用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2011年9月升小六既媽咪入來CHAT 吓!
樓主: hw1115
go

2011年9月升小六既媽咪入來CHAT 吓! [複製鏈接]

原帖由 MariaTsui 於 10-7-16 22:50 發表

請問"澳洲國際聯校學科評估"是什麼試,對升中有幫助?

If your kid get the good result, I think it is
useful for 升中.

原帖由 雪文 於 10-7-16 22:59 發表
點解人哋啱佢話錯呢 ?  唔明. 不過我都無咩收佢間校的風

就係要睇吓您有無自信囉.
我聽到有兩個家長都係咁講.
唉! 阿仔從來都沒有讀過, 我想give up la.

佢地e+都係讀緊直資英小, 因為得一科中文, 所以相對比較弱, 今次考試得個c咋, 佢知道如果入英中佢一定應付到, 唔會有識應期問題, 相對如果入中中, 全部科變晒中文, 我諗佢會讀得好辛苦囉 最無奈既就係升中呢個遊戲規則, 唔係以學生既能力黎決定升中排名, 每間學校都有band 1, 2, 3, 所以都係時候要面對 其實佢p3己經考左澳洲果個評估, 結果係非常好 無奈P4計番都係屬中間 真係高處未算高, 你地話c唔c呀
原帖由 hw1115 於 10-7-16 14:10 發表

一定唔讀中中? 佢有無講點解?
直資, 我就 no money 啦!

原帖由 givemehug 於 10-7-17 11:08 發表
佢地e+都係讀緊直資英小, 因為得一科中文, 所以相對比較弱, 今次考試得個c咋, 佢知道如果入英中佢一定應付到, 唔會有識應期問題, 相對如果入中中, 全部科變晒中文, 我諗佢會讀得好辛苦囉mouth:" /> 最無奈既就係升中呢 ...

為什麼大多數小朋友都係中文 / 中作弱 ?

引用:
原帖由 MariaTsui 於 10-7-16 22:50 發表

請問"澳洲國際聯校學科評估"是什麼試,對升中有幫助?
If your kid get the good result, I think it is
useful for 升中.

請問如何報考"澳洲國際聯校學科評估" ?是不是一定要經學校報? 自己報可以嗎?

因為中文真係幾難學架 諗番我地細時讀p4邊洗作成200字咁多架, 我記得會考都係好似寫500字咁上下之麻
原帖由 hw1115 於 10-7-17 12:45 發表

為什麼大多數小朋友都係中文 / 中作弱 ?

原帖由 MariaTsui 於 10-7-17 17:12 發表

請問如何報考"澳洲國際聯校學科評估" ?是不是一定要經學校報? 自己報可以嗎?

Sorry! 我都唔知. 您打去問吓.

Hong KongUNSW Hong Kong Office

Address:UNSW Hong Kong
2502 Office Tower, Convention Plaza
1 Harbour Road
Wanchai
Hong Kong

hw1115,

Thanks a lot.

Maria

絕對同意! 所以我要求阿女合格就可以, 今次佢真係剛剛合格lor...
原帖由 givemehug 於 10-7-17 19:17 發表
因為中文真係幾難學架mouth:" /> 諗番我地細時讀p4邊洗作成200字咁多架, 我記得會考都係好似寫500字咁上下之麻  

醒目開學勳章

早晨 , 今日心情愉快

me2
個仔畫班到尋日俾左張CERT佢,原來係之前攞左佢幅畫去俄羅斯比賽有獎,雖然唔係咩大獎,但都好開心,學左幾年第一次有畫畫比賽既獎(學校個D唔計)

原帖由 雪文 於 10-7-19 09:51 發表
早晨 , 今日心情愉快

醒目開學勳章

原帖由 杰杰媽媽 於 10-7-19 12:38 發表
me2
個仔畫班到尋日俾左張CERT佢,原來係之前攞左佢幅畫去俄羅斯比賽有獎,雖然唔係咩大獎,但都好開心,學左幾年第一次有畫畫比賽既獎(學校個D唔計)

...

咁又似乎要求低左d喎 自選同直資中學都要中英數常同操行有b以上至有機會面試架
原帖由 worldpeace 於 10-7-18 09:28 發表
絕對同意! 所以我要求阿女合格就可以, 今次佢真係剛剛合格lor...

勁喎 至少都有機會被選中呀
原帖由 杰杰媽媽 於 10-7-19 12:38 發表
me2

...

想問下, 升中派位, 除了自行收生會先處理, 之後的甲部/乙部是分開派位還是一齊派?
點樣決定先後次序?
有冇政府網頁資料可以提供啊?
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

醒目開學勳章 王國長老

係, 我都聽過, 中西區, 一係BAND ONE, 一係BAND THREE, 好危.........
原帖由 CrabPincers 於 10-7-16 04:08 PM 發表

自行時, 係全港性
即係你仔要同全港的小六生黎排位
如果你仔係觀塘區, 而觀塘區係全港排位黎講吾係前既話, (我實際吾知觀塘區的banding), 你去到自行時, 學校會問教統局, 你仔的排名, 所以我之前, 未話你仔, 自行 ...

醒目開學勳章 王國長老

我又無聽人考過, 不過每科$40又好似好抵WOR, 不過香港學生如果用英文考英文卷, 會唔會蝕晒俾D澳洲學生呢?

我女THROUGH學校報左POLYU既小學普通話水平考試,
要$500大洋呀!! 我女學校小一已經全普通話教, 講真我都想知佢究竟學左D咩.......
http://www.psk.polyu.edu.hk/

原帖由 hw1115 於 10-7-17 10:49 PM 發表

Sorry! 我都唔知. 您打去問吓.

Hong KongUNSW Hong Kong Office

Tel: (852) 2593 9900Fax: (852) 2511 9288Email: [email protected]Web: www.hongkong.unsw.edu.auAddress:UNSW Hong Kong
2502 ...

個試係澳洲大學設計, 而香港區評估只係計算香港考生, 唔會同澳洲學生比, 上網可以睇到參加的學校, 但我睇番阿女份試卷, 真係好鬼深架
原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-20 15:00 發表
我又無聽人考過, 不過每科$40又好似好抵WOR, 不過香港學生如果用英文考英文卷, 會唔會蝕晒俾D澳洲學生呢?

要$500大洋呀!! 我女學校小一已經全普通話教, 講真我都想 ...

醒目開學勳章 王國長老

你女已經考左嗎? 介唔介意send個sample俾我睇呀? 我對呢個試完全無認識,thanks!
原帖由 givemehug 於 10-7-20 09:20 PM 發表
個試係澳洲大學設計, 而香港區評估只係計算香港考生, 唔會同澳洲學生比, 上網可以睇到參加的學校, 但我睇番阿女份試卷, 真係好鬼深架  

醒目開學勳章

早 !

請問呢個試值得考嗎 ?  升中有幫助 ?
定係明年呢個時候先去考會好D.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-20 15:00 發表

要$500大洋呀!! 我女學校小一已經全普通話教, 講真我都想 ...
‹ 上一主題|下一主題