用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 2010-2011 小一家長請進...
樓主: mimi2004
go

2010-2011 小一家長請進... [複製鏈接]

Yes, most school notice will be posted in intranet.

P1 students already have daily Chinese and English homework using internet.  That's why I brought a new computer for my daughter last  year (since I don't want her to open my own computer everyday ).

原帖由 ACYW 於 10-6-19 21:09 發表
By the way, does most of school notice post in intranet?

Will P1 student needs to do any homework at intranet?

學校沒有要求「一音一體藝」。

但學校都好鼓勵學生向依幾方面發展..... 是個人感覺..
音、 體  ECA 都有.. 算唔算有support ??

原帖由 jade1213 於 10-6-18 18:55 發表
大家好,小女有幸9月入讀MCS,現在很多小學要求學生「一音一體藝」。請問MCS有冇這樣的要求呢?如果有,學校又有冇support的呢?

謝謝您mmak,我仲想請問:
1)課外活動有冇學術科e.g.英文or普通話

2)星期六的課外活動是上午或是下午上課

3)每人有冇規定一定要參加最少或最多幾多項課外活動

學校 ECA (2010-2011) for P2-P6

FYI

http://www.mcsps.edu.hk/ECA1011/ECA_Elite%20Group_1011_All.pdf 

1)課外活動有冇學術科e.g.英文or普通話
P.1 - P.2 暫時都未有..

2)星期六的課外活動是上午或是下午上課
星期六的課外活動, 我所知應該是上午的

3)每人有冇規定一定要參加最少或最多幾多項課外活動 ...
冇規定一定要參加, 反而只限選一, 可能名額有限??

請問P1普通話教到什麼程度?(例如:聲母/韻母/拼音...),需要額外搵普通話班上嗎?

另外,中英數各科又如何? 如小朋友能專心上課,老師在課堂上的講解是否已足夠應付到考試,而不需要上補習班呢?測驗/考試會出課本外的試題嗎?

謝謝!

clarachel ,

Relax ~~~

小一D 嘢唔係太難, 你囡囡讀開邊間幼稚園???
如果唔係程度太淺, 應該可以銜接到小學課程...

你培養女兒閱讀興趣, 多些練字(中和英),
學校一星期默書2次, 中/英 各一次, 有心理準備要經常溫書, 功課不多.... 其實比起外面D名校, MCS 都好hea 吓...

原帖由 clarachel 於 10-6-23 16:38 發表
請問P1普通話教到什麼程度?(例如:聲母/韻母/拼音...),需要額外搵普通話班上嗎?

另外,中英數各科又如何? 如小朋友能專心上課,老師在課堂上的講解是否已足夠應付到考試,而不需要上補習班呢?測驗/考試會出課本外的試題 ...

Thanks mmak!

我囡囡讀KV,練字對佢不算難,因為在幼稚園,每星期都有中英文默書及mental,星期日至三都已習慣同佢溫習.

而現在也私人學緊普通話,如果學校課程不是太深想暫停一下,因為之前是為準備入讀小一所需(有些學校用普通話教中文科)才學的,如果學校教到小朋友,咁就唔駛重復再學吧!

至於閱讀方面,其實囡囡很喜歡看書(尤其公主圖書),但只是看圖畫比看字多,希望佢大d會閱讀多d字和不同種類的書啦!

咁請問學校會否要求小朋友閱讀某類書籍呢?謝謝!

原帖由 mmak 於 10-6-23 22:46 發表
clarachel ,

Relax ~~~

小一D 嘢唔係太難, 你囡囡讀開邊間幼稚園???
如果唔係程度太淺, 應該可以銜接到小學課程...

你培養女兒閱讀興趣, 多些練字(中和英),
學校一星期默書2次, 中/英 各一次, 有心理準備要經常 ...

普通話 - 要識漢語拼音.

咁請問學校會否要求小朋友閱讀某類書籍呢?
Reading Scheme -
Books should include both Chinese & English books of different clases, such as, fiction, science, social science, arts, history and geography, etc.

課室內亦長期放有magazine 供學生轉堂/午膳後時借閱..

