用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘小學定油天好??
樓主: Fionyiu
go

九龍塘小學定油天好?? [複製鏈接]

九小雖然是大班,但學生全是考入去的,個個小朋友都好定的,老師好照顧小朋友,如有問題的話,老師會詳細同小朋友傾和跟進,有時還會請同學仔一同協助有問題的同學,像个大家庭似的,所以大班都不成問題

原帖由 Fionyiu 於 10-6-11 10:45 發表
Hello overview,

多謝你的回覆, 請問你是否有小朋友在九小讀書?  已我所聞, 九小是40位同學一班, 老師會否忽略一d坐唔定既小朋友呢?  因為始終都是大班教學.  可否comment一下?

Thanks,

...

請問九小interview 時老師/校長取決d咩呢?

又爸爸是舊生,有無優先呢?

請多多指教!

謝謝!

totally agree

原帖由 overview 於 10-6-11 10:08 發表
九小確係一間好好學校, 唔好講課程, 老師既責任心一定好過津校, 而且學校又注重課外活動, 活動後, 又有校車服務, 而且中學校網好, 學校band 1生多, 呢幾年都唔易考入.

油天, 我d朋友comment都麻麻, 好多名津校都係 ...

Hi miffy,

Are you compare the paper is talking about the new or the old 油天? And which level you compare? P1 or P2?

Do you know the Maths of 新油天 is it use the half level up textbook to teach, i.e. P1 下學期 use the P2上學期 books?
原帖由 miffy 於 10-6-11 09:58 發表
我都識人讀九小, 大家八卦交換試卷和worksheets看過。

無錯九小d數係教深半級, 但我睇過佢地d數卷, d問題問得好直接, 無油天果d咁tricky和題目數量咁多。

英文大家學嘅野差唔多, 但考試卷九小深d。

中文我覺大家 ...

其實新油天沒有教高 grade的, 因為佢地係津校, 是依照教署制度的,即一般官津校是正常教法, 只有私小及直資是會教高 grade 的 (如果唔係教高, d 家長都唔作考慮啦﹗)至於試卷深淺問題, 有機會是學校利用工作紙或補充教授學生所產生而成的。所以不能比較。

原帖由 ch441019 於 10-6-13 15:56 發表
Hi miffy,

Are you compare the paper is talking about the new or the old 油天? And which level you compare? P1 or P2?

Do you know the Maths of 新油天 is it use the half level up textbook to teach, i.e. P1 下學期 use the P2上學期 books?

原帖由 miffy 於 10-6-11 09:58 發表
我都識人讀九小, 大家八卦交換試卷和worksheets看過。

無錯九小d數係教深半級, 但我睇過佢地d數卷, d問題問得好直接, 無油天果d咁tricky和題目數量咁多。

英文大家學嘅野差唔多, 但考試卷九小深d。

中文我覺大家差唔多, 但我fd話我地深少少。

功課我仔由小一開始在學校功課堂做晒返黎, 我地d功課只係workbooks做果一兩頁, worksheets都無張。

p.s. 我唔係想爭邊間深d, 我覺得兩間都係好學校, 我都係以我所見說實話實說。

That's mean they haven't use half grade up textbook in both the new and the old 油天school, but may be they will use the harder worksheet to teach more to their students, Right?
原帖由 cclbaby 於 10-6-16 23:50 發表
其實新油天沒有教高 grade的, 因為佢地係津校, 是依照教署制度的,即一般官津校是正常教法, 只有私小及直資是會教高 grade 的 (如果唔係教高, d 家長都唔作考慮啦﹗)至於試卷深淺問題, 有機會是學校利用工作紙或補充教授 ...

舊油天升P2前會教完P2A既數書, 升P3前會教完P3A既書, 如此類推.

tartaqueso,

我諗你打錯野, 應該係P2教完P3A既書.

原帖由 tartaqueso 於 10-6-17 00:16 發表
舊油天升P2前會教完P2A既數書, 升P3前會教完P3A既書, 如此類推.

冇打錯, 我係指升P3之前.

今日差D要搵到你阿仔幫手, 我隻仔真係好輪盡! 幫佢借完碟之後, 臨瞓前至發覺隻CD喺書包!!!

原帖由 必必 於 10-6-17 00:19 發表
tartaqueso,

我諗你打錯野, 應該係P2教完P3A既書.

Totally agree x3.

除課程, 中學校網,  學校band 1生多........之外,  最欣賞是
a) 老師很有責任心,
b) 課外活動後, 有校車服務,

原帖由 overview 於 10-6-11 10:08 發表
九小確係一間好好學校, 唔好講課程, 老師既責任心一定好過津校, 而且學校又注重課外活動, 活動後, 又有校車服務, 而且中學校網好, 學校band 1生多, 呢幾年都唔易考入.

油天, 我d朋友comment都麻麻, 好多名津校都係 ...
‹ 上一主題|下一主題