用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2011年9月升小六既媽咪入來CHAT 吓!
樓主: hw1115
go

2011年9月升小六既媽咪入來CHAT 吓! [複製鏈接]

原帖由 雪文 於 10-7-21 10:35 發表
早 !

請問呢個試值得考嗎 ?  升中有幫助 ?
定係明年呢個時候先去考會好D.

我會係P.5 考, 唔得既, P.6 再考.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-21 09:55 發表
你女已經考左嗎? 介唔介意send個sample俾我睇呀? 我對呢個試完全無認識,thanks!

I would like to have sample too.

醒目開學勳章

PTH都有用嗎 ?  500大銀wor.

我未有時間去睇, 是否 500元包課程加 ?

我記得我佬大人考都係 120元之嘛, 去中大考的.

原帖由 hw1115 於 10-7-21 10:42 發表

我會係P.5 考, 唔得既, P.6 再考.

原帖由 雪文 於 10-7-21 12:19 發表

pth 阿仔好差, NO LA.

醒目開學勳章

givemehug,

能否把試卷也 send 給我呢?謝謝!

原帖由 givemehug 於 10-7-20 21:20 發表
個試係澳洲大學設計, 而香港區評估只係計算香港考生, 唔會同澳洲學生比, 上網可以睇到參加的學校, 但我睇番阿女份試卷, 真係好鬼深架  

阿女係p3考左咋, 不過係上學期考, 到下學期尾至知成績, p4佢學校都無報, 所以無考 份卷成 15page架, 點send
原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-21 09:55 發表
你女已經考左嗎? 介唔介意send個sample俾我睇呀? 我對呢個試完全無認識,thanks!

醒目開學勳章 王國長老

500大洋係考試費咋! 教材都要另外買
等我搵日去會展果個澳洲考試office睇下咩料先
原帖由 雪文 於 10-7-21 12:19 PM 發表

醒目開學勳章

各位早晨 !

500元太貴了, 我諗要問下我哋學校老師的意見, 呢張證書有用先申請啦

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-21 21:29 發表
500大洋係考試費咋! 教材都要另外買
等我搵日去會展果個澳洲考試office睇下咩料先

醒目開學勳章 王國長老

我女9月尾考, 唔知會唔會派試卷呢? 我相信唔會啦
我有教材再上黎報料
原帖由 雪文 於 10-7-22 09:22 AM 發表
各位早晨 !

500元太貴了, 我諗要問下我哋學校老師的意見, 呢張證書有用先申請啦

醒目開學勳章

原帖由 龍舌蘭 於 10-7-20 09:44 發表
想問下, 升中派位, 除了自行收生會先處理, 之後的甲部/乙部是分開派位還是一齊派?
點樣決定先後次序?
有冇政府網頁資料可以提供啊?

你可以去教統局的WEB SITE 看下, 好詳細講解
自行, 應該係考完六年級第一次呈分試之後, 就要填表, 吾知我有無記錯時間, 應該係3-4月甘上下, 可以揀兩間

有D 學校會揀學生INTERVIEW, 有D就入親表都有得IN, 而收生標準% 中學會POST 上WEB, 你們可以自己去參考下

自行, 學校收左, 都吾會通知學生, 大家都要等大抽獎後, 一齊先知結果

而抽獎分甲乙部, 甲部係不分區, 可以跨區揀3間, 全港學生抽晒甲部, 先再開始乙部

而聯繫位/直屬位, 要係乙部先發揮作用

而聯繫位, 如果學校有多間選擇既話, 學生又要粗頭3間揀聯繫學校先發揮到作用

例如, 1, 2, 3 (聯繫學校)同A, B, C (吾係聯繫位)
個學生係排, 1, A, 2

甘1 抽吾到既話, 就再抽A, 到抽2時, 就吾產生聯繫位的作用, 會當一個普通該區的學生一樣一齊大抽

如果, 學生係排, 1, 2, 3 全3間都係聯繫學校, 就會比該區的學生優先去抽呢3間聯繫中學的位

所有甲乙兩部的位, 都係BAND 1 抽先, 抽晒BAND 1 先再抽BAND 2, 最後抽BAND 3

醒目開學勳章

hihi,返工未呀 ?  好勤力上BK wor

原帖由 CrabPincers 於 10-7-22 12:09 發表

自行, 應該係考完六年級第一次呈分試之後, 就要填表, 吾知我有無記錯時間, 應該係3-4月甘上下, 可以揀兩間

有D 學校會揀學生INTERVIEW, 有D就入親表都有得IN, 而收生 ...

醒目開學勳章 王國長老

嘩, 個升中派位制度 !!!
我幾乎日日上BK蒲架啦, 都仲係明D唔明D
原帖由 CrabPincers 於 10-7-22 12:09 PM 發表

有D 學校會揀學生INTERVIEW, 有D就入親表都有得IN, 而收生 ...

醒目開學勳章

好呀, thank you

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-22 10:30 發表
我女9月尾考, 唔知會唔會派試卷呢? 我相信唔會啦
我有教材再上黎報料

原帖由 CrabPincers 於 10-7-22 12:09 發表

CrabPincers,

好多謝您詳細的解釋. 家下有些少頭緒啦.
教統局d官方說明, 睇極都唔明.
仲要時間參詳下.
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-7-22 14:46 發表
hihi,返工未呀 ?  好勤力上BK wor

未返.......

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-22 14:46 發表
嘩, 個升中派位制度 !!!
我幾乎日日上BK蒲架啦, 都仲係明D唔明D

wahaaaa 我都係玩完先明明地.............

得閒去升中果邊看下, 我覺得, 有d 人既料還勁過學校既主任........

醒目開學勳章 王國長老

我覺得係仲勁過教育局d officer
仲要幫手做埋個人分析, 勁!

原帖由 CrabPincers 於 10-7-22 06:55 PM 發表

wahaaaa 我都係玩完先明明地.............

得閒去升中果邊看下, 我覺得, 有d 人既料還勁過學校既主任........

醒目開學勳章

早晨 !

醒目開學勳章 王國長老

我頭先lunch親自殺上去問左喇
係一定要經學校報的, 學校唔攪就無得玩
每年3,4月左右考試, 學校需要提供場地同監考
原帖由 hw1115 於 10-7-17 10:49 PM 發表

Sorry! 我都唔知. 您打去問吓.

Hong KongUNSW Hong Kong Office

Tel: (852) 2593 9900Fax: (852) 2511 9288Email: [email protected]Web: www.hongkong.unsw.edu.auAddress:UNSW Hong Kong
2502 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-27 15:44 發表
我頭先lunch親自殺上去問左喇
係一定要經學校報的, 學校唔攪就無得玩
每年3,4月左右考試, 學校需要提供場地同監考

Thank you for your info.
‹ 上一主題|下一主題