用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2011年9月升小六既媽咪入來CHAT 吓!
樓主: hw1115
go

2011年9月升小六既媽咪入來CHAT 吓! [複製鏈接]

一上小五中文係會深好多, 特別係閱讀理解, 答案可能已經唔再係文章裡搵到, 真係要消化完再用自己感想寫出黎.  單係操補充都未必有效, 真係要家長/老師一齊用方法技巧搵答案, 知道方法, 跟住每星期keep住自己做一篇, 應該會有進步.  

原帖由 heiB 於 10-10-22 10:10 發表
唉!測驗成績已出,中文測驗得69分,我真係無眼睇!閱讀理解和標點符號失分最多.

回覆 1# overview 的文章

其實8月開始,已經叫補習姐姐補作文和閱讀理解.補了二個月姐姐話我仔應該可以找出文章重點,點知今次我仔測驗在閱讀理解部分失分最多,失分照過一半,重點看不明,姐姐看過卷,話文章長和內容沉悶,可能我仔沒有耐性看.佢話我仔做開的沒有那麼長.
現在姐姐話會給他與測試卷一樣長的閱讀理解來作操練,我希望 work 啦.
那一本閱讀理解好,有沒有人可以介紹?

原帖由 heiB 於 10-10-25 13:35 發表
其實8月開始,已經叫補習姐姐補作文和閱讀理解.補了二個月姐姐話我仔應該可以找出文章重點,點知今次我仔測驗在閱讀理解部分失分最多,失分照過一半,重點看不明,姐姐看過卷,話文章長和內容沉悶,可能我仔沒有耐性看.佢話 ...

您可以跟返您仔仔學校的閱讀理解提問方式去買練習.

醒目開學勳章

原帖由 kuromima 於 10-10-12 13:17 發表
今日得閒D , 可以入來溜走吓, 才知, 個個都咁忙, 好耐無人入來了??

HI 各位, 你們好.

開始温習備測驗未呀, 閉関未呢???
個囡 11 月要測啦, 呢個星期開始同佢温,
不過, 佢好似仲未從暑假 FEEL 返來, 仲未回魂...  ...

Hi 大家好, 自從早前入來say hi 之後都冇留過言。
而家個仔正在測驗, 明天(fri)會測完, 可暫時鬆吓,但等待成績期間亦很擔心, 希望各位都有好成績。

各位,

今日考完試啦!
明天就有分數啦!
希望不會有7X字頭啦!
我好擔心呀!

醒目開學勳章

我而家返工好忙, 都無時間係BK周圍游

我哋今日開始考二科.

普通話試學校會請人返來train, 要俾錢, 之後再請人返來考, 希望到時有好成績啦

恭喜你..
又可以鬆一鬆, 斗一斗,
可吾可以講下出咗乜嘢時事常識題呢?

原帖由 hw1115 於 10-10-28 17:33 發表
各位,

今日考完試啦!
明天就有分數啦!
希望不會有7X字頭啦!
我好擔心呀!

原帖由 kuromima 於 10-10-29 17:51 發表
恭喜你..
又可以鬆一鬆, 斗一斗,
可吾可以講下出咗乜嘢時事常識題呢?

1. 嫦娥2號
2. 釣魚台事件

thank you so much frist

i also think 釣魚台...

原帖由 hw1115 於 10-10-30 17:48 發表

1. 嫦娥2號
2. 釣魚台事件

醒目開學勳章 王國長老

好耐無入黎

今年好多功課呢............睇住佢密密做, 都起碼攪到10PM, 佢都叫晒攰話要訓(有時D作文/視藝佢已經話好攰, 聽日至做), 哎, 我都唔忍心再捉住備課REVIEW果D

唯有WEEKEND至補返啦

D QUIZ又密密黎, 連續幾份咁派返黎...........唔通又CUT課外活動?? CUT左好多架喇WOR

原帖由 kuromima 於 10-10-31 03:26 PM 發表
thank you so much frist

i also think 釣魚台...