原帖由 clarachel 於 10-6-24 00:04 發表

我囡囡讀KV,練字對佢不算難,因為在幼稚園,每星期都有中英文默書及mental,星期日至三都已習慣同佢溫習.

而現在也私人學緊普通話,如果學校課程不是太深想暫停一下,因為之前是為準備入讀小一所需(有些 ...

我囡囡都好鐘意睇公主書架...我而家開始俾The Tiara Club 佢睇,無咩圖,迫佢睇字...

不過我而家間幼稚園無默書...唔知佢慣唔慣,要點同佢溫習架.

原帖由 clarachel 於 10-6-24 00:04 發表

而現在也私人學緊普通話,如果學校課程不是太深想暫停一下,因為之前是為準備入讀小一所需(有些 ...

咁學校會唔會有book list俾我地參考?

課室有甚麼 magazines? 我想開始幫佢訂來看看,暑假可以看看有咩可以訂,唔會重覆...

原帖由 mmak 於 10-6-24 00:19 發表
普通話 - 要識漢語拼音.

咁請問學校會否要求小朋友閱讀某類書籍呢?
Reading Scheme -
Books should include both Chinese & English books of different clases, such as, fiction, science, social science, ar ...

我知mcs的英文寫字字體會不同...唔知有咩唔同呢?

另外,同咩教科書...我知有d學校一開學英文已用1b...

應該私校先會一開學用1B書, 津校好似要跟番教育局, 應該要由1A開始教

請問係唔係7月先會再收到學校寄信通知? 8月2日先要再番學校?
心掛掛.......成日驚 miss左........

The Reading Scheme for P.1 already included a list of Chinese and English story books (20-30 of each of the Chinese and English books) which are circulated in the class throughout the year.  In addition to the class library books, the girls are required to borrow other books at your choice (min. 20 pages) from library and fill out the Reading Records.

其實開學後學校都會比好多合適嘅 Magazines 比家長訂購, 所以都唔需要太早準備.  而且7/8 月, 學校都會寄書單比你地.  好似有3-6本中英文書係要喺開學前睇完的, 所以都有排忙....

原帖由 Smilesun 於 10-6-24 10:36 發表
咁學校會唔會有book list俾我地參考?

課室有甚麼 magazines? 我想開始幫佢訂來看看,暑假可以看看有咩可以訂,唔會重覆...

yes,

原帖由 ballball411 於 10-6-24 11:39 發表
應該私校先會一開學用1B書, 津校好似要跟番教育局, 應該要由1A開始教

主要係筆劃唔同唶..., 但英文老師對眼真係好犀利, 一點一劃出咗界都會捉到..., 如果默書冇用到 Maryknoll handwriting 係會扣分的.  所以學期初佢地會花好多時間由 A-Z 學起..

原帖由 Smilesun 於 10-6-24 10:38 發表

mcs的英文寫字字體

線條好簡單的, 練吓畫圓圈、直線 就得架啦....
老師會用好多時間去教學生寫字, 亦有適應期, 不用太擔心...

原帖由 Smilesun 於 10-6-24 10:38 發表

jjbaby0307,

我囡今次final exam, D 標點符號 寫得唔靚... 每個扣 0.5分... 成張卷有5個, 扣咗2.5分... 肉"尺" C我......

原帖由 jjbaby0307 於 10-6-24 17:17 發表
主要係筆劃唔同唶..., 但英文老師對眼真係好犀利, 一點一劃出咗界都會捉到..., 如果默書冇用到 Maryknoll handwriting 係會扣分的.  所以學期初佢地會花好多時間由 A-Z 學起..

...

ballball,

我舊年5月中 收到張notice 話: 7月份會寄書單俾你, 8月頭回校交堂費, 唔交堂費當你放棄學位...小心~~

BTW, 你返去學校時, 我可否幫我買對PTA嘅頭飾??? .. Thanks..

原帖由 ballball411 於 10-6-24 11:48 發表
請問係唔係7月先會再收到學校寄信通知? 8月2日先要再番學校?
心掛掛.......成日驚 miss左........

就係咁我先成日心掛掛........真係想快d去交錢
‹ 上一主題|下一主題