 10-6-23 13:37 發表

pressure來至家長,望子成龍的心態,軒下程度深過軒上,任何學生也有3 課 per week net teacher. 軒下都小班la 25人,但田始仲系3X人一班,又冇普通話教中文

Thank you 你d 資料!

原帖由 amchk 於 10-6-23 15:17 發表
咁即係軒下既出路(升中)好過南官.

我覺得男仔就是,南官女仔精英班都入比利羅土,南區女仔有聖心都好d

好多謝你的意見. 我都係鐘意灣仔升中網. 言下之意軒上和軒下不是用同一套教材? 希望今個星期六好彩啦.

原帖由 ernestchow 於 10-6-23 17:17 發表

我覺得男仔就是,南官女仔精英班都入比利羅土,南區女仔有聖心都好d
‹ 上一主題|下一主題