用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一用咩書包好呢?
樓主: miloma
go

小一用咩書包好呢? [複製鏈接]

請問 Doctor Kong 好嗎?

請問 Doctor Kong 好嗎?睇過不算重

我都想問吓呀...doctor kong 唔知有無人用過呢???未去睇過實物, 但見樓下文具店d卡通書包都二百幾蚊 (佢話護脊個d,細size), 咁doctor kong 好似有保証d咁, 我諗住黑鞋同波鞋都係佢度買架, 因為黑鞋日日都要著架麻, 梗係著對好小小嘅, 但書包真係唔知好唔好用, 同埋無乜卡通公仔 (亞囡實唔like啦), 但如果好用的話...都唔理佢架啦...哈哈哈

原帖由 babytai 於 10-6-14 16:47 發表
我都想問吓呀...doctor kong 唔知有無人用過呢???未去睇過實物, 但見樓下文具店d卡通書包都二百幾蚊 (佢話護脊個d,細size), 咁doctor kong 好似有保証d咁, 我諗住黑鞋同波鞋都係佢度買架, 因為黑鞋日日都要著架麻,  ...

我都想知,我見過dr.kong護脊書包,個款都可以,不過唔知會唔會重,問過話約2磅重(s碼)$2xx.有無媽咪知呢只算唔算重身?阿仔好瘦.
熊仔04年6月1 號出世---3.04kg
細仔08年3月13日出世---3.42kg

係百貨公司買左個卡通書包了. 圖案漂亮, 尺吋不錯,唔會過大, 書包本身又唔重. 可以接受.

原帖由 hasmama 於 10-6-23 11:36 發表

咁呎吋大約幾大?

老實講, 差唔多好似大人背"郎"咁大.  你最好自己去試下.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

原帖由 yuenwa 於 10-6-8 21:19 發表
我個女都唔係好啱揹, 不過都比卡通書包舒服好多, 輕身好多.

以前的seven都ok,見過有個小朋友細細粒揹落都唔大問題,但今年見有個,真係完全揹唔起個書包,有時真係驚佢行行下會跌, 不過用手量過(唔科學架)有好似比以前d seven重左少少。 (不過返工見過有個小朋友的seven好多鐵扣,相信這些裝飾都唔荒輕)

以前試過做秤書包,不論spi, dr kong, 甚至卡通款總有些型號係特別重,zeven都唔例外,最重秤過不連物品0.9kg(不過某牌子試過1.3kg添),唯一可說的是有轆比無轆通常重300-500g
愛收集舊書包、背囊的傻人
‹ 上一主題|下一主題