用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2011年9月升小六既媽咪入來CHAT 吓!
樓主: hw1115
go

2011年9月升小六既媽咪入來CHAT 吓! [複製鏈接]

醒目開學勳章

唔好意思, 真係唔多明. 等我消化下先

原帖由 CrabPincers 於 10-7-16 16:08 發表

自行時, 係全港性
即係你仔要同全港的小六生黎排位
如果你仔係觀塘區, 而觀塘區係全港排位黎講吾係前既話, (我實際吾知觀塘區的banding), 你去到自行時, 學校會問教統局, 你仔的排名, 所以我之前, 未話你仔, 自行 ...

醒目開學勳章

講返跌band 果樹
抽獎, 乙部, 係自己區入邊抽
即係話, 你仔係觀塘區, 而係學校又係band 1 生, 甘就=觀塘區的band 1 生, 就會派左band 1 生先, 所以係計觀塘區的banding

= 之前, 我既諗法係, 去一間吾駛太名既學校(小學), 做一條小塘的大魚, 好過去一間超名校, 做一條大塘的小魚甘解

但小塘, 可能大魚的數目會小d(band 1 生數目), 而大塘的小魚數目, 會多d 甘解

醒目開學勳章

今日我係升中個topic 睇到, 我明白.

原帖由 CrabPincers 於 10-7-16 16:13 發表

有d 直資都吾係貴既
但, 想提多一點
如果你真係無諗過讀直資
你係大抽獎時, 就一間都吾好填落去啦, 有d 直資係會參加派位既, 如果你填左一間, 教統局就會assume 你願意比$ 讀直資, 這樣, 呢間直資吾入, 派到落去,  ...

醒目開學勳章

大抽獎不可以跨區的, 是嗎 ?

原帖由 CrabPincers 於 10-7-16 16:16 發表
講返跌band 果樹
抽獎, 乙部, 係自己區入邊抽
即係話, 你仔係觀塘區, 而係學校又係band 1 生, 甘就=觀塘區的band 1 生, 就會派左band 1 生先, 所以係計觀塘區的banding

= 之前, 我既諗法係, 去一間吾駛太名既學校( ...

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-7-16 16:19 發表

甲部可以跨區
同埋, 有d 他區的學校會放位出黎
= 英華, 會有3個位比灣仔區, 呢d 叫他區, 係乙部可以揀, 但他區的學校, 通常會得幾個位, 入到個chance 細d law

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-7-16 16:19 發表

http://chsc.edb.hkedcity.net/secondary/

見吾見到每間學校名前面, 都有'本'或者'他'? 本 = 本區(觀塘), '他' = 他區

醒目開學勳章

我都听過中西區無咩band 2的學校

醒目開學勳章

唔怪之得啦, 我見點解我哋學校好多會去九龍塘同沙田, 就係你話的他區啦

原帖由 CrabPincers 於 10-7-16 16:22 發表

甲部可以跨區
同埋, 有d 他區的學校會放位出黎
= 英華, 會有3個位比灣仔區, 呢d 叫他區, 係乙部可以揀, 但他區的學校, 通常會得幾個位, 入到個chance 細d law ...

醒目開學勳章

我而家仲係摸索初階, 心思變化好似個天咁.

原帖由 CrabPincers 於 10-7-16 16:13 發表

有d 直資都吾係貴既
但, 想提多一點
如果你真係無諗過讀直資
你係大抽獎時, 就一間都吾好填落去啦, 有d 直資係會參加派位既, 如果你填左一間, 教統局就會assume 你願意比$ 讀直資, 這樣, 呢間直資吾入, 派到落去,  ...

This point is very important, thanks a lot!

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-7-16 16:31 發表
CrabPincers : check PM please.

覆左你好耐啦......

醒目開學勳章

睇咗. 教育王國無得自動話你听有PM, so唔知.

原帖由 CrabPincers 於 10-7-16 16:43 發表

覆左你好耐啦......

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-7-16 16:31 發表
我而家仲係摸索初階, 心思變化好似個天咁.

你不如, 係你仔學校果一區, 搵定目標啦...........
我真係吾熟你仔果區的學校
但, 有d 學校, 係無叩門位

同埋, 有d學校, 係會在自行時, 見過, 但又無收既學生果堆入邊揀學生(當然有叩門)

所以, 我自己覺得, 除非你真係好有信心跨區的自行係會成功, 否則, 我真係覺得自行都揀返同區, 個chance 會大d, 萬一真係touch wood 出左事, 叩門都有d 誠意分

另外, 吾好諗個女
中學無呢d 分計, 呀哥係入邊讀, 個妹吾會有分加

還有, 看下間學校注重d 乜野, 有d 學校係好看運動既, 有d 看學術, 有d 看music, 你看下, 邊一種係你仔岩既,, 吾好單單為左看學術

醒目開學勳章

我暫時觀塘區只鐘意一間only.
都係個句, 校舍舊, 交通唔方便.

我鐘意個間喜歡收奧數好的學生
我都有諗係推我仔去學好奧數
定係 用呢D時間補弱個科英文.
你話呢 ?  佢平時係學校都有奧數精英班, 上咗一年, 但出去考出來的成績都係平平.

原帖由 CrabPincers 於 10-7-16 16:50 發表

你不如, 係你仔學校果一區, 搵定目標啦...........
我真係吾熟你仔果區的學校
但, 有d 學校, 係無叩門位

同埋, 有d學校, 係會在自行時, 見過, 但又無收既學生果堆入邊揀學生(當然有叩門)

所以, 我自己覺得, 除非 ...

原帖由 雪文 於 10-7-16 16:53 發表

你話呢 ?  佢平時係學校都有奧數精英班, 上咗一年, 但出去考 ...

呢間係喜歡玩人ka, 明明 the answer of
奧數 is correct, but also you are wrong, 死未!

醒目開學勳章

邊間呀 ? 我唔明, PM話我听唔該啦.

原帖由 hw1115 於 10-7-16 17:44 發表

呢間係喜歡玩人ka, 明明 the answer of
奧數 is correct, but also you are wrong, 死未!

介唔介意話我知你睇仲邊間?

原帖由 雪文 於 10-7-16 16:53 發表

你話呢 ?  佢平時係學校都有奧數精英班, 上咗一年, 但出去考 ...

原帖由 雪文 於 10-7-16 17:46 發表
邊間呀 ? 我唔明, PM話我听唔該啦.

您唔係講緊上次open day 那間嗎?

引用:
原帖由 hw1115 於 10-7-15 11:58 發表
HI, Shirley73a & 杰杰 mama,

澳洲國際聯校學科評估

您地學校P.4就去考啦?
我地P.5 才有得考.

請問"澳洲國際聯校學科評估"是什麼試,對升中有幫助?

醒目開學勳章

點解人哋啱佢話錯呢 ?  唔明. 不過我都無咩收佢間校的風

原帖由 hw1115 於 10-7-16 21:39 發表

您唔係講緊上次open day 那間嗎?
‹ 上一主題|下一主題