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-1 10:12 發表
好耐無入黎

今年好多功課呢............睇住佢密密做, 都起碼攪到10PM, 佢都叫晒攰話要訓(有時D作文/視藝佢已經話好攰, 聽日至做), 哎, 我都唔忍心再捉住備課REVIEW果D

D QUIZ又密密黎, 連續 ...

路過
有直屬中學, 都甘堅?
甘我個女當年真係好輕鬆
連考試前都還可以去課外活動
佢d 老師都話, 呀女真係好堅, 未請過假
佢地d 學生, 一到考試, test 前, 一定請晒假...........

佢呢兩個week 開始form test 啦, 我諗緊, 係吾係應該'順應下民意', 同佢d 課外活動請假呢

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-1 10:12 發表
好耐無入黎

D QUIZ又密密黎, 連續 ...

話說阿仔學素描都差不多有10個月了,
上星期四, 阿SIR 話佢學了咁耐都未識,
現在阿仔話唔學啦!

如果係您地會如何處理呢?

醒目開學勳章 王國長老

同老師/小朋友傾下計, 睇下問題o係邊lor, 係無興趣? 對自己要求唔高? 同老師唔夾?
仲有睇下你想佢學係為咩先? 為興趣/個人藝術修養, 小朋友又enjoy, 無所謂, 如果想佢多一門手藝, 小朋友又唔係果款, 不如學過第2樣啦
原帖由 hw1115 於 10-11-1 01:24 PM 發表

話說阿仔學素描都差不多有10個月了,
上星期四, 阿SIR 話佢學了咁耐都未識,
現在阿仔話唔學啦!

如果係您地會如何處理呢?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-1 13:56 發表
同老師/小朋友傾下計, 睇下問題o係邊lor, 係無興趣? 對自己要求唔高? 同老師唔夾?
仲有睇下你想佢學係為咩先? 為興趣/個人藝術修養, 小朋友又enjoy, 無所謂, 如果想佢多一門手藝, 小朋友又唔係果款, 不如學過第2樣啦 ...

同老師傾了, 老師話素描應該p.5-6才學,
我心想: 您當初沒有比意見我囉.

現在老師叫我比佢學水彩畫. 但阿仔又唔肯.
我想佢學係因為有些中學最少要有一樣一年以上
的課外活動, 再加上阿仔既指力唔夠力,
想佢CARRY ON.

Morning,

您地小朋友會唔會係中文/常識考試時,
都係因寫錯字而扣分呢?

一個錯字扣一分, 次次扣4-7分, 唉!
真不知如何幫他.

有架, 大意..
咪每次考前提一提佢.
派卷後, 同佢說, 咁咩失分, 几吾抵,
明明可以B , 衣架變C
明明合格, 變吾合格.
几吾抵
... 所以只好每次考之前再提佢小心D
有時錯的, 只是多一劃, 小一笔, 有時是太"了" 字體不清楚....

原帖由 hw1115 於 10-11-3 10:23 發表
Morning,

您地小朋友會唔會係中文/常識考試時,
都係因寫錯字而扣分呢?

一個錯字扣一分, 次次扣4-7分, 唉!
真不知如何幫他.

各位媽咪,
您們有沒有去睇中學簡介會呢?

Dear all,

您地有沒有參加呈分試班 ?
唔知work 唔 work 呢?

我有問過二問補習社.
我問如我三月中報讀, 現在需否留位,
二間補習社, 均說無需留位, 介時會有位,
不是太多學生報讀.
真不知有沒有用.
如有人報讀過, 可否COMMENTS 一吓.
給與參考, 謝.

原帖由 hw1115 於 11-2-15 17:33 發表
Dear all,

您地有沒有參加呈分試班 ?
唔知work 唔 work 呢?

回復 3# hw1115 的帖子

我囝囝小五,我帶佢睇左直資UCCKE
‹ 上一主題|下一主題