用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 2010-2011 小一家長請進...
樓主: mimi2004
go

2010-2011 小一家長請進... [複製鏈接]

如果妳細囡已有25分都一定入到啦!點解仲要知20分入唔入到呢?反而我想知妳個細囡點樣計可以有25分呢?(舊生+天主教+其他....).只是想八掛一下.

我只知上年入小一(即今年升小二)那年自行收生就一定有20分入到,不過唔知有幾多個咁好彩.

原帖由 lkf_leung 於 11-6-14 01:08 發表
MIMI: 我大女巳升讀中學, 過三個月細女又要選小學啦, 細女有25分, 想問吓知唔知去年11月第一輪自行有冇20分好幸運抽到入嚟瑪利諾呢? 因為外間傳去年第一輪20分冇人入到, 唔知是真還是假?

...

適齡 10分, 家姐係小學部畢業 10分, 一樣宗教 5分

Clarachel,

25分(家姐小學畢業10分+天主教5分+適齡10分), 點解我要知20分入唔入到, 係因為如果有20分入倒, 即是25分的全部都入倒晒啦! 妳所講的是今年讀緊小一的, 而唔係今年將會讀小一在去年第1 round 20分入到的小朋友喎!

原帖由 clarachel 於 11-6-15 00:43 發表
如果妳細囡已有25分都一定入到啦!點解仲要知20分入唔入到呢?反而我想知妳個細囡點樣計可以有25分呢?(舊生+天主教+其他....).只是想八掛一下.

我只知上年入小一(即今年升小二)那年自行收生就一定有20分入到,不過唔知 ...

但是今年有20分入到,並不等於來年25分必定入到,不是要看來年25分的人數嗎?希望妳的女兒順利入讀啦。

Hema, 妳咁講即是冇答我問題 咁又咁講, 點會突然間遲一年就走出咁多25分的出嚟呢? 如果25分都入唔到, 20分的人即全軍覆沒啦! 20分的人唔好入MCS, 無謂浪費20分的機會啦! 考慮第二間好啦!

原帖由 Hema 於 11-6-16 09:39 發表
但是今年有20分入到,並不等於來年25分必定入到,不是要看來年25分的人數嗎?希望妳的女兒順利入讀啦。

以妳的分析妳有25分應該很有把握,不用這麼緊張吧!我個人認為無人可以"確保"明年幾多分數可以必定入到,所以根本無人可以比答案妳,樣妳安心。我只是以教處派位基制分析。衷心希望妳的女兒成功入讀。
‹ 上一主題|下一主